De ultieme sanctie: de gaskraan van Nord stream weer dichtdraaien

Op 8 november 2011 werd de Nord Stream gaspijpleiding door de Baltische Zee in gebruik genomen. Precies op tijd klaar voor de winter van 2012.
Bij de in gebruikneming van de pijpleiding werd door West-Europese regeringsleiders symbolisch de gaskraan opengedraaid.

Nu roepen politici in West-Europa op om Rusland te straffen voor het steunen van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. En die politici stellen voor om minder gas van Rusland te kopen, of misschien helemaal geen gas meer.

Dat kan heel eenvoudig door de gaskraan, die op 8 november 2011 werd opengedraaid weer dicht te draaien. Tot en met 7 november 2011 hadden we dat Russische gas niet nodig. We konden onszelf prima redden zonder Nord Stream.
Ik stel voor dat we de gaskraan aan onze kant van Nord Stream weer dichtdraaien en dat we komende winter de thermostaat niet zover omhoogdraaien. Als we onszelf wat warmer kleden en op koude dagen een uurtje eerder naar bed gaan, dan kunnen we nog jarenlang zonder Russisch gas.

18 gedachten over “De ultieme sanctie: de gaskraan van Nord stream weer dichtdraaien

  1. Hans Verbeek

   Graag gedaan, Waarnemer.
   Er komt een tijd… over 10 jaar of 20 jaar dat er geen gas meer stroomt door de Nord Stream pijpleiding, omdat de Russen niet meer willen leveren of omdat wij niet meer betalen, of omdat het gas op is.
   Er loopt nu ook geen gas meer door de pijpleidingen van Rusland naar Oekraine… dat vind je waarschijnlijk net zo wereldvreemd.

 1. Wildebeest (7Penselen)

  Ten eerste ben ik er nog niet mee eens dat Rusland de schuldige is. Er is geen enkel bewijs. Het enige wat nu bewezen uit de vluchtrecorders is dat het idd om een luchtafweerraket (BUK) gaat. Eer er sprake van sancties kan zijn is als Rusland een serieuze rol heeft in een opzettelijke poging om een verkeersvliegtuig neer te halen. Hier is vooralsnog geen sprake van. Noch de opzet, noch de afkomst en bediening (waarschijnlijk de strijders van Donetsk) van de BUK raketten zijn bekend. En de media….. De westerse media zijn even betrouwbaar dan de Russische. Wat een propaganda door meteen Rusland zonder bewijs de schuld in de schoenen te schuiven.

  Verder was het allang bekend dat daar luchtafweer is en vliegtuigen hiermee neergehaald. Er waren enkele luchtvaartmaatschappijen ingelicht door de geheime diensten van hun land, terwijl andere diensten dit verzaakt hebben (w.o de Nederlandse). Ook mogen luchtvaartmaatschappijen zelf nadenken over de veiligheid van bepaalde vluchtroutes. Over deze verantwoordelijk wordt ook niet gesproken. Erger Malaysian Airlines heeft na de ramp nog doodleuk over Syrie gevlogen. Deze aspecten hadden veel meer voor het voetlicht moeten treden. Het vliegen boven oorlogsgebieden is het nemen van risico’s met de passagiers. We weten nu helaas de prijs ervan, maar beter was dat men dit eerder hadden beseft. Dan hebben we 300 levens kunnen sparen.

  De enige die we treffen door een gas boycot is onszelf in Europa. Als Rusland het gas niet aan ons verkoopt, verkoopt Rusland het gas aan China. En het is een illusie dat het Russische gas in de grond blijft. Let wel China doet niet moeilijk en Rusland verkoopt liever aan China, die niet loopt te mekkeren en koude oorlog spelletjes kent. We kunnen de kachel idd wel wat lager zetten (wat opsich iets goed is), maar als het gas in Europa op is zijn we toch aangewezen op Russisch gas. En uiteindelijk is gas ook een eindige energiebron en zal de prijs ook veel duurder worden. Overigens is heel de Nederlandse glastuinbouw afhankelijk van goedkope Nederlandse aardgas. En vergeet niet dat onze voedselvoorziening ook van fossielen, dus olie en gas afhankelijk is.

  Ook hier weer hetzelfde laken een pak. We weten het wel, maar we doen niets en als het mis gaat schuiven we de schuld af op een ander. Je ziet dat peakoil / peakenergy aankomt en men doet er gewoon niets tegen om de gevolgen op te vangen. Erger. Men vertelt de bevolking allerlei leugens en niet hoe we dit denken op te vangen. Zolang dat men nog over een groei economie praat en men niet nadenkt over een systeemverandering neem ik de regeringen helemaal niet meer serieus.

