Geen opwarming van de Noordzee in de laatste 15 jaar

Veel mensen denken dat de opwarming van het klimaat is gestopt of op zijn minst pauzeert. Die gedachte vindt haar oorsprong in de temperaturen, die de mensen voelen en in weerberichten te horen krijgen.
De metingen van meteorologen laten ook zien, dat de laatste 15 jaar de opwarming uit de jaren 90 niet heeft doorgezet.
Als voorbeeld de temperatuur van de Noordzee ten noorden en westen van de Nederlandse kust. Ik heb gekeken naar het gebied van van 1 tot 8°OL en van 53,5 tot 58°NB en de zeewatertemperatuur uit de Reynolds OI v2-dataset geraadpleegd via de servers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Hieronder een grafiek met daarin de maandelijkse afwijking van het langjarig gemiddelde voor het zee-oppervlak van de Noordzee.

noordzee19992014

Met de rode lijn wordt het voortschrijdend gemiddelde over 9 maanden aangegeven.

De gemiddelde temperatuur van het oppervlak van de Noordzee is de afgelopen 15 jaar niet verder gestegen. Terwijl het zee-oppervlak in de 15 jaar voor 1999 wel flink opwarmde. Ik weet niet welke factoren voor de opwarming in de periode 1984-1999 hebben gezorgd. Ik kan ook geen goede reden bedenken waarom de opwarming in de afgelopen 15 jaar niet gewoon is doorgegaan.

Nieuwjaarsduik201327

Advertenties

2 gedachten over “Geen opwarming van de Noordzee in de laatste 15 jaar

 1. NevenA

  “Die gedachte vindt haar oorsprong in de temperaturen,”

  Die gedachte vindt haar oorsprong in bewust verspreide desinformatie door professionele nepskeptici die handig gebruikmaken van een (zeer waarschijnlijk) tijdelijke vertraging in de stijging van de temperatuur van de atmosfeer. De Super El Niño van 1998 is achteraf een zegen geweest voor mensen die alles zullen doen om business-as-usual te behouden.

  Ik bedoel, laten we wel wezen. 🙂

  1. Hans Verbeek

   Neven, van business-as-usual is sinds september 2008 geen sprake meer. Je moet niet alles geloven wat economen en oliemaatschappijen beweren. Een groot deel van de bewezen reserves aan fossiele brandstoffen zal gewoon in de aardkorst blijven liggen.
   De mensen, die ons (en de volgende generatie) bang maken voor zeespiegelstijging of extreem weer hebben daar vast hun eigen commerciële redenen voor.
   The only thing we have to fear, is fear itself.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s