Brazilië nog altijd olie-importeur

De bevolking van Brazilië is ontevreden. Er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan het WK voetbal en andere prestige-projecten. En te weinig geld aan gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer.
De ontevredenheid is begrijpelijk. Er zijn hoge verwachtingen gewekt bij de Brazilianen. In de afgelopen 10 jaar zijn er grote oliereserves ontdekt voor de Braziliaanse kust. Het is moeilijk winbare olie, verstopt onder kilometers zoutafzetting. Er moeten miljarden geïnvesteerd worden, maar dan wordt Brazilië het Saoedi-Arabië van Zuid-Amerika.
De deskundigen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwachten dat Brazilië in 2020 elke dag 4,1 miljoen vaten olie zal produceren en in 2035 zelfs 6 miljoen vaten per dag.
Brazilië zal schathemelrijk worden van al die aardolie… toch?

Voorlopig nog niet.
De olieproduktie van Brazilië vertoont de laatste jaren een dalende trend.

Schermafbeelding 2014-06-12 om 21.26.21

Voorlopig kan de Braziliaanse regering nog geen oliemiljarden besteden aan onderwijs, openbaar vervoer en gezondheidszorg. Petrobras kan niet eens voldoende olie produceren om in de binnenlandse vraag te voorzien. Brazilië moet elke dag nog ruwe olie importeren.
In de grafiek hieronder zie je de Braziliaanse olie-import over de laatste 32 maanden.

Schermafbeelding 2014-06-12 om 19.34.51

De Braziliaanse regering moet juist een manier bedenken om die dure importolie te kunnen betalen. Ondertussen kampen de dure projecten om de Braziliaanse diepzee-olie te winnen met vertragingen, o.a. doordat politici teveel eisen aan de oliemaatschappijen.
Veel Brazilianen hebben hun spaargeld geïnvesteerd in de oliemaatschappij Pertrobras. De regering moet alle zeilen bijzetten om de de bevolking optimistisch te houden over de toekomst.

Advertenties

4 gedachten over “Brazilië nog altijd olie-importeur

 1. 7penselen

  Dat heet moeilijk winbare olie. Ze zullen het wel kunnen winnen, maar tegen welke kosten en welke hoeveelheden kan men uit de grond halen. De kosten is niet de prijs in ¥€$ of SDL’s, maar de EROI (Energy Return On Investment).

  Verder blijkt de groei van de BRIC landen toch veelal op lucht gebaseerd. In China heb je een maga huizenbubbel en enorme milieuvervuiling en de olie in Brazilie blijkt moeilijk winbaar en een regering die extreem geweld tegen de bevolking niet schuwt. Ook India zijn er een heleboel problemen.

  Regeringen zijn (op dit gebied) geen betrouwbare partners. Ze zullen heel wat leugens en andere smerige verhalen bedenken om de bevolking rustig te houden. Maar de bevolking, wiens huizen worden gesloopt voor een paar weken prestige laat zich niet meer rustig houden en politiegeweld zal steeds excessievere vormen aannemen. Overigens dit zal overal op de wereld gebeuren waarin de regeringen hun leugens niet waar kunnen maken.

  Over de WK kan ik kort zijn. Ik las ergens op een site, waar al over de misstanden werd geschreven lang voordat de media dat opmerkte met een oproep tot een boycot van het WK. Mijninziens is dit meteen ook het beste WK product van dit WK. Dus de komende weken geen voetbal en ik vind het geen ramp, want ik geef er niets om.

 2. Rob

  De hoeveelheid Nederlands Noordzee-olie is ook eindig.
  En onze energie-import zal ons ook opbreken.
  Jammer genoeg blijft de opwekking van zonne- en windenergie hier achter.
  En ook de getijdenenergie komt maar niet van de grond.
  Vriendelijke groet,

  1. 7penselen

   Klopt volledig. Ik zie Nederland als overbestedelijkt gebied ook als een serieus probleem gebied, gezien we olie nodig zullen blijven hebben om voedsel elders te verbouwen om hier mensen te voeden. Ik zie eerlijk gezegd niet hoe we ons kunnen voeden als de olievoorraad steeds kleiner wordt en de aanvoer minder. Het verbaast me dat hier nog niet over nagedacht wordt. Ik denk dat uiteindelijk emigreren naar een meer ruraal gebied de beste oplossing is. En doe dit vooral voor dat de ingewiegde grote massa de bovengestelde problemen echt doorzien, maar daar zijn we nog heel erg ver van weg en gelukkig wordt de olie voorraad relatief langzaam minder, waardoor het proces niet plotsklaps gebeurd.

   Nederland wordt mijn inziens het armenhuis van Europa van de toekomst en de zuidelijke landen, die nu in crisis zijn hebben in ieder geval een ding en dat is voldoende vruchtbare grond om iets mee te doen. Vergeet niet dat we eerste helft v/d vorige eeuw vaker voedsel-distributie bonnen hebben gehad dan niet.

   En nu hebben we nog gasbaten, maar dat zal over 10 jaar ook wel anders wezen.

   1. Hans Verbeek

    Niet teveel somberen, 7penselen. Ergens tegenop zien of bang voor zijn helpt niet.
    Probeer het om te draaien en benader het positief. Doe wat je kunt om je levensstijl alvast aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s