Er zijn te weinig opruimers

Er is in Nederland veel zwerfafval. Je kunt je daaraan ergeren en er boos over worden. Maar boos zijn is een vervelend gevoel, dat ik liever vermijd.
Ik heb me voorgenomen om in de rest van mijn leven mij zo weinig mogeijk te ergeren en zo weinig mogelijk boos te worden. Daarom erger ik me niet meer aan zwerfafval, net zoals Langzaamhardlopende Anne

Zwerfafval opruimen geeft me geen vervelend gevoel. Het geeft juist voldoening om een klein stukje Nederland op te ruimen. Ik heb me voorgenomen om elke dag een klein beetje zwerfafval op te ruimen en daar een blij gevoel aan over te houden.
De rest van mijn leven zal ik elke dag eventjes blij worden omdat ik iets opgeruimd heb.

De meesten van ons gooien geen rommel op straat en in de natuur. Er is maar een kleine minderheid, die het zwerfafval in Nederland veroorzaakt. 
Het is waarschijnlijk onmogelijk om die groep mensen op te voeden en op die manier zwerfafval te voorkomen.  Laten we geen moeite doen om te proberen dingen te veranderen die we niet kunnen veranderen. We kunnen onze energie beter besteden.

De groep mensen, die geen zwerfafval veroorzaakt, is veel groter dan de kleine minderheid vervuilers. Het zou mooi zijn als er meer opruimers zouden zijn dan vervuilers. 
Daarom wil ik mijn lezers wijzen op een nationale opruim-actie.
Op donderdag 20 maart kun je samen met mij en Anne De Lente Verwelkomen.

Dit is een actie van Klean Worldwide, waaraan al meer dan 1600 mensen gaan meedoen. Je kunt een fotootje maken van het zwerfafval dat je opruimt en dat uploaden naar een fotoboek. Maar dat hoeft niet. 
Het belangrijkste is dat je een klein stukje Nederland opruimt en daar een goed gevoel aan over houdt.

Ik hoop dat er steeds meer opruimers bij zullen komen totdat er meer opruimers zullen zijn dan vervuilers.

Advertenties

3 gedachten over “Er zijn te weinig opruimers

 1. Block

  Sinds je een paar keer een artikel over dit onderwerp hebt geschreven, verplicht ik mezelf om iets op te rapen als ik nog even moet wachten voor de kleuterschool. Je krijgt enkel de eerste dagen een rare blik, maar gisteren zag ik een jonge moeder toch maar netjes hetzelfde doen.

  De gemeente kan/moet niet achter ons aanlopen met een prikker en rolvuilwagentje.

  Gtrz Block

 2. Hans Verbeek

  Leuk om zo’n reactie te lezen, Block.
  Als er maar één iets opruimt, zal de rest dat maar vreemd vinden. Maar nu zijn jullie al met twee en dan wordt het snel normaal om gewoon eventjes iets op te ruimen.

 3. Block

  Uiteindelijk is het allemaal maar cognitieve gedragstherapie.

  We maken onze kinderen wijs dat een beter milieu bij je zelf begint, dat je zelf mee instaat voor een propere wijk. Maar nooit geven we echt het voorbeeld, en kinderen verleren dit.

  Eigenlijk weten we allemaal dat een propere speelplein leuker is dan een vuile. Ik was net op een speelplein papiertjes/blikjes aan het oprapen omdat mijn dochter er wat aan het spelen is. (Ik kan even goed op een bankje naar de hemel staren.) Toch kwamen enkele kleutertjes spontaan helpen, kinderen die ik niet ken.

  We weten het allemaal wel, maar klagen er liever over dan zelf een voorbeeld te geven. Misschien als we onze eigen kinderen een voorbeeld geven, nemen ze het toch over.

  Dat het niet alleen in theorie kan, bewijzen onze eigen ‘papier hier’ / dankuwel efteling-mannetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s