Help, de olie-industrie krimpt

In de VS wordt met man en macht en met heel veel geleend geld meer aardolie geproduceerd dan 10 jaar geleden. Het is moeizaam winbare olie, die uit gesteente wordt getrild en gestoomd. Duizenden werkelozen verlaten hun geboortegrond om in de olie-industrie in North-Dakota te gaan werken. Waarschijnlijk slechts voor een paar jaar, want de schalie-oliebronnen drogen snel op.

In de rest van de wereld lijkt de olie-industrie te krimpen.

5-majors-total-oil-output-by-MATTHIEU-AUZANNEAU-blog-LE-MONDE-en

De olieproduktie van de grote oliemaatschappijen daalt al jaren, terwijl de kosten juist flink stijgen. Zelfs bij de hoge olieprijs van tegenwoordig daalt het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (diminishing returns). De jaarcijfers, die Shell afgelopen week presenteerde illustreren dat.
Ik blogde eerder de problemen van Shell.

Om de aandeelhouders tevreden te houden moet de leiding van Shell zich in allerlei bochten wringen. Shell zal stoppen met de problematische oliewinning in Nigeria en stopt voorlopig met de proefboringen in Alaska.

Shell is niet de enige oliemaatschappij, die dure projecten op de lange baan schuift. De ontwikkeling van het Shtokman-gasveld door Gazprom is voorlopig uitgesteld. de Noorse oliemaatschappij Statoil heeft het Johan Castberg-project omdat het onzeker is dat de kosten daarvan zullen worden terugverdiend. Statoil twijfelt ook over oliewinning in het westen van Groenland, omdat ook dat project erg duur gaat worden.
In de Middellandse Zee kampt de oliewinning in het Leviathan-olieveld met uitstel.

In Canada en Noord-Amerika groeit de voetafdruk van de olie-industrie. In de rest van de wereld is het tij aan het keren en is het afkicken van de olieverslaving al begonnen.

Op haar weblog ‘Our Finite World’ legt Gail Tverberg zeer uitgebreid uit waarom het wereldwijde energieverbruik tussen 2015 en 2020 zal gaan dalen.

gailtverberg2014a

Tverberg denkt dat het gigantische energieverbruik in de mijnbouw en het tekort aan investeringskapitaal bij oliemaatschappijen de belangrijkste factoren zullen zijn waardoor het energie-aanbod in de komende 5 jaar zal krimpen. De groei van duurzame energie-opwekking kan die krimp niet voorkomen.

Hieronder het plaatje voor het gebruik van fossiele brandstoffen, dat Gail Tverberg voor de komende jaren voorziet. Deze grafiek weerspiegelt de mondiale menselijke CO2-uitstoot.

gailtverberg2014c

Als ik naar de grafieken van Gail Tverberg kijk, moet ik onwillekeurig terugdenken aan de grafieken uit het boek Limits to Growth dat de Club van Rome in 1972 publiceerde.

2012

Gail Tverberg denkt, met de kennis van nu, dat de Club van Rome er maar een paar jaar naast zat.

10 gedachten over “Help, de olie-industrie krimpt

 1. Hans

  Ik had het stuk van Gail Tverberg al gelezen. Ze geeft aan, dat haar model werkt met intervallen van 5 jaar, waardoor ze geen intervallen van 1 jaar aan kan geven. Daardoor toont haar model nogal abrupt. Desalniettemin, verwacht ze de top ergens tussen nu en 2016:

  Thanks! I don’t think I am saying 2015 precisely. The graph looks that way, because I am only showing points at five year intervals. If I showed individual points, it would be somewhat smoother, and the point could be 2014 or 2016–but it is about now.
  (Gail Tverberg, in een reactie op haar laatste bijdrage)

  Dezelfde voorspelling heb ik al meer en meer gelezen. Sommige bronnen voorspelden dat al in 1999 !. Ben even de link kwijt naar dat rapport van die vooraanstaande geoloog.

  Dat Limits to Growth model jaagt me altijd schrik aan. Vooral de maar zeer langzame afname van de wereldbevolking, in tegenstelling tot voedselvoorziening. Nu is het ook wel algemeen bekend dat, dat zo’n beetje het grootste probleem is wat we hebben, maar toch. Aan de kant van vervuiling kun je wel zo’n beetje afleiden, dat men rekent op een enorme toename van het gebruik van kolen, in de komende jaren.

   1. Lars Boelen

    Ik denk, toch eens kijken waar alle toeloop vandaag opeens vandaan komt 🙂 Bedankt.

    Goed stuk overigens, ik denk dat 2014 de boeken in zal gaan als PiekFossiel. Omdat er niet meer voldoende geïnvesteerd wordt loopt de nieuweprojectenpijplijn leeg, en dan gaat het natuurlijke verloop van bestaande velden er in hakken.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Grappig dat we deze week onafhankelijk van elkaar hetzelfde onderwerp aansnijden.
    De recente ontwikkelingen in China, India, Argentinië enz laten zien dat de rek er weer even uit is. We gaan in 2014 weer een stapje omlaag van het plateau.

   3. Lars Boelen

    Ik denk echt dat we er zijn! Vervangingsinvesteringskosten zijn hoger dan de verwachtte cumulatieve opbrengst van nieuwe projecten : game over

 2. JoePlateau

  Mw Tverberg presenteert een mooie grafiek, maar geeft geen data waarop het gebaseerd is. In die zin is haar voorspelling net zo’n slag in de lucht als die van optimistischer voorspellers.

  1. Hans Verbeek

   Mw. Tverberg zal voor het eerste stuk van haar grafiek wel de data uit BP’s Statistical Review of World Energy gebruiken. De grafiek na 2012 lijkt me idd. een slag in de lucht.
   Toch heb ik meer vertrouwen in de voorspellingen van Gail Tverberg, dan in de voorspellingen van bureau’s als IEA en EIA, die er belang bij hebben om rooskleurige voorspellingen te doen.
   De voorspellingen van het EIA blijken al heel vaak te optimistisch: https://cassandraclub.files.wordpress.com/2013/07/eiaco2.jpg

   Gail Tverberg heeft geen belang om haar voorspellingen rooskleuroger te maken: alleen haar geloofwaardigheid staat op het spel.

 3. Vrijbuiter

  ik heb haar artikel niet gelezen, maar zegt ze ook iets over hoe de economie kan overleven met een dergelijke ineenstorting van energie productie?

  1. Hans Verbeek

   Nee, Gail Tverberg schetst geen Mad Max-scenario.
   Sommige mensen zullen weinig merken als er minder olie en gas beschikbaar zijn: kleine boeren met een min of meer zelfbedruipend bedrijf en andere mensen op het platteland.
   Andere mensen die op dichtbevolkte plaatsen wonen waar weinig voedsel geproduceerd wordt (Las Vegas) zullen het heel zwaar krijgen.

 4. s7p

  Deze grafieken van een drastische krimp van de energie (fossielen) winning leidt denk ik tot zeer ernstige economische gevolgen. Immers als de toevoer van fossielen zo abrupt afneemt denk ik dat een zwae crisis of zelfs een collapse onvermijdbaar is. Ik had dit moment op 2017 verwacht, maar nu blijkt het uit deze schema’s 2015 te zijn. Voor gebieden, die sterk afhankelijkzijn van fossielen, zoals het dichtbevolkte Nederland kan dit echt rampzalig zijn. Wie een redelijk energiearm bestaan leidt op het platteland zal relatief weinig van merken.
  Meer dan hoog tijd om aan transitie economie te denken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s