Europees energieverbruik daalde 8% tussen 2006 en 2012

Eerder deze week rapporteerde Eurostat dat het energieverbruik in de 28 landen van de Europese Unie met 8% afgenomen is tussen 2006 en 2012.

EU28energieverbruik

Het rapport laat ook het energieverbruik in de afzonderlijke lanen zien. En daaruit blijkt, dat Nederland een van de weinige landen is waar het energieverbruik juist toenam. Tussen 2006 en 2012 steeg het Nederlands energieverbruik met 2,9%. Alleen in Estland steeg het energieverbruik sneller.

In het rapport staat ook te lezen dat Europese landen gemiddeld voor 53% van de verbruikte energie afhankelijk zijn van het buitenland.
Voor Nederland bedraagt dat percentage slechts 30%, omdat wij in Nederland nog over voldoende aardgas beschikken voor opwekken van elektriciteit. In de toekomst als ons aardgas opraakt zal ook Nederland meer energie moeten invoeren of het energieverbruik omlaag moeten brengen.

Het mag duidelijk zijn dat het daling van het energieverbruik in Europa zal doorgaan. Het opraken van de makkelijk winbare fossiele brandstoffen is onomkeerbaar.

Ik wijs de geïnteresseerde lezers graag op een bericht op het weblog Paradoxnl: Steve Kopits over de remmende werking van dure olie op de wereldwijde economische groei

Steve Kopits legt in een duidelijke presentatie uit dat het opraken van makkelijk winbare olie de wereld-economie nu al lamlegt.

6 gedachten over “Europees energieverbruik daalde 8% tussen 2006 en 2012

 1. 7penselen

  Een zeer interessant verhaal van Steve Kopits.
  Of er wel of geen sprake van peakoil is, maakt het duidelijk dat de winning van olie de vraag niet kan bijbenen en als China en andere opkomende economieën willen groeien dat de oude economieën moeten inleveren. En een flinke crisis is te verwachten als peakoil echt aankomt.

  Ook Nederland kan nog tot 2023 in zijn eigen aardgas voorzien en dan worden we ook importeur.

 2. Hans

  Het zal mij benieuwen wat er gaat gebeuren zodra China weer (veel) meer olie gaat vragen/krijgen. Zo zou het best goed kunnen zijn, dat de tijdelijke(verwacht ik althans) opleving hier in sommige landen van Europa komt, omdat China nu minder vraagt(of nodig heeft) en weer fors gaat inzakken zodra dat weer keert.

  Ook ben ik dan erg benieuwd naar de spanningen binnen Europa, hoe gaan de “zwakke” landen reageren(of meer: de inwoners in die landen). Bijvoorbeeld Italië en Frankrijk, waar men toch wel een andere “mindset” heeft dan hier, al vallen hier de maatregelen nog mee, als men tenminste werk heeft.

  De presentatie van Steve Kopits vond ik ook zeer sterk.

  1. Hans Verbeek

   Het is voor mij maar de vraag of de vraag uit China zal aantrekken, China heeft het ook moeilijk.

   Overal ter wereld moeten regeringen onplezierige maatregelen nemen. Subsidies worden afgebouwd en afgeschaft. In NL de hypotheekrente-aftrek en de kinderopvang-toeslag. In Venezuela, Egypte en Indonesië de brandstofsubsidie. De opstanden in de wereld (Egypte, Syrië, Oekraïne enz.) doen mij denken aan de Five Stages of Collapse van Dmitry Orlov.
   https://cassandraclub.wordpress.com/2011/09/30/peakmoment-tv-dmitry-orlov-legt-uit-hoe-landen-omvallen/

   Toch moeten we met zijn allen verder: there wil be a future

 3. Hans

  Hans, bedankt voor de link naar het filmpje met Dmitry Orlov, dat is een erg interessant interview!

  Jaren terug hoorde ik op de radio het volgende: 0,00001 % van de mensen zijn echt belangrijk. Bent u dat?
  Uitspraken die je sterk aan het denken zetten(mij wel althans).

  Eigenlijk zegt Dmitry hetzelfde(vanaf 10.15 min) en is het vreemd dat zoveel mensen(zelfs zeer intelligente), allemaal in die valkuil trappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s