Voorproefje: dalende aardgasproduktie leidt tot economische krimp

De Nederlandse aardgasproduktie zal de komende decennia verder dalen. Dat leidt ertoe dat Nederland minder aardgasinkomsten krijgt uit het buitenland. In het eerste kwartaal van 2014 kromp het Nederlandse Bruto Binnenlands Produkt met 1,4% t.o.v. het laatste kwartaal van 2013. Die krimp van het BBP komt hoofdzakelijk doordat er minder aardgas geproduceerd werd.

Deze “onverwachte” economische krimp is een voorproefje van wat Nederland de komende decennia staat te wachten. Deskundigen waarschuwen hier al langer voor, maar die waarschuwingen worden door politici van links tot rechts genegeerd. Men doet net alsof het aardgas nooit op zal raken.

Netherlands_production

Groot-Brittannië kampt al een decennium met dalende inkomsten uit olie- en gaswinning. Het laatste jaar dat Groot-Brittannië nog inkomsten uit de export van olie en gas kende was 2004. In de jaren daarna werd Het Verenigd Koninkrijk een netto-importeur van aardolie en aardgas met alle gevolgen vandien voor de handelsbalans en economische groei.

In het plaatje hieronder is de geschiedenis van Britse olieproduktie weergegeven.
In de jaren dat Groot-Brittannië meer olie produceerde dan het zelf verbruikte (1981-2004) was er spraken van netto-export. Dit is aangegeven met de groene balkjes.

Schermafbeelding 2014-05-15 om 22.41.34

Sinds 2005 is Groot-Brittannië een netto-importeur van aardolie. En vanaf 2005 is de waarde van de totale import flink opgelopen, zoals blijkt uit de grafiek hieronder.

Schermafbeelding 2014-05-16 om 16.52.36

Het wegvallen van de aardolie-inkomsten zorgde voor een trendbreuk in de groei van het BNP. In de grafiek hieronder is goed te zien dat het Britse BBP (voor inflatie gecorrigeerd) tot 2006 gestaag groeide van 200 miljard pond in 1986 naar 370 miljard pond in 2006.

Schermafbeelding 2014-05-16 om 17.00.00

Sinds 2006 is het Britse Bruto Binnenlands Produkt eigenlijk niet meer gestegen.

Als de Nederlandse aardgasbaten opdrogen
Vanaf 2021 of 2022 zal de Nederlandse aardgasproduktie zo klein worden dat het binnenlands gebruik niet meer geheel gedekt kan worden. Nederland zal dan geen aardgas meer exporteren, maar juist aardgas gaan importeren. In plaats van aardgasbaten, krijgt de Nederlandse overheid dan juist te maken met aardgaslasten. Het BNP zal dan niet verder kunnen groeien, maar juist gaan krimpen. Tenzij Nederland op een andere manier geld gaat verdienen en wel evenveel geld als we nu met onze aardgasexport verdienen.
Als de Nederlandse overheid geen andere nieuwe inkomsten kan genereren om de aardgasbaten te vervangen: dan zal er flink bezuinigd moeten worden op allerlei overheidsuitgaven.

Kijken we nog verder in de toekomst, dan zal de gasproduktie nog verder afnemen, zodat Nederland steeds meer gas zal moeten importeren tegen marktprijzen. Dit zal op den duur leiden tot een negatieve handelsbalans. Tenzij Nederland het binnenlands aardgasverbruik sterk weet terug te dringen. Dat kan door woningisolatie, overstappen op alternatieve brandstof en besparing. Door de gasprijzen flink te verhogen (zoals nu in Oekraïne gebeurt) kan de overheid particulieren aansporen tot isolatie en besparing.

Wij Nederlanders moeten eerst afkicken van de aardgasbaten. Dus op een andere manier ons geld gaan verdienen of met lede ogen toezien hoe allerlei overheidsvoorzieningen en subsidies worden wegbezuinigd.

Daarna moeten we afkicken van het comfort dat het aardgas ons bracht. Koop een houtkachel als je de gasrekening niet meer kunt betalen. Of trek een dikke trui aan en kruip een uurtje eerder onder de wol.

Advertenties

4 gedachten over “Voorproefje: dalende aardgasproduktie leidt tot economische krimp

  1. Hans

    Ook een prettig weekend toegewenst Hans. Hopelijk heb ik het niet voor je bedorven, ha ,ha.
    Een dikke pluim voor jouw artikel ! je loopt erop vooruit.

  2. Wim Mans

    Beste Hans, Ik wil graag met je in contact treden. Ik onderzoek de effecten van import van gas voor de Nederlandse economie in relatie tot de alternatieven: warmtepompen, inzet restwarmte etc.

    Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s