Peak-steenkool: zal de wereldsteenkoolproduktie gaan dalen in 2015?

Volgens de nieuwste Statistical Review of World Energy is de mondiale steenkoolproduktie in 2013 met 0,5% gestegen t.o.v. 2012. De grafiek hieronder laat de wereldsteenkoolproduktie sinds 1981 zien, uitgedrukt in miljoen ton olie-equivalent.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 08.35.05

Over periode 2002-2012 steeg de steenkoolproduktie met 61%, dat is gemiddeld 6% per jaar. In 2013 was de groei opvallend laag.
Als je inzoomt op het laatste decennium, dan is duidelijk te zien dat de steenkoolproduktie in 2013 nauwelijks groeide.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 08.59.23

China is de grootste steenkoolproducent van de wereld. Het land produceert ca. 50% van de totale wereldproduktie. Het afgelopen jaar groeide de Chinese kolenproduktie met slechts 0,9% tot 1840,0 miljoen ton olie-equivalent. Ook dat was de laagste groei sinds 2002.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 09.05.34

Deskundigen (geologen) hebben de afgelopen jaren al eens gekeken naar de wereldsteenkoolproduktie. Patzek en Croft kwamen in 2010 tot de conclusie, dat de Chinese steenkoolproduktie en daarmee ook de wereldsteenkoolproduktie rond 2011 een maximum zou bereiken.

De Chinese econoom Minqi Li berekende dat de steenkoolproduktie van China kan blijven stijgen tot 2027. Maar de maximale produktie, die bereikt kan worden, ligt maar een klein beetje boven de huidige produktie. De grafiek hieronder komt uit het werk van Minqi Li.

Fig16

De meningen over het precieze tijdstip van peak-steenkool lopen uiteen. Maar de lage groei van het afgelopen jaar wijst erop dat de wereld al dicht tegen de maximale produktie aan zit.

2 gedachten over “Peak-steenkool: zal de wereldsteenkoolproduktie gaan dalen in 2015?

 1. Hans

  Bedankt voor de kolen update, Hans! Mooi zoekwerk.

  De link naar het artikel van Minqi Li, laat in grafiek 3 zien dat peak coal voor wat China betreft nu wel eens plaats zou kunnen vinden(of dat we althans op de top zitten). Dan zal het wereldniveau daar wel bij aansluiten, gezien de enorme hap van China in het geheel.
  Ik begreep altijd dat peak-coal zo rond 2020 plaats zou gaan vinden, in ieder geval na peak-oil.

  Wat ook mee zou kunnen spelen is dat de groei in China niet meer is wat het was(en daar het energie niveau bij aansluit) en dat Amerika(voor wat ik althans begrepen heb), steenkool zo veel mogelijk uit z’n energie mix is aan het weren. Dat kan ook tactiek zijn van Amerika, zodat ze wat langer reserve’s achter de hand hebben.

  1. Hans Verbeek

   Ik denk niet dat de VS een bepaalde tactiek hebben wat betreft hun brandstofkeuze. Schaliegas is nieuw en hip: banken en investeerders lenen liever geld uit aan schaliegasexploitanten dan aan die ouderwetse steenkoolmijnen. In de komende jaren zal blijken dat de schaliegas-industrie diep in de rode cijfers zit en nooit winstgevend zal gaan worden. Maar ja, dan is het niet meer terug te stoppen in het gesteente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s