Nog altijd vliegen er Nederlandse F-16’s boven Afghanistan

In januari vertrok het 25e F-16 detachement van ongeveer 100 Nederlandse militairen naar Afghanistan. De vliegers en het grondpersoneel werden twee weken geleden (4 maart) door minister van Defensie Hennis-Plasschaert in het zonnetje gezet. De minister reikte medailles uit en gevechtsinisgnes. Zij prees de militairen met de woorden:

“De Nederlandse luchtmacht is een betrouwbare partner die uitblinkt in professionaliteit en betrouwbaarheid”, vervolgde Hennis voor ze het eremetaal uitreikte. “De afgelopen maanden heeft u de wapens regelmatig moeten inzetten. Wie wel eens een geluidsopname heeft gehoord van grondtroepen tijdens een vuurgevecht, is meteen overtuigd van het belang van close air support. Meerdere malen heeft u levens gered van militairen die met hun konvooi in een val van de Taliban waren gelopen. Uw inzet is onmisbaar voor de veiligheid van onze coalitiepartners op de grond. Daar mogen we best even bij stil staan.”

De Nederlandse F-16’s verlenen dus nog altijd luchtsteun aan de ISAF-grondtroepen.
Dat is een zeer ongelijke strijd.
De piloten zijn vrijwel onkwetsbaar in hun supersonische vliegtuigen.
De tegenstanders van de ISAF-troepen hebben geen vliegtuigen en geen luchtafweergeschut. Ze zijn slechts lichtbewapend en kunnen eenvoudig gedood worden door de enorme vuurkracht en de bommen van de F-16’s. Voor deze lafhartige manier van oorlogvoeren krijgen de militairen lof toegezwaaid en onderscheidingen.

Ik blijf het raar vinden dat de Nederlandse F-16’s nog altijd ‘onmisbaar’ zijn in de strijd tegen de Afghaanse verzetstrijders. De Kunduz-missie is allang afgelopen. Vroeger of later zullen de Afghanen het weer met elkaar moeten gaan vinden zonder de ISAF-missie en zonder de vliegende moordmachines uit Nederland. Ze zullen dan weer kunnen leven volgens hun eigen wetten, normen en waarden of wij dat nu leuk vinden of niet.

In het persbericht van Defensie staat dat de F-16’s, na 12 jaar inzet in Afghanistan, medio dit jaar zullen worden teruggetrokken.
Ik hoop dat op die dag niet het 26e F-16 detachement naar Afghanistan vertrekt.

Een gedachte over “Nog altijd vliegen er Nederlandse F-16’s boven Afghanistan

 1. 7penselen

  Wat hebben we in Godsnaam boven deze “zandbak” met relatief zwak bewapende strijders te zoeken. Gaat het om diezelfde Al Qaida, die het Westen even vrolijk in Syrie steunen omdat deze tegen Assad is? Waar heel de Afghanistan oorlog uiteindelijk om begonnen was om na 9/11 om Osama Bin Laden te pakken te krijgen en hij was een paar jaar geleden door de US op illegale manier in Pakistan vermoord, waarna het bewijs onmiddellijk in de oceaan is gedumpt. Tenminste als we de officiële versie van de verhalen moeten geloven. Wie een duidelijk bewijs van de leugens van het Westen wilt vinden, moet eens kijken naar het Chemische wapen verhaal voor de tweede Iraq oorlog en de lezing van voormalig US wapeninspecteur Scott Ritter, die zei dat er geen chemische wapens in Iraq konden liggen.

  Duidelijk is dat men voor hele andere redenen daar zit en daar kan je over speculeren. En de meest exotische complottheorieën doen hier de ronde.

  Wil je Al Qaida echt aanpakken, dan zou je moeten stoppen met het importeren van Saudische olie. Immers de winst van de olieopbrengsten wordt deels besteedt aan goede doelen als Al Qaida.

  —-
  Verder zou je niets verbazen dat ik vind dat Rusland de Krim onder zijn hoede heeft genomen een terechte daad is. Rusland heeft daar van oudsher een basis en de bevolking aldaar is over grootse deel Russisch, wil onder Rusland en er zijn serieuze vragen omtrent de dubieuze rol rond EU en US rond de machtsovername in de Oekraïne. Wel vind ik dat Rusland zijn belofte voor de minderheden echt moet waarmaken en de Krim ook een thuis maken voor de Oekrainse minderheid en de Tartaren. Een Westers land zou in een soortgelijke situatie precies hetzelfde handelen. Vergeet niet dat wij enkele jaren terug ook enkele eilanden van de overzeese koninkrijk (Nederlandse Antillen) weer ingelijfd hebben als Nederlandse gemeenten. En hier was geen internationale verontwaardiging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s