Een overdosis Afghaanse heroïne voor Philip Seymour Hoffman

patrolling-poppies

De Amerikaanse filmacteur Philip Seymour Hoffman kon makkelijk aan heroïne komen. Toen de politie na zijn dood huiszoeking deed vond men 65 zakjes heroïne. De import van heroïne naar de VS is de laatste jaren sterk gestegen, schreef  the Wall Street Journal vorig jaar al.

Het heroinegebruik is spectaculair gestegen sinds 2002.

heroinusesince2002

Heroïnesmokkel tijdens de Vietnam-oorlog
Ten tijde van de Vietnam-oorlog was er in de VS sprake van een heroïne-epidemie. Vlak naast Vietnam, in Laos, Thailand en Burma (ook wel de Gouden Driehoek genoemd), werd op grote schaal opium en heroïne geproduceerd. Die heroïne werd vooral naar de VS gesmokkeld, hoewel niet duidelijk is via welke middelen. Er wordt gefluisterd dat de CIA, die zeer actief was in Zuid-Oost Azië, een belangrijke rol speelde bij die drugssmokkel. Anderen beweren dat de drugs in de lijken van gedode Amerikaanse militairen werden vervoerd.

Amerikaanse invasie van Afghanistan, ’s werelds grootste opiumproducent
In de jaren voor de aanslagen van 11 september 2001 verbood het Taliban-bewind de papaverteelt in Afghanistan. Dat verbod leidde tot een sterke afname van de heroïne-smokkel naar Europa. Maar ook tot een inkomensdaling voor vele kleine boerenfamilies in Afghanistan. Twee weken na de terreuraanslagen van 11 september trok het Taliban het verbod op de papaverteelt in; dit besluit werd misschien ingegeven door het vooruitzicht van een op handen zijnde Amerikaanse invasie. Boeren mochten weer papavers zaaien en zagen hun inkomen weer stijgen.

De Amerikaanse troepen, die nog altijd in Afghanistan tegen de Taliban vechten, laten de papaverteelt veelal ongemoeid. Zoals ook de papaverteelt in de Gouden Driehoek ten tijde van de Vietnam-oorlog niet werd aangepakt.
De papaveroogst in Afghanistan is tijdens de Amerikaanse bezetting sterk gestegen. In 2013 produceerde Afghanistan een recordhoeveelheid opium: 5 miljoen kilo; dat is 49% meer dan in 2012.

afghanopiumprod De omvang de papaverteelt in Afghanistan in hectares

Het is vast geen toeval dat het heroïnegebruik in de VS net zo sterk is gestegen als de opiumproduktie in Afghanistan.
Jaarlijks overlijden er meer dan 4000 Amerikanen als gevolg van heroïnegebruik, meer dan bij de aanslagen van 11 september 2001. De war on terror in Afghanistan is misschien gewonnen, maar de war on drugs lijkt definitief verloren.

Aanbevolen
Maite Vermeulen schreef een prachtig artikel over de groeiende opiumproduktie in Afghanistan: het is te lezen op De Correspondent.

Advertenties

Een gedachte over “Een overdosis Afghaanse heroïne voor Philip Seymour Hoffman

 1. 7penselen

  Een vraag. Wat zou het effect zijn op de bevolking als er geen drugs meer zouden zijn. Drugs houdt de bevolking gewoon rustig en voorkomt dat ze in opstand komen. Dit geldt niet alleen voor de papavers, maar ook voor het halfbakken anti-alcohol beleid. Het gevaarlijkste voor een overheid is als de mensen het systeem gaan doorzien en geen middelen hebben om de ellende te doen vergeten. Het is juist aan maatschappij kritische groeperingen om ook attent te maken om de gevolgen van drugsgebruik en hoe drugsgebruik alleen de totaal vastgelopen maatschappelijke orde alleen maar doet standhouden.

  Nu is in deze tijd meer de peps, zoals speed, amfetamines en cocaine die populair is en deze drugs passen prima in een maatschappij van opgezwollen ego’s.

  Sorry, ik zeg dit uit oogpunt van iemand (mezelf), die zeer kritisch staat ten aanzien van de huidige maatschappelijke en politieke orde. Of zoals Domela Nieuwenhuijs het zei: Denkende arbeiders drinken niet. Drinkende arbeiders denken niet.

  Het is nadrukkelijk niet om tegen iedere vorm van gebruik van middelen te propageren, maar het mag niet leiden tot het vergeten van je leven of identiteit. – Zelf ben ik geheelonthouder, niet roker en ik gebruik ook geen andere middelen.

  En bovendien is het niet alleen drugs, maar ook de moderne beeldscherm cultuur, die de mens gedwee en rustig houdt en hier heb ik veel meer last van. Ook heb ik geen smartphone, maar wel computerapparatuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s