  1. Rob Alberts

   Een dader blijft altijd verantwoordelijk voor zijn daden. Zoals bij wapens de maker en verkoper hier ook een medeverantwoordelijkheid in heeft.
   Wildebeest(zevenpenselen) verkrachters gebruiken een zelfde verdediging. Omdat die vrouw zo gekleed op mijn pad kwam mag ik haar misbruiken.
   Fossiele brandstoffen zijn vervuilend en eindig. Nederland heeft genoeg andere mogelijkheden om energie te winnen.
   Dat de Nederlandse glastuinbouw d.m.v. gesubsidieerd aardgas een positie op de Duitse voedselmarkt krijgt is inderdaad onzinnig. Andere productiemethoden en andere producten in de glastuinbouw zijn beter. Maar of daar andere afzetmarkten en/of zelfvoorziening bij horen?

   Ik zie liever oplossingen voor de conflictgebieden. Stoppen met wapenproductie en handel is er een van. Stoppen met handeldrijven met bedrijven in conflictgebieden is volgens mij ook een oplossing.

   Bezorgde groet,

   1. Hans Verbeek

    Rob, de Oekraïnse verkeersleiding heeft de MH17 opdracht gegeven om boven het oorlogsgebied te gaan vliegen. En de verkeersleiding vond het goed dat een militair gevechtsvliegtuig achter (of onder) de MH17 vloog. Een verklaring daarvoor ontbreekt voorlopig. Maar de Oekrainse verkeersleiding is ook verantwoordelijk voor haar daden en zal verantwoording moeten afleggen.
    Lees ook de bijdrage van Eric Vrijsen in Elsevier:
    http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/7/Passagiersvliegtuigen-fungeerden-als-menselijk-schild-voor-Kiev-1566037W/

   2. Wildebeest (7Penselen)

    @ Hans Verbeek. Dit verhaal van de Elsevier is ook een van de onbewezen verhalen. Het verhaal van het menselijk schild heb ik ook voorbij zien komen. Klinkt mooi, maar ook dit zal je moeten bewijzen. Ik ben helemaal niet pro Kiev en zie de coup en die o.a. door nazi’s (Svoboda) werd gepleegd als een interventie van het westen om vervolgens hun land (en soevereiniteit) aan de westerse aasgieren uit te verkopen.

    Dat geld argument is dun. Immers als een vliegtuig een andere route over de Oekraine, dus via de Oekraine en dan over de Krim vliegen hebben ze ook de diensten van de Oekrainse verkeersleiding nodig, maar wellicht zal men minder vangen.

    Als het passagiersvliegtuigen voor menselijk schild worden gebruikt is dit mijn inziens een oorlogsmisdaad en dan zou als dat zo is de Oekraine vervolgd moeten worden. Ik heb Kiev helemaal niet hoog staan, maar dit kunnen ze internationaal gezien niet lappen. Maar ja… Aan de andere kant kan je van dat soort lui dat nu in de regering zit van alles verwachten.

    Wat me ook verwonderd is dat de Oekraine eerst zeiden een wapenstilstand van 40 km rond de rampplek te respecteren voor onderzoek en op de dag de onderzoekers naar de rampplek wilden gaan zetten ze een groot offensief in. Natuurlijk kan dit offensief ook de bewijsmaterialen aantasten. Dit is een onvergefelijke daad. Kennelijk vind men belangrijker dat de macht van Nieuw Rusland gebroken wordt dan dat er aan waarheidsvinding wordt gedaan na de vliegtuigcrash.

    Ook toen het kabinet in de Oekraine viel dat Lagarde zo nadrukkelijk wees op de afspraken, die zijn gemaakt zijn wat mij betreft erg tekenend. Ik denk dat Oekraine een Griekenland ^2 wordt. Zowel de regering als het westen geeft geen ene moer om de Oekrainse bevolking.

    Het westen speelt een heel erg smerig spelletje in de Oekraine.

 2. Hans

  Rusland verkoopt ook liever z’n gas niet aan China. Ze hebben een tijd terug een grote gasdeal gedaan met China en dat is een niet zo’n groot succes geweest voor Rusland(achteraf gezien).

  Daarnaast heeft iedereen het over gas, terwijl we ook een substantieel deel olie krijgen uit Rusland(waar ik me meer zorgen over maak).
  De mensen die de mond vol hebben van sancties of militair optreden tegen Rusland vergeten schijnbaar een ding: dat dat ook (grote) consequenties hier gaat hebben. En ik heb toch best wel al wat boeken over Rusland gelezen, waaruit ik meen te kunnen opmaken, dat de Russen heel wat beter tegen ontberingen bestand zijn dan wij (tot over onze oren)verwende Westerlingen.

  1. Wildebeest (7Penselen)

   Sorry ik ga hier wel wat offtopic, maar ik denk wel dat ik het een en het ander moet uitleggen hoe ik de zaken zie.

