Het volk dat zelf wolken maakte

In het land Problematique, hier niet ver vandaan, ontdekten de mensen bij toeval dat hun vliegmachines wolkensporen achterlieten in de lucht. Die witte strepen tegen de felblauwe hemel zagen als een symbool van hun vernuftigheid. Geen enkel ander schepsel op aarde kon wolken maken…. alleen de inwoners van Problematique kregen dat voor elkaar. Zij vormden werkelijk de kroon op Gods schepping.

Steeds meer vliegmachines stegen op om steeds mooiere wolkenpatronen in de lucht te tekenen. Totdat de Problematicanen merkten dat de wolken zonlicht tegenhielden.
In de zomermaanden werd de zon soms dagenlang verduisterd door de kunstmatige wolken.

imageedit_3_5853750199
Meer en meer Problematicanen verlangden terug naar een strakblauwe wolkenloze hemel.
Ze lazen over verre oorden, waar de zon ongehinderd in een felblauwe hemel stond te stralen. Dat wilden zij ook: urenlang de warme zonnestralen op je huid voelen branden.

Ze bouwden nog meer vliegmachines en vlogen daarmee naar een land waar de zon niet schuil ging achter de zelfgemaakte wolken…. nog niet.

 

Advertenties

7 gedachten over “Het volk dat zelf wolken maakte

 1. Gert

  Wolken werken als een isolerend deken. Dat merk je op broeierige bewolkte dagen, dan blijft het ’s avonds lang warm. De bron heb ik even niet bij de hand, maar heb ergens gelezen dat na 11 september 2001 toen het vliegverkeer in de VS gestremd was er grotere temperatuurverschillen gemeten werden tussen dag en nacht.

  1. Hans Verbeek

   Dat heb ik ook gelezen, Gert. Hoge wolken (waartoe vliegtuigstrepen behoren) verhinderen de nachtelijke afkoeling. De klimaatverandering sinds 1950 is deels te verklaren uit minder koude nachten en dat komt misschien door de vliegtuigwolken.
   Maar er zijn veel meer factoren, die bijdragen aan de opwarming.

 2. Ness

  Ja je moet toch wat als de zon het laat afweten en de voorspelde opwarming al 15 jaar op zich laat wachten. Als CO2 dan geen broeikaseffect teweeg brengt dan doen wij het gewoon zelf, moet men gedacht hebben in Carbon-trade kringen. Het is een hele investering, al die gif-spuitende vliegtuigjes, maar in ieder geval houdt het al te veel afkoeling en verlies van smoel tegen. En daar gaat het toch om?

 3. Alfred Spakman

  Zeker twee maal in de week boven Amsterdam meestal vroeg in de ochtend en veel onderbrekende strepen ZODAT T WAT MINDER OPVALT. Heerlijk al die barium en aluminium die neerdaalt op ons groentetuintje.Lang leve de longaandoeningen

 4. Ness

  @Hans: Buiten het geweldig sproeien rond oud en nieuw – waardoor het op zeker zal regenen dat het giet op oudejaarsavond – is het me opgevallen dat er in de winter veel en veel meer wordt gesproeid dan in de zomer; bovendien begint het sproeien in de zomer pas na de middag EN na een droge periode, zodat het nieuw aangebrachte wolkendek tegelijk met de avond valt. Het zal vast niet de enige reden zijn voor het verpesten van de prachtige blauwe lucht. Voor het waarnemen van het gesproei zit ik echt eersterangs: een halve hemelkoepel vol uitzicht op de lucht vanaf de 1e verdieping, geen bebouwing, geen bomen die het uitzicht benemen. De afgelopen winter heb ik me dan ook kapot zitten ergeren – men was 24/7 aan de gang met sproeien. Nu is het lekker warm en heeft het pas geregend. Dus nu zie ik ze even niet.

 5. Ness

  Laat ik daaraan toevoegen dat ik zodanig ingeklemd woon tussen militaire faciliteiten in de spreekwoordelijke middle of nowhere dat er hier precies 1 lijnvlucht per dag overgaat; die klimt ten zuidwesten van hier vrijwel recht omhoog tot hij uit het zicht verdwijnt. Het contrail dat dit vliegtuig achterlaat is binnen de 5 minuten opgelost. De andere (rooster) *contrails* blijven urenlang staan of verschuiven enigszins, 5 of 6 uur is niet buitengewoon. Deze vliegtuigen hebben hier niets te zoeken maar ‘als het weer een beetje tegenzit’ tel je er met gemak 20 PER UUR. Dit is F-16 scramble- en oefengebied. NATO luchtmachtbasis. It grutte ear. Hush hush enzo. En ik ben wel goed maar niet gek; aluhoedjes staan me niet – sorry voor het gespam maar dit moest me even van het hart. Het gesproei ontgaat de plaatselijke bevolking trouwens ook niet. Men neemt algemeen aan dat het cloud seeding betreft – regenmakerij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s