Duurzame energie-opwekking in Nederland stijgt, maar blijft erg klein

Uit het nieuwste Statistical Review of World Energy van BP blijkt dat het aandeel duurzame energieopwekking in Nederland de laatste jaren groter wordt.
In de grafiek hieronder is het aandeel windenergie, zonne-energie en overige duurzame energie-bronnen weergegeven.

Schermafbeelding 2014-06-26 om 08.27.47

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen stelt in Nederland heel erg weinig voor. Dat zal altijd zo blijven omdat op onze breedtegraad de zon een groot deel van het jaar erg laag aan de horizon staat. In de winter zij de dagen gewoon te kort om veel elektriciteit op te wekken.
Huizen met ramen op het zuiden zullen ’s winters minder brandstof gebruiken, omdat ze deels door de zon verwarmd worden. BP rekent deze energiebesparing niet mee in haar statistieken.

Voor windenergie zijn de toekomstperspectieven beter. Maar dat wisten we al in Nederland: we hebben eeuwenlang windmolens gebouwd voor het malen van graan en ander zwaar werk.

Aardwarmte, biomassa en andere duurzame energiebronnen dragen voor ca. 2% bij aan het totale Nederlands energieverbruik.

Biobrandstof
De produktie van biobrandstof heeft de laatste jaren in Nederland een grote vlucht genomen.

Schermafbeelding 2014-06-26 om 08.53.57

De grondstoffen voor de biobrandstof, varierend van soja tot afgewerkt frituurvet, kunnen uit Nederland zelf komen (zoals koolzaad), maar ook uit het buitenland (palmolie en sojabonen). BP maakt daar in haar overzicht geen onderscheid tussen.

Opvallend is dat de biobrandstofproduktie in 2013 niet verder gestegen is, maar juist daalde met 5,6%. Ook aan de groei van de biobrandstofproduktie zit een natuurlijk grens.

2 gedachten over “Duurzame energie-opwekking in Nederland stijgt, maar blijft erg klein

 1. Wildebeest (7Penselen)

  Is biomassa niet het verbranden van afval? Hier wordt afval als een duurzame bron gezien en dat is zeker niet het geval. Hoe minder we gaan consumeren en hoe meer we gaan hergebruiken hebben we minder brandstof voor biomassa. Wel is het zo dat biomassa CO2 neutraal is als het echt om plantenafval gaat.

  Het verhaal van windmolens en zonne collectoren is al eerder verschenen., https://cassandraclub.wordpress.com/2014/01/23/de-toekomst-van-het-landelijk-elektriciteitsnet-steeds-meer-wind-en-zonne-energie/ Al met al ook geen verhaal om vrolijk van te worden.

  Duurzame energie lijkt me verre van duurzaam.

  Ik denk dat heel dat denken in grootschalige groene energie opwekking een natte droom van (oud-)links is, terwijl alleen lokalisering van de economie en kleinschalige energie opwekking, zoals met wind en water molens bij bedrijfjes wel soelaas kan bieden. We hebben een systeem verandering nodig om een klimaatverandering en de gevolgen van peak-everything af te wentelen.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Wildebeest. Ik denk ook dat grootschalige duurzame projecten een groen, klimaatvriendelijk sausje krijgen, maar eigenlijk een voortzetting zijn van business-as-usual. Er moet nogal wat gebouwd en aangelegd worden en daarvoor moeten ver weg delfstoffen gewonnen worden, die nu nog in de aardkorst zitten.
   Misschien kunnen we beter weer ouderwetse windmolens gaan bouwen van baksteen en hout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s