Peakoil: piek-aanbod = piek-vraag

Dit is een wat technisch verhaal over peakoil. Bedoeld om een paar misverstanden over peakoil uit de wereld te helpen.

Piek-aanbod of piek-vraag
Sommige mensen menen dat peakoil alleen maar gaat over de olieproduktie , ofwel het aanbod van olie. Dat is een misverstand.
Alle olie die geproduceerd wordt, wordt verbruikt. De voorraden, die bedrijven en landen hebben aangelegd worden niet elk jaar groter. Dus alle olie die uit de aardkorst gewonnen wordt, gaat op.
Dat betekent dat de vraag naar olie precies gelijk is aan het aanbod.
Als er tijdelijk minder vraag is, dan zal de prijs ietsje zakken. Door die lagere prijs stijgt de vraag weer iets (meer mensen kunnen die iets lagere prijs betalen). En zo wordt toch alle geproduceerde olie verkocht en opgestookt.
Als het aanbod wat minder wordt, stijgt de prijs een beetje en wordt de aangeboden olie voor sommige klanten net te duur.
Vraag en aanbod zijn precies gelijk. Dus peakoil betekent maximale produktie en tegelijkertijd maximaal verbruik van olie.

Steeds meer moeilijk winbare olie
Volgens de statistieken van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en de Energy Information Agency (EIA) stijgt de mondiale olieproduktie nog altijd.
Dat is ook in de onderstaande grafiek te zien.

Schermafbeelding 2014-05-10 om 09.49.05

Maar een steeds groter deel van die olie wordt (in Noord-Amerika) gewonnen uit teerzand en schalie. Dat kost meer moeite.
Steeds minder olie wordt op land gewonnen en steeds meer olie wordt gewonnen uit de zeebodem. En de oliewinning verschuift naar steeds diepere wateren. Ook dat kost steeds meer moeite en energie.
De olie, die wij in Europa gebruiken komt ook van steeds verder weg. We gebruiken minder olie uit de Noordzee en steeds meer olie uit Afrika, Siberië en de poolsteken. Het transport van de oliebron naar de oliegebruiker kost ook steeds meer moeite en energie.

Steeds meer olie van mindere kwaliteit
De hoeveelheid vloeibare brandstof, die wereldwijd wordt geproduceerd, stijgt ook nog altijd. De laatste jaren stijgt vooral de produktie van ‘nieuwe’ vloeibare brandstoffen, zoals Natural Gas Liquids (NGL) en biobrandstof.
In de grafiek hieronder (van Euan Mearns) zie je de hoeveelheid vloeibare brandstof stijgen van 70 miljoen vaten in 1995 tot 90 miljoen vaten in 2013. Maar je ziet ook dat er vooral exotische nieuwe brandstoffen zijn bijgekomen.

Schermafbeelding 2014-05-10 om 10.57.25

In een tweede grafiek heeft Eaun Mearns de groei van die exotische onconventionele brandstoffen weergegeven. Totaal haalt de wereld dagelijks inmiddels 16 miljoen vaten vloeibare brandstof uit andere bronnen dan ruwe aardolie.

Schermafbeelding 2014-05-10 om 11.04.21

Over het algemeen kun je stellen dat deze nieuwe brandstoffen minder energie bevatten dan ruwe olie.
Eén liter biobrandstof ethanol levert bij verbranding 24 MegeJoule (MJ) aan energie.
Eén liter LPG (mengsel van NGL’s propaan en butaan) levert 26 MJ.
Maar één liter ouderwetse benzine levert 34 MJ.
Eén liter kerosine (vliegtuigbrandstof) 35 MJ. en één liter diesel levert zelfs 38 MJ.

Eén vat ethanol (biobrandstof) is dus eigenlijk maar 0,71 vat benzine of maar 0,63 vat diesel.

Onomkeerbare ontwikkeling
Als peakoil eenmaal is bereikt en de olieproduktie begint te dalen, dan is die daling meestal onomkeerbaar. De olieproduktie in Mexico piekte in 2004 en in de toekomst zal Mexico nooit meer boven die piekproduktie uitkomen.
Zo zal dat ook gaan met de mondiale olieproduktie. Er komt een moment dat de mondiale olieproduktie zal gaan afnemen.
Het precieze tijdstip van de mondiale piek is nog niet bekend en ook niet zo belangrijk. Maar het staat vast dat de wereldbevolking na die piek ieder jaar minder aardolie te verdelen heeft. We kunnen zuiniger voertuigen ontwerpen en stoppen met verspilling. Uiteindelijk zal de hoeveelheid olie afnemen tot 0 vaten per dag en dat is dan het eind van het aardolie-tijdperk.

Een gedachte over “Peakoil: piek-aanbod = piek-vraag

  1. Bert Pijnse van der Aa

    Vooor de meeste mensen zal dit geen issue zijn en velen vinden dat Peak Oil een achterhaald verhaal is. Zo zijn er ook veel mensen- beleidsmakers- die de wetten van de thermodynamica en van Newton onzin vinden. Nou ja, we wachten wel af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s