Duurzame energie-opwekking heeft ook vervelende kanten

Voordat we ons helemaal overgeven aan duurzame elektriciteitsopwekking, moeten we ook maar even advocaat van de duivel spelen. Is het de ideale oplossing? Of zijn er ook nadelen verbonden aan windmolens en zonnepanelen?
Kim Hill van Creative Ecology zette een aantal nadelen op een rijtje.

1. Zonnepanelen en windmolens worden gemaakt van hoogwaardige materialen: plastic, metaal en chemicaliën. Die materialen moeten gewonnen worden, getransporteerd en gezuiverd. Daarbij laten de materialen een spoor van vernieling, uitbuiting, vervuiling en CO2 achter. Multinationals verdienen er dik aan. Om windmolens en zonnepanelen te maken zijn fossiele brandstoffen noodzakelijk.

2. De elektriciteit die windmolens en zonnepanelen opwekken wordt gebruikt in mijnbouw, industrie en andere activiteiten, die grote schade toebrengen aan het milieu. Zelfs als je op een milieuvriendelijke manier elektriciteit kunt opwekken. Elektriciteit gebruiken is meestal erg milieuonvriendelijk.

3. Het doel van overstappen naar duurzame energiebronnen is het in stand houden van onze huidige manier van leven, die bedreigend is voor het mondiale ecosysteem. Moeten we doorgaan op de doodlopende weg.

4. Alle planten en dieren op aarde kunnen overleven zonder elektriciteit. Ze halen hun energie uit het ecosysteem. Alleen het industriële systeem dat de mens in de laatste 3 eeuwen heeft opgebouwd heeft elektriciteit nodig. Moeten we het natuurlijke, zelfvoorzienende ecosysteem opofferen aan onze kortstondige bevlieging met machines?

5. de netto-energie-opbrengst van windmolens en zonnepanelen is laag. Er is ontzettend veel energie nodig om de metalen en kunststoffen te maken, die nodig zijn voor windmolens en zonnepanelen. Het is maar de vraag of windmolens en zonnepanelen tijdens hun levensduur meer energie opwekken dan ze gekost hebben. Onze complexe, zorgzame samenleving kan alleen voortbestaan als windmolens en zonnepanelen 10 keer zoveel energie opleveren dan erin geïnvesteerd werd.

6. Belastinggeld dat wordt besteed aan windmolens en zonnepanelen komt terecht bij multinationals.Bedrijven als General Electric, BP, Samsung en Mitsubishi profiteren van de belangstelling voor duurzame energieopwekking. Zij investeren hun winsten direct in grootschalige projecten, die natuur en milieu beschadigen en bedreigen. Als de milieubeweging gaat geloven dat de multinationals milieuvriendelijk geworden zijn, dan is dat erg naief.

7. Meer duurzame elektriciteit betekent nog geen lagere CO2-uitstoot. De hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit stijgt, maar de hoeveelheid elektriciteit wereldwijd opgewekt m.b.v. fossiele brandstoffen stijgt ook.

8. Slechts 20% van de wereldwijd gebruikte energie is elektriciteit. Zelfs als alle elektriciteit zonder CO2-uitstoot wordt opgewekt, dan daalt de CO2-uitstoot slechts met 20%. Dat heeft weinig zin als de totale CO2-uitstoot blijft stijgen.

9. Windmolens en zonnepanelen gaan 20 tot 30 aar mee en moeten dan vervangen worden. Het hele proces van mijnbouw, zuivering, transport en produktie begint dan opnieuw. Als we niets veranderen, zullen we nog eeuwenlang moeten doorgaan met winning en transporteren van metalen en kunststoffen en het produceren van zonnepanelen en windmolens.

10. De reductie van CO2-uitstoot, die men met windmolens en zonnepanelen wil bereiken kan heel makkelijk gehaald worden door minder energie te verspillen. Door het rendement van bestaande elektriciteitscentrales te verbeteren en door besparingen van consumenten gaat de CO2-uitstoot ook omlaag.

Steek je energie niet in boos worden en het terzijde schuiven van bovenstaande argumenten. Steek je energie in het bedenken van oplossingen voor de genoemde nadelige effecten.

Aanbevolen leesvoer:
Ten Reasons Intermittent Renewables (Wind and Solar PV) are a Problem.
A Problem With Wind Power.
The myth of renewable energy

3 gedachten over “Duurzame energie-opwekking heeft ook vervelende kanten

 1. Wildebeest (7Penselen)

  Het zijn waarheden als een koe en de zogenaamde groene energie is geen oplossing. Dit onderwerp is meerdere keren aan bod gekomen, maar nu met een mooie opsomming. Alleen zitten we met een gigantisch verslavingsprobleem en hebben veel mensen het niet door hoe het ander kan en moet. (Zie o.a. punt 4.)

