Opwarming van het klimaat pauzeert ook in Nederland

In Nederland is de winter van 2013-2014 erg zacht. Maar dat is geen teken van de voortschrijdende opwarming van het klimaat. In Nederland is de laatste 10 jaar de gemiddelde temperatuur niet verder meer gestegen.
In de grafiek hieronder de gemiddelde jaartemperatuur gemeten in De Bilt.

klmtvrndrngNL2013

De rode lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde aan over een periode van 10 jaar.

De rode lijn van het 10-jaarsgemiddelde begint op een waarde van 9,2°C , het gemiddelde over de periode 1977-1986. De gemiddelde temperatuur steeg naar een waarde van 10,7°C, het gemiddelde over de 120 maanden tussen januari 1999 en december 2008.

Over de laatste 10 jaren (2004 tot en met 2013) was de gemiddelde temperatuur lager: 10,5°C.

8 gedachten over “Opwarming van het klimaat pauzeert ook in Nederland

 1. 7penselen

  Helaas roept dit schrijven bij mij meer vragen op dat het beantwoord.

  1) Ik zie hier alleen de Nederlandse grafiek. Hoe zit het elders op de wereld met de al dan niet opwarming van de aarde? Zo heeft de VS wel de koudste winter gehad, maar dat zegt statistisch ook weinig.
  2) Hoe verhoudt dit zich met het smelten van de poolkappen, waardoor er mogelijk warmte voor nodig is en hierbij we idd een tijdelijke daling van de temp zien?
  3) Is dit soms door menselijke oorzaken, doordat door de crisis minder vervuild wordt en dus een daling te zien is?
  4) Hoe zit het met het fenomeen global diming, hetgeen wat door fijnstof veroorzaakt wordt en de lucht iets donkerder maakt, maar wel het broeikas effect verminderd?
  5) Of klopt er toch iets niet aan de broeikasgas theorieën?

  1. Hans Verbeek

   Ik kan eigenlijk alleen een antwoord bedenken op vraag 5. Mijns inziens is de rol van het broeikasgas CO2 door de klimaatwetenschap (en de computermodellen) overschat.

   De opwarming tussen 1975 en 2000 was voor een behoorlijk deel te wijten aan natuurlijke factoren en andere menselijke invloeden (verstedelijking, ontbossing). Veel wetenschappers hebben deze andere factoren gebagatelliseerd en de opwarming grotendeels toegedicht aan CO2.

   1. 7penselen

    Buiten dat is CO2 een ZWAK broeikasgas, die enorm veel aandacht krijgt, maar er zijn ook andere veel sterkere broeikasgassen, die nauwelijks de revue passeren. Verder is het duidelijk dat de verstedelijking en ontbossing zaken zijn, die de leefbaarheid van de aarde danig negatief beïnvloeden en dit geldt trouwens ook voor de levenskwaliteit. Duidelijk is wel dat emissiehandel nergens een oplossing voor is, maar wel dient de politiek wel onder druk gehouden te worden om tot serieuze transitie te komen. Overigens zijn de resource problemen, zoals peakoil een veel groter probleem, die deze economie echt in het hart raakt.

   2. Lars Boelen

    Hans,

    Volgens mij zijn klimatologen het er redelijk over eens dat CO2 (en andere menselijke factoren zoals methaan en ontbossing voor landbouw) wel degelijk een grote rol speelt. Zonder deze invloeden in beschouwing te nemen kan het HADCM3 klimaatmodel bijvoorbeeld geen nauwkeurige historische berekeningen uitvoeren en waargenomen klimaatverandering verklaren.

 2. Lars Boelen

  Hans,

  De aangetoonde Global Warming zegt niets over lokale stijging of daling. Het is wel te beredeneren dat lokaal enorm grote veranderingen op gaan treden. Als door de warmere noordpool het aandrijfmechanisme van de straalstroom gaat haperen (stuck weather) kunnen er plekken ontstaan met grote afwijkingen van wat we kenden (en dan zo de VS nu een voorproefje beleven van nieuwe normaal weer).

  Overigens is een 10 jaars lopend gemiddelde een slechte indicator van klimaatverandering, die in 30 jaars tijdvakken gemeten wordt. Benieuwd hoe die grafiek er uit ziet.

  1. Hans Verbeek

   Lars, het voortschrijdend gemiddelde over 120 maanden vind ik een prima indicator om temperatuurtrends te volgen. Het weblog Sargasso hanteert een 132-maands voortschrijdend gemiddelde voor dit doel en jij gebruikt in je eigen grafieken ook het 120-maands voortschrijdend gemiddelde.

   Als door de warmere noordpool het aandrijfmechanisme van de straalstroom gaat haperen (stuck weather)
   Het is vreemd om zoiets te beweren als er geen bewijs voor is..
   Er is voorlopig nog geen sprake van een significante toename van deze ‘blocking events’. (http://barnes.atmos.colostate.edu/FILES/MANUSCRIPTS/Barnes_DunnSigouin_etal_2014_GRL_wsupp.pdf)

   In Nederland en Noord-West Europa treden geen ‘enorm grote veranderingen’ op. Integendeel: de gemiddelde temperatuur blijft al 10 jaar op hetzelfde nivo steken.
   Ik ben erg benieuwd naar de verklaring van wetenschappers voor het pauzeren van de opwarming in Noord-West Europa.

   1. Lars Boelen

    Hoi Hans, mijn 10 jaars gemiddelde gebruik in niet om klimaatverandering aan te tonen, maar om uitschieters uit te vlakken, klein subtiel verschil, maar ik snap je punt.

    Stuck weather is idd mijn term, er wordt nog niet veel over geschreven, maar je ziet het wel gebeuren : de koude maart vorig jaar, de extreem lange en koude periode in de VS, de hittegolf die maar aanhoudt in Australië, grootschalige langdurige ongewone “weerevents”. Ik ga Barnes even lezen, dank voor de link.

    Ik ga trouwens eens graven in de KNMI-data : als het halve jaar 1 graad warmer is en het halve jaar 1 graad kouder, dan is de gemiddelde temperatuur gelijk, maar het klimaat significant veranderd, benieuwd of ik dat er uit kan halen.

    Boeiende goeie en open discussie trouwens!

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Lars, als je genoeg tijd hebt en datamining leuk vindt, dan is de Climate Explorer van het KNMI echt iets voor jou.
    Het is even puzzelen, maar je kunt veel bestaande meetreeksen eenvoudig analyseren. Je kunt specifieke gebieden aangeven, die je wilt bekijken en de trends analyseren, per jaar, per seizoen of zelfs per maand.

    http://climexp.knmi.nl/selectfield_obs.cgi?someone@somewhere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s