Sneeuwdek op Noordelijk Halfrond kleiner dan normaal, maar wel dikker

Het Global Snow Lab van de Amerikaanse Rutgers Universiteit houdt bij hoeveel land van het Noordelijk Halfrond is bedekt met sneeuw.
In de afgelopen meimaand was het sneeuwdek kleiner dan het gemiddelde over de periode 1981-2010. In de grafiek hieronder wordt dat weergegeven door het rode balkje.

Schermafbeelding 2014-06-04 om 15.15.54

In de grafiek is goed te zien dat het sneeuwdek de afgelopen 10 meimaanden elke keer kleiner was dan het langjarig gemiddelde.
In mei 2014 was er 17 miljoen km² van het Noordelijk Halfrond bedekt met sneeuw. Het gemiddelde over de periode 1981-2010 bedraagt 19,02 miljoen km². In april 2014 was het door sneeuw bedekte oppervlak ook al kleiner dan het langjarig gemiddelde.

Op de website van het Canadian Cryospheric Information Network (CCIN) is ook een grafiek te vinden, die laat zien dat het door sneeuwbedekte oppervlak in mei 2014 min of meer gelijk was aan het gemiddelde over de periode 1998-2011. (hier).
Op de CCIN-website staat ook een grafiek, waarin (een schatting van) het sneeuwvolume op het Noordelijk Halfrond wordt weergegeven: het zogenaamde Snow Water Equivalent.
Op die grafiek, hieronder, zie je dat het sneeuwvolume op het Noordelijk Halfrond sinds augustus 2013, vrijwel onafgebroken groter is geweest dan het gemiddelde (+ één standaard-deviatie).

nh_swe
Klik voor vergroting

Half mei lag er nog een hoeveelheid sneeuw op het Noordelijk Halfrond, die overeenkomt met 1000 km³ (kubieke kilometer). Als je die 1000 km³ deelt door het oppervlak van 17 miljoen km², dat door het Global Snow Lab werd becijferd, dan kom je op een gemiddelde dikte van 5,9 cm.

De Nederlandse onderzoekers Bintanja en Selten publiceerden onlangs in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature een artikel waarin zij verwachten dat de hoeveelheid sneeuwval op het Noordelijk Halfrond verder zal toenemen door het afsmelten van het zeeijs rond de Noordpool. De grafiek van het Snow Water Equivalent, van CCIN, ondersteunt deze theorie.

Mijn vriend Paradox schrijft op zijn weblog, Paradoxnl, ook over het dikker-dan-normale sneeuwdek op het Noordelijk Halfrond.

6 gedachten over “Sneeuwdek op Noordelijk Halfrond kleiner dan normaal, maar wel dikker

 1. Jan

  Je zou deze website eens moeten volgen, http://www.suspicious0bservers.org ,iedere dag een overzicht van het weer op de gehele wereld en de zon.
  De zon speelt een veel grotere rol dan gedacht en die rol wordt geheel vergeten bij de huidige klimaat modelen.
  Zo’n 9000 wetenschappers en klimatologen hebben een geheel andere kijk op het IPCC.

  1. paradoxnl

   Hoi Neven,

   Over sneeuw gesproken. Op een van de fora (forums) van jouw website gaf iemand een link naar een ‘experimentele’ website met interessante gegevens over onder andere de actuele en verwachtte atmosferische gesteldheid in het Noordpoolgebied. Wat ik, in verband met hoeveelheid sneeuw op het noordpool ijs, heel interessant vind is de zogenaamde ‘snow water equivalent’.
   De relevante link is:
   fim.noaa.gov/FIM/
   Kies vervolgens als domain New Artic en klik vervolgens op een van de cellen van de optie ‘snow water equivalent’. Men ziet dan een plaatje verschijnen van de actuele of verwachte hoeveelheid sneeuw op onder andere het Noordpoolijs. Zoals je wel zult weten is de hoeveelheid sneeuw uitgedrukt in water equivalenten. Op de site wordt de hoeveelheid sneeuw uitgedrukt in Inches, dat is 2,5 cm. Als ik me niet vergis komt 1 cm water grofweg overeen met 10 cm sneeuw. In een groot deel van het noordpoolgebied ligt momenteel nog zo’n 5 a 7,5 Inches aan water sneeuw equivalenten. Uitgaande van 15 cm zou dat grofweg nog zo’n 1,5 meter sneeuw betekenen, wat me erg veel lijkt. Dus, dat wanneer men 1,5 meter aan sneeuw smelt het een laag water van 15 cm aan smeltwater oplevert. Afhankelijk van de soort sneeuw kan het meer of minder water opleveren.

 2. paradoxnl

  Hoi,

  Voor mij twee interessante gebieden waar momenteel nog een voor de tijd van het jaar behoorlijk dik sneeuwtapijt ligt:
  – Een groot deel van de (eilanden behorende tot) Canadese archipel
  – Het noordwesten van Siberie
  Vorig jaar smolt in het noordelijk van de Canadese archipel de sneeuw niet weg. Naar ik aanneem droeg (vanwege hoge albedo) deze sneeuw vorig jaar op directe of indirecte wijze noemenswaardig bij aan de geringere afsmelting van het ijs in het noordpoolgebied.

  De koude plaklaag in noordwest Siberie wil maar niet verdreven worden. Gisteren werd er op meerdere plekken aldaar een ijsdag geregistreerd. Dat is in heel veel jaren niet voorgekomen.
  Drie jaar geleden was het begin juni aldaar overdag bijna 30 graden Celsius. Een enorm verschil met nu. Het GFS verwachtte enige weken geleden al dat de kou in het noordwesten van Siberie binnen paar dagen verdreven zou worden, maar de kou is nog steeds niet verdreven…naar mijn idee mede dankzij het enorm dikke sneeuwtapijt,
  Als het sneeuwtapijt in het noordwesten van Siberie de komende week nog grotendeels intact blijft, zal ook op de Rutgers website er steeds meer blauw zichtbaar worden in het noordwesten van Siberie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s