Nederland wil Rusland een lesje leren, Duitsland wil Russisch gas

De Nederlandse regering heeft besloten om de handelsreis naar Rusland, die in mei zou plaatsvinden, uit te stellen vanwege de ontwikkelingen in Oekraïne. Door dit politieke gebaar loopt Nederland het risico om de handel tussen Nederland en Rusland te schaden.
Nederland is een van de belangrijkste handelspartners van Rusland in Europa.

In 2012 bedroeg de netto-handelsbalans tussen Nederland en Rusland 21 miljard euro: dat wil zeggen Nederland importeerde veel meer uit Rusland dan andersom.

_73423310_russia_eu_states_trade_balance_464gr

Aangezien driekwart van de Russische export bestaat uit fossiele brandstoffen (olie en gas), kunnen we concluderen dat Nederland vooral olie en aardgas importeert uit Rusland.
Als Nederland echt politieke druk wil uitoefenen op Rusland, dan kunnen Nederlandse bedrijven minder olie en gas invoeren uit Rusland en andere leveranciers moeten zoeken.
Voorlopig is daar geen zicht op en blijft de Nederlandse druk beperkt tot het uitstellen van een handelsmissie.

Duitsland is de belangrijkste importeur van aardolie en aardgas uit Rusland. Maar de Duitse regering stelt zich heel anders op.
Ondanks de zachte winter koopt Duitsland dit jaar 15% meer Russisch aardgas van Gazprom dan vorig jaar. De totale export van Russisch aardgas naar Europa komt daardoor op 43 miljard kuub.
De Britse import van Russisch aardgas steeg t.o.v. vorig jaar met 30% naar 4,4 miljard kuub, maar dat terzijde.
Het Russisch aardgas zal in de toekomst buiten Oekraïne om stromen via de Nordstream- en Southstream-pijpleidingen. Duitsland kiest ervoor om steeds afhankelijker van Rusland te worden en daarom zal Duitsland ook niet zo gauw met een opgeheven vingertje Rusland de les lezen over mensenrechten of politieke inmenging in Oekraïne.

Blogger Jack Douglas constateert op LewRockwell.com dat Duitsland zich langzamerhand afkeert van de VS en betere relaties wil aanknopen met Rusland en andere handelspartners in Eurazië (China, India, Iran). De NAVO wordt minder interessant voor Duitsland, de Duitsers kijken steeds meer naar het Oosten.

Ondertussen kijkt de Russische regering ook naar het oosten, naar China. In mei zal er tussen Rusland en China een contract ondertekend worden over de export van Siberisch aardgas naar China. Hiervoor moet er eerst nog wel een pijpleiding worden aangelegd van bijna 3000 kilometer: de Altai-pijpleiding.

Op het kaartje hieronder zie je dat de Altai-pijpleiding zal lopen van de gasvelden in Yamal naar de Chinese grens tussen Mongolië en Kazachstan.

map_altai_eng

Op het kaartje zijn de bestaande pijpleidingen die nu het gas naar Europa vervoeren getekend als dunne lijntjes naar de linkerkant (naar het westen). De Altai-pijpleiding is veel dikker getekend alsof daar veel meer gas door zal gaan stromen. Laten we hopen dat de Russen de Europeanen ook nog wat aardgas gunnen.

3 gedachten over “Nederland wil Rusland een lesje leren, Duitsland wil Russisch gas

 1. 7Penselen

  De grote bek en de smerige spelletjes jegens Rusland kan ons in het Westen nog lelijk gaan openbreken. Als Rusland de gaskraan dichtdraait hebben we hier in het Westen een probleem. De arrogantie van het Westen tegenover de rest van de wereld neemt steeds hogere vormen aan en dit kan beslist niet straffeloos doorgaan. En als Rusland exporteer je liever de olie naar een land, die niet moeilijk doet en dat is China.

  1. ib3x

   Amen broeder had het zelf niet beter kunnen verwoorden, het westerse totaal misplaatste gevoel van exceptionalisme tegenover de rest van de wereld gaat ons zeker duur komen te staan dat noemen ze ook wel karma.
   De poten van onze hoge stoel hebben we flink afgezaagd we staan nu veel lager dan China of Rusland in de pikorde.

 2. Hans

  Hans je zegt:”Duitsland kiest ervoor om steeds afhankelijker van Rusland te worden”

  Hebben wij dan een andere keus op termijn?

  Ik vind het ook een gevaarlijk spel wat men speelt. Nederland denkt nog steeds dat de gasvelden in Slochteren eeuwig voortduren schijnbaar. Wat willen ze nu eigenlijk bewijzen? Dat hoogmoed voor de val komt?.
  Is men er nu nog steeds niet van doordrongen dat ze op het wereldtoneel maar beter heel snel een toontje lager kunnen gaan zingen? Regeren is vooruitzien en dat mis ik hier overduidelijk in. Als Rusland straks (zeer)goede relaties heeft met China, kunnen wij op een houtje gaan bijten.

  Duitsland speelt het veel slimmer. Liever door de knieën, dan helemaal niets. Nu moeten ze dat ook wel, met hun uitstap uit kolen en kernenergie(waarschijnlijk gaat ze dat niet lukken, om beide te laten vallen), “die energiewende”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s