De doodgezwegen opstand in Saoedi-Arabië

De bevolking van Libië kwam in opstand tegen kolonel Gadaffi. De Syriërs kwamen in opstand tegen president Assad.
In Irak heeft een groot leger van Soenitische opstandelingen hele provincies veroverd en bedreigt de oliewinning. Daardoor is de olieprijs op de wereldmarkt flink opgelopen. Gelukkig is er geen opstand in het belangrijkste olieproducerende land in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië.

Hoewel.
In maart 2011 was er in Saoedi-Arabië een dag van woede. Die verliep zonder grote incidenten. Maar daarna zijn er nog regelmatig berichten demonstraties geweest. In 2011 en 2012 verschenen er berichten in de media, dat de Arabische Lente ook in Saoedi-Arabië onrust veroorzaakte. De sjiitische minderheid in Qatif in de Oostelijke provincie bleef demonstreren tegen discriminatie en willekeurige arrestaties. Daarbij vielen soms doden.
In maart van dit jaar werden twee sjiitische demonstranten (waaronder de zoon van een belangrijke geestelijke) ter dood veroordeeld. Het vonnis werd eind mei 2014 voltrokken.

De van oorsprong Saoedische documentairemaakster Safa Al Ahmad, maakte voor de BBC een film over de broeiende opstand in de olierijke Oostelijke provincie van Saoed-Arabië.
Je kunt de gehele documentaire bekijken op Journeyman Pictures.
Hieronder een korte versie, die op YouTube staat.

De opstand wordt tot nu toe hard onderdrukt. Moeten wij in Europa de opstandelingen steunen, zoals we ook de opstand tegen kolonel Gadaffi en president Assad hebben gesteund?
Of kijken we de andere kant op als de Saoedische regering de protesten keihard onderdrukt. Als de opstand zich uitbreidt, bestaat de mogelijkheid bestaat dat opstandelingen, net als in Libië, die olie-export zullen gaan hinderen. En dan zal Europa nog sneller moeten afkicken van haar verslaving aan aardolie.

2 gedachten over “De doodgezwegen opstand in Saoedi-Arabië

 1. 7penselen

  Ongelofelijk en goed dat je dit hebt geplaatst.

  Ten eerste ben ik al veel langer van mening dat het Saudi Arabië vanaf 9/11 geboycot moet worden vanwege het steunen van de Al-Qaida franchise.

  In de docu wordt duidelijk dat minder dan 15% Sjiitisch is, die op het meest olierijke deel van Saudi Arabië woont, terwijl Saudi Arabië voor de rest een Soennitische land is met een dito monarchie

  Ik heb weleens gehoord dat Al Qaida gesteund wordt om de bevolking rustig te houden, maar dat kan alleen gelden voor het Soennitische deel het ook verklaard het waarom de oliekraan niet dicht kan bij als de olieprijzen mochten dalen. Dan zou er minder geld naar de bevolking en repressie kunnen waardoor het land instabiel kan worden.

  De strijd lijkt zich nu alleen maar te verharden, terwijl men van het Saudische koninklijkhuis uuh regering geen respons krijgt over de situatie in het binnenland.

  Het regime noch het olie hongerige westen kan zich veroorloven dat daar een revolutie uitbreekt en deze monarchistische poppenkast valt en de olieleveringen kunnen bedreigen. Vandaar dat er ook niets in de media terecht komt. Voor een boel landen in de moslim wereld, die met de Al-Qaida te maken hebben zou het een zegen zijn.

  Ik ben van mening dat dit nu echt naar buiten gebracht moet worden, gezien deze praktijken absoluut niet getolereerd dienen te worden en sancties tegen Saudi Arabië zeker op zijn plek zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s