  Wat schokkend is dat er maar weinigen over de nadelen en consequenties van groene energie gepraat worden in combinatie met afname van fossielen. Erger de groene energiebronnen worden opgehemeld als oplossing van het probleem. Het verhaal is van we gaan electrisch rijden, plaatsen zonnencollectoren op dak en we kunnen door zoals we nu leven. En de crisis van 2008 die mede door peakoil is veroorzaakt. De oplossing duurt iets langer, maar heb vooral geduld en de economie begint weer iets te groeien (na het knoeien met cijfers.) – Levens gevaarlijk dat de bevolking niet wordt voorbereid op andere tijden. Zijn de overheden soms bang dat ze de regie verliezen?

  En grote steden, die mogelijk waren met fossiele brandstoffen. Maar deze grote steden worden een bottleneck als de goedkope fossielen echt steeds schaarser worden. Ook hoor ik niemand over praten. En ook dit is zorgelijk. Als straks door een incident de goedkope fossielen in eens afnemen zitten de mensen daar als ratten in de val, terwijl de mogelijkheden voor autonome voedselvoorziening aka kleinschalige landbouw erg beperkt zijn en de kennis hiervan erg beperkt is.

  Als pan-anarchist denk ik dat het een goede zaak is om een raamwerk van autonome gemeenschappen op te gaan zetten. Ook zullen de gemeenschappen erg divers zijn, maar dit is beslist geen probleem, zolang transitie en wederzijdse tolerantie (ondanks de grote verschillen) het bindende aspect is. Hiermee kunnen we als transitie beweging sterk staan als de overheid mocht gaan falen en ook onze greep op het leven terug krijgen. Zo een alternatief raamwerk kan groeien naarmate het systeem verder faalt.

 2. Wildebeest (7Penselen)

  Verder reste me nog enkele dingen en vragen…

  Verder is het goed om te wijzen op de praktijken van multinationals zoals green en blue washing. Greenwashing wilt een bedrijf zich graag zien als oplossing voor het klimaat en milieu probleem. Windmolens en zonnecellen hebben dit imago, terwijl ze het vaak niet echt zijn. Of een bedrijf doet een paar milieuvriendelijke projecten terwijl de rest niet veranderd. Bluewashing (kleur VN) wil een multinational bedrijf zich een menswaardig, UN vriendelijk beeld aanmeten en helpen bijv. een paar dorpen aan onderwijs, voorzieningen etc. terwijl in een ander deel van ….. de milieuvernietiging, uitbuiting etc gewoon doorgaat. Ook in de lobby van bedrijven met de poltiek zie je dit weer terug. Zo proberen dit soort bedrijven zichzelf een goed imago te geven. Ook in de commercie zie je het terug. Zelfs bedrijven, die totaal niet milieuvriendelijk zijn meten ze toch zo een imago aan. Ook hebben de multinationals er voor gezorgd dat ze de taal van maatschappelijke organisaties, milieuclubs en politiek spreken.

  Triest is wel dat veelal meer linkse politieke partijen en ook milieu en andere maatschappelijke organisaties hier makkelijk intrappen en ook de kiezers en sponsors van deze partijen en clubs zijn vaak niet goed op de hoogte.

  Vandaar dat windmolens en zonnepanelen een hype zijn. Net zoals groene auto’s. Ze worden als oplossing gezien en ook als zodanig omarmt. En als consument is het wel makkelijk dat je maar een paar dingen moet aanpassen en dan vrolijk met je oude leven door kan gaan. Gemak dient de mens en hier wordt ook prima op ingespeeld. De realiteit wordt keurig buiten beeld gehouden. Totdat men later door plotse verslechteringen dit niet meer vol te houden valt.

  NOTE: Wordt de energie die ingestoken wordt in het maken van zonnecollectoren en windmolens ook mee gerekend in de rendementsberekeningen of worden deze er bewust buiten gelaten om het plaatje mooier te maken?

  1. Hans Verbeek

   Ik ben bang dat veel belanghebbenden de benodigde energie-investering voor duurzame elektriciteit proberen te minimaliseren, o.a. door mijnbouw en de winning van metalen niet mee te rekenen. Het is een beetje sjoemelen.
   Probeer in je vakantie eens of je zelf nog zonder elektriciteit kan. Daar leer je veel van en zo kan je de komende winter flink besparen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s