CO2-uitstoot in Europa daalt verder

Eurostat publiceerde afgelopen week een schatting van de CO2-uistoot  over het jaar 2013 van een groot aantal Europese landen. De gezamenlijke CO2-uitstoot van de 28 landen van de Europese Unie (EU28) daalde met 2,5% t.o.v. 2012.
Ik ben wat dieper in de cijfers gedoken en laat hieronder zien welke landen het bijzonder goed gedaan hebben en in welke landen de CO2-uitstoot juist is toegenomen.

In Cyprus daalde de CO2-uitstoot het sterkst:  met 14,7% tot 6,41 ton per hoofd van de bevolking.
In Denemarken steeg de CO2-uitstoot fors met 6,8% naar 7,18 ton per Deen.

In landen waar de economie krimpt daalt de CO2-uitstoot flink. Voorbeelden zijn Griekenland (-10%), Spanje (-12,6%) en Italië (- 6,6%)

Schermafbeelding 2014-05-11 om 19.52.38

In Duitsland steeg de CO2-uitstoot lichtjes (+ 2%). De CO2-uitstoot van de gemiddelde Nederlander daalde lichtjes naar 9,65 ton. In de grafiek hieronder zie je ook de sterke daling van de CO2-uitstoot in Griekenland en Cyprus weergegeven.

Schermafbeelding 2014-05-11 om 19.59.30

Van alle Europeanen stoten de Luxemburgers het meeste CO2 uit: in 2013 gemiddeld 18,11 ton per persoon. Dat is ruim vijf keer de hoeveelheid die de gemiddelde Roemeen uitstoot. De Roemenen zijn kampioen klimaatbeleid met een uitstoot van slechts 3,17 ton per persoon.
Nederlanders doen het niet best in Europa met een uitstoot van 9,65 ton CO2 per persoon. Dat kan nog wel wat lager, lijkt me.

4 gedachten over “CO2-uitstoot in Europa daalt verder

 1. Jan

  Er bestaat een CO2 beurs waar CO2 uitstoot wordt gekocht en verkocht dus mijn vraag is dan, in hoeverre kloppen deze cijfers.
  Aan de CO2 nonsens wordt flink verdient.

  1. Hans Verbeek

   De cijfers van Eurostat zullen wel kloppen, Jan. Ze worden berekend op basis van de hoeveelheid aardgas, aardolie en steenkool, die elk land verbruikt.
   Er bestaat ook een beurs waarop het recht om CO2 te stoten wordt verhandeld. Die emissierechten zijn gewoon papieren , die mogelijk in de toekomst waardevol kunnen worden. Zoiets als opties of aandelen.
   Die handel in uitstootrechten heeft momenteel nog niets te maken met de werkelijke CO2-uitstoot. Als jij je auto voltankt en die benzine omzet in CO2, dan hoef je daarvoor niet eerst CO2-emissierechten te kopen.

 2. TJ

  als we het zo gaan bekijken dan is het logsich dat landen als Griekenland en Cyprus vrij laag staan. Wat hebben ze daar nou aan industrie en hoeveel maanden van het jaar hebben ze daar de kachel nodig? Dus tja.. Verder zou je ook de m2 aan industrie moeten berekenen. NL heeft gemiddeld bijna 500 mensen per km/2. Daar moet allemaal energie voor opgewekt worden en in de koude maanden nog veel meer. Daarbij werken wij tot gemiddeld ons 65e en Grieken tot hun 50e .. enz enz 101 factoren waar je rekening mee moet houden dus.. statistieken en lijstjes zijn dus op vele manieren te interpreteren.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, TJ.
   Maar waarom moet de CO2-uitstoot van Nederland op een andere manier berekend worden?
   De bevolkingsdichtheid heeft toch niets te maken met de gemiddelde CO2-uitstoot per inwoner.
   Het aantal dagen dat de kachel brandt, heeft wel gevolgen voor de CO2-uitstoot. We kunnen onze CO2-uitstoot verlagen door de kachel wat vaker uit te laten en in de winter wat warmere kleren te dragen en eerder naar bed te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s