In februari lag er op het Noordelijk Halfrond meer sneeuw dan gemiddeld

sneeuwbol

Het Global Snow Lab van de Amerikaanse Rutgers University berekende het gemiddelde door sneeuw bedekte landoppervlak op het Noordelijk Halfrond in de afgelopen maand.
Gedurende februari 2014 was er 46,81 miljoen km² van het Noordelijk Halfrond bedekt met sneeuw.
Dat was meer dan het gemiddelde over de afgelopen 30 jaar. Over de periode 1984-2014 is er gemiddeld maar 45.75 miljoen km² door sneeuw bedekt. In februari 2014 was het met sneeuwbedekte oppervlak ruim 2% groter.

In de grafiek hieronder staat de sneeuwbedekking voor de afgelopen 30 februarimaanden uitgezet en daarin ook het voortschrijdend gemiddelde over 5 jaar.

sneeuwbedekkingfeb19842014

Ondanks (of misschien wel dankzij) de opwarming van het klimaat groeit in de wintermaanden het door sneeuwbedekte landoppervlak.

In de periode 1989-2000 lag de gemiddelde sneeuwbedekking in februari onder de 45 miljoen km². In die periode warmde het klimaat snel op.
Doordat er minder sneeuw lag op het Noordelijk Halfrond werd er minder zonlicht weerkaatst en meer zonlicht geabsorbeerd door bodem en vegetatie. Het verminderde sneeuwdek in de jaren 90 kan hebben bijgedragen aan de opwarming van het klimaat. Dat de opwarming op het Noordelijk Halfrond sneller ging dan op het Zuidelijk Halfrond ondersteunt deze veronderstelling.

In de laatste 5 jaar is de gemiddelde sneeuwbedekking in februari meer dan 47 miljoen km². Hierdoor absorberen de bodem en vegetatie op het Noordelijk Halfrond minder zonlicht. De toename van de sneeuwbedekking in de wintermaanden kan een mogelijke verklaring zijn voor de pauze in de opwarming gedurende de laatste 15 jaar.
Echter, het sneeuwdek in de maanden april, mei en juni is veel kleiner geworden in de afgelopen 15 jaar. Daardoor wordt in die maanden juist veel zonlicht door bodem en vegetatie geabsorbeerd. Hierdoor zouden we juist een extra stijging van de temperatuur verwachten.
Waarom die opwarming uitblijft, is voor mij een raadsel.

Advertenties

Een gedachte over “In februari lag er op het Noordelijk Halfrond meer sneeuw dan gemiddeld

  1. paradoxnl

    Hoi Hans,

    Bedankt voor de update. Ben benieuwd wat het dit jaar wordt,
    Vorig jaar (2013) lag de gemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond volgens Rutgers univ. in 9 maanden iets tot flink boven het langjarig gemiddelde. Dat zijn dus flink wat maanden in 2013 met een bovengemiddelde sneeuwomvang. April 2013 scoorde flink bovengemiddeld, Ben benieuwd wat de komende lente- en zomermaanden qua sneeuwomvang gaan doen. Misschien dat eindelijk dit jaar ook de sneeuwomvang in de maanden Mei, Juni en Juli normaal of wie weet bovennormaal gaan uitvallen. Als dat gebeurd, probeer het dan maar te verklaren.
    Afwachten maar weer. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s