   Dat er sancties of militair optreden komt tegen Rusland vind ik ook zeer onverstandig ook gezien we van Rusland afhankelijk zijn van onze energievoorziening. En het moderne Westerse systeem kan niet zonder goedkope energie. Ook grote steden kunnen niet zonder goedkope energie om veel spullen van het buiten gebied naar zich toe te halen.

   En wat heeft Rusland eigenlijk verkeerd gedaan? Er is thans geen enkele aanwijzing dat Rusland iets te maken heeft met het neerhalen van MH17 en zolang er geen bewijs is is men onschuldig. (Zie http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=2310809&audioId=2310748)

   Ten tweede vind ik de aansluiting van de Krim bij de Russische federatie legitiem en volgens de wens van de lokale bevolking, die deze machtsovername eerder stevig hebben gesteund ipv afgewezen. En als ik heel eerlijk ben zie ik het huidige regime in de Oekraine als tegen de lokale bevolking kiezen voor het belangen van het westerse systeem dienen. Verder zit er ook een Gouden Dagenraad-achtige (Svoboda) club in de regering, die zich tegen de Russisch taligen keert. (http://nieuws.thepostonline.nl/2014/03/01/westen-moet-poetins-zorg-neo-nazi-coup-kiev-serieus-nemen/ en http://ukraineantifascistsolidarity.wordpress.com/ ). Oekraine is met de extreem goede grond de graanschuur van Europa en weer een leuk wingebied voor de EU. Immers de drukke bevolkingskernen hebben baat bij veel en goedkope invoer van het achterland. Rusland wil een bufferzone tussen het westen en zijn land en dat land heet de Oekraine. De Amerikanen waren toen terecht heel kwaad ten tijde van de Cuba crisis en nu wil Rusland NATO raketten etc aan het achtertuin voorkomen.
   Daarbij zal heel het Westerse imperialisme finaal tegen ons keren en dat zal denk ik ook niet meer lang duren. Denk bijvoorbeeld aan de oprichting van de BRICS bank als tegenhanger van het IMF. Let wel naast de Oekraine zijn er ook een boel proxy oorlogen in het Midden Oosten. Door 9/11 politiek, ingrijpen Iraq en de Arabische Lente.

   Verder heeft Rusland met het faal-communisme en gevolgd door de economische collapse onder Jeltsin veel meer ontberingen gekend dan wij hier. Verder heeft Rusland door het faal-communisme een schaduweconomie gekend, die hen ook door de collapse heeft heen geholpen, terwijl we hier de mentaliteit en ook de grond niet hebben om zoiets te kunnen doen als zoiets ons overkomt, terwijl mijn economische kennis zegt dat dit ook hier jammerlijk mis moet gaan. Helaas faalt ons systeem niet zo openlijk als het communisme, terwijl het nu wel goed aan het falen is. We zouden ons moeten prepareren op andere tijden. Ipv dat mensen uit andere (Oost) Europese landen hier komen werken zouden we als mensen in druk bevolkte gebieden meer naar de buitengebieden moeten gaan om daar een toekomst op te bouwen gezien daar wel genoeg grond is om meer dan de bevolking te voeden. Immers we blijven vergeten dat grote steden en bevolkingsdichte gebieden alleen kunnen met goedkope fossielen en veel spullen van het achterland en juist de grote steden worden het hardst getroffen met een collapse.

  2. Hans Verbeek

   Dat klopt, Hans. Rusland verkoopt zijn gas liever aan Europa in ruil voor euro’s. Met die glinsterende euro’s kunnen ze Mercedessen en BMW’s kopen.
   Als ze gas aan China verkopen, willen de Russen liever in natura betaalt krijgen (grondstoffen) dan in renminbi’s (de Chinese munt).
   Bovendien maken de Russen op die manier Europa verslaafd aan goedkoop gas. En een verslaafde kun je makkelijker manipuleren dan Chinezen die nog niet aan aardgas gewend zijn.

 3. Wildebeest (7Penselen)

  De zogenaamde verkrachters beargumentering klopt als er sprake is van opzet. De opzet om een passagiersvliegtuig neer te halen. Hier is hoogst waarschijnlijk geen sprake van opzet, maar van een pijnlijke vergissing. Men wilde een Oekrains militair vliegtuig neehalen en het blijkt een passagiervliegtuig te zijn. Een verkrachter doet zijn daad ook altijd opzettelijk en een verkrachting is nooit een vergissing, terwijl oorlogen vaak stijf staan van pijnlijke vergissingen, die burgerlevens kosten. Ook zijn er genoeg partijen, die opzettelijk burgerlevens kapot willen maken. Een oorlogsgebied is altijd een choatisch geheel. En waarschijnlijk hebben de