De roze kristallen bol van het CPB

Volgens de nieuwste prognose van het Centraal Planbureau (CPB) zal het Nederlandse BNP dit jaar groeien met 0,75%. En in 2015 zal de groei zelfs 1,5% bedragen.
Het CPB ziet door haar roze bril nog meer mooie cijfers over de wereldhandel en de olieprijs. Maar is de kristallen bol van het CPB wel helder genoeg om zulke rooskleurige voorspellingen te doen.

In juni van 2013 zagen de knappe koppen van het CPB in hun kristallen bol de olieprijs van 2014. Gemiddeld over 2014 zou een vat Brent-olie $102 gaan kosten.
Helaas bleef de eerste 2 maanden een vat Brent duurder dan $105. En vanwege de aantrekkende wereldhandel en/of de spanning rond de Oekraïne is de prijs voor een vat Brent vandaag opgelopen naar $111. Dat is flink hoger dan de $102 die men 9 maanden geleden nog voorspelde.

In de nieuwste rooskleurige prognose voorziet het CPB een gemiddelde olieprijs van $108 per vat. Als de politieke spanning verder toeneemt of er komt een olieboycot tegen Rusland, dan zal de prijs veel hoger oplopen en kan ook deze prognose in de prullie.

De afgelopen jaren bleken de voorspellingen van het CPB consequent te rooskleurig.
Thomas Hogeling van ThePostOnline bekeek in augustus 2013 of de prognoses van het CPB een beetje waren uitgekomen. Zijn conclusie: de voorspellingen van het CPB zijn steevast te zonnig.

Eerder in 2013 schreef de Volkskrant ook al kritisch over de voorspellingen van het CPB.
In 2009 gaf de toenmalige directeur van het CPB, Coen Teulings, al toe dat voorspellen van de economie gewoon heel moeilijk is.

Ik ben bang dat deze nieuwe prognose van het CPB opnieuw te rooskleurig is.
Niet omdat ik het nu zo veel beter weet, maar omdat deze rooskleurige prognose voornamelijk bedoeld is om de moed erin te houden en om het consumentenvertrouwen op te vijzelen.

2 gedachten over “De roze kristallen bol van het CPB

  1. 7Penselen

    De EU verkiezingen komen eraan. Mensen zijn de bezuinigingen beu en willen het echte nieuws van de nakende energiecriis, waarvan deze financiele crisis een voorloper van is eigenlijk niet horen.[Subprimes hebben nooit kunnen ontstaan als zoveel geld (van oa de olieopbrengsten van de hoge olieprijzen van 2008 en ervoor) naar een belegging zochten.]
    Dan maar weer eens een feel good berichtje van het CPB.

  2. Ruud

    “in de praktijk echter zijn de berekeningen die noodzakelijk zijn voor systemen die meer dan een paar elektronen bevatten zo gecompliceerd dat we die niet kunnen uitvoeren. ” Stephen Hawking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s