Nogmaals: de CO2-uitstoot van de kustverdediging

In de Volkskrant van vandaag (15 mei) staat een artikel over de CO2-uitstoot van een paar grote Nederlandse bedrijven.
Vooral bedrijven, die werken aan de kustverdediging, zoals Bos Kalis en SBM Offshore hebben het afgelopen jaar veel meer CO2 uitgestoten. Of anders gezegd: vooral de kustverdediging en andere offshore activiteiten verbruiken steeds meer fossiele brandstoffen.

Even wat cijfers
De CO2-uitstoot van Bos Kalis lag in 2013 55% hoger dan in het jaar ervoor. Bos Kalis produceerde totaal 1,63 miljoen ton CO2.
SBM Offshore stootte in 2013 2,4 miljoen ton CO2 uit: dat was 16% meer dan in 2012.
En dat terwijl de totale Nederlandse CO2-uitstoot in 2013 met 0,3% daalde tot 162,04 miljoen ton.
SBM Offshore en Bos Kalis waren in 2013 tezamen goed voor 2,5% van de totale Nederlandse CO2-emissie.

Kustverdedigingsprojecten
Bos Kalis produceert vooral veel CO2 bij kustverdedigingsprojecten. Het bedrijf spuit in opdracht van de Nederlandse overheid jaarlijks 12 miljoen kuub zand op de Nederlandse stranden. Daarvoor worden duizenden liters disel en stookolie omgezet in CO2.
Daarnaast is het bedrijf betrokken bij grote projecten zoals de Zandmotor nabij Monster en de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Bos Kalis krijgt zoveel werk van Rijkswaterstaat omdat de regering zich erg veel zorgen maakt over de zeespiegelstijging. In 2008 werd door de Deltacommissie een rapport gepubliceerd, met daarin de angstaanjagende voorspelling dat de zeespiegel de komende eeuw misschien meer dan 1 meter zou stijgen.
Onkreukbare wetenschappers als Pier Vellinga en Louise Fresco onderschreven dit rapport waarin die mogelijke stijging als een realistisch scenario werd voorgesteld.
De afgelopen eeuwen steeg de zeespiegel minder dan 30 cm per 100 jaar. Het doemscenario van de Deltacommissie levert Bos Kalis veel werk op, maar ik vind het zinloze bangmakerij.

Lees ook: De CO2-uitstoot van de kustverdedigingsindustrie

SBM Offshore
Het bedrijf SBM Offshore produceert veel CO2 bij olie- en gaswinningsprojecten op zee. In die sector wordt de laatste ontzettend veel geld gepompt door investeerders. Het winnen van olie- en gas op zee wordt steeds ingewikkelder en moeilijker, en het kost steeds meer fossiele brandstoffen om olie en gas uit de zeebodem te winnen. M.a.w. de olie – en gaswinning produceert steeds meer CO2.
Het laatste jaar besluiten oliemaatschappijen vaker om projecten uit te stellen of te schrappen. Bedrijven als SBM Offshore kunnen daardoor niet verder groeien.

Uiteindelijk zal er minder geld en minder energie gestoken worden in de olie- en gaswinning op zee. Hierdoor zal ook de CO2-uitstoot van bedrijven als SBM Offshore weer gaan dalen.

2 gedachten over “Nogmaals: de CO2-uitstoot van de kustverdediging

  1. Hans

    Nederland heeft een veel groter probleem met het wegzakken van de grond. Ook ik denk dat het stijgen van de zeespiegel hier in Nederland sterk overdreven wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s