Dalende olie-inkomsten in de Noordzee

De olieproduktie in de Noordzee daalt gestaag.
Hieronder de gezamenlijke olieproduktie van Noorwegen en Groot-Brittannië uitgezet in een grafiek.

noordzeeolie2013

De inkomsten uit die olie voor oliemaatschappijen nemen ook gestaag af. De prijs voor een vat olie is tegenwoordig flink hoger dan in 2003. Maar die prijs is de laatste jaren niet verder gestegen en daardoor dalen de inkomsten voor de oliemaatschappijen.

In januari 2011 bedroeg de prijs voor een vat Brent-olie $96. De olieproduktie van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk kwam in die maand op 3,18 miljoen vaten per dag.
Niet al die olie werd voor $96 per vat verkocht, maar in theorie hadden de olie-inkomsten uit de Noordzee in januari 2011 kunnen uitkomen op 307 miljoen dollar per dag.

In december 2013 was de prijs van een vat Brent-olie gestegen naar $109. Maar de produktie bedroeg nog maar 2,43 miljoen vaten per dag. In theorie bedroegen de gezamenlijke inkomsten voor de oliemaatschappijen nog maar 269 miljoen dollar.
In de grafiek heb ik de afnemende inkomsten voor de laatste 2 jaar uitgezet.

noordzeeinkomsten

De dalende olie-inkomsten vormen één van de redenen waarom de winst van oliemaatschappijen kleiner wordt. Oliemaatschappij Shell wil voor de aandeelhouders graag de winst zo hoog mogelijk houden en zal daarom wellicht een aantal olievelden in de Noordzee verkopen. Dat brengt geld in het laatje, maar slechts éénmalig.
De directie zal beloond worden voor de hogere winst en de aandelenkoers zal stijgen. De oliemaatschappij Shell wordt (eventjes) meer waard…. terwijl er juist olievelden verkocht zijn.
De afgeschreven olievelden in de Noordzee worden waarschijnlijk verkocht aan een kleine oliemaatschappij met maar weinig aandeelhouders. Die kleine oliemaatschappij zal geld lenen van banken of investeerders. Dat is geen probleem want de olievelden zijn een waardevol onderpand. De aandelen van de kleine oliemaatschappij zullen ook stijgen, want die maatschappij kan nu meer olie produceren.

Ik heb er natuurlijk helemaal geen verstand van. Het is voor mij allemaal hocus-pocus.
Maar ik zie een paradox. Er wordt minder olie geproduceerd in de Noordzee, maar iedereen verdient meer geld aan die afnemende hoeveelheid olie.
Dat gaat vermoedelijk nog wel een tijdje door…. totdat die zeepbel van leningen en stijgende aandelenkoersen klapt.

3 gedachten over “Dalende olie-inkomsten in de Noordzee

   1. Hans

    Graag gedaan, Paradox

    Soms kom ik van die dingen tegen waarvan ik denk: misschien ook de moeite waard voor anderen, vandaar dat ik ze dan even plaats. Het begint me op te vallen dat oliecrisis, of iets dergelijks, nu toch wel hier en daar begint op te dagen in de media, al gaat dat voorzichtig(gelukkig maar).
    Ik wil je ook nog even attenderen op het laatste artikel op Cassandra’s legacy: The collapse of Yemen:
    http://cassandralegacy.blogspot.nl/2014/03/post-peak-countries-collapse-of-yemen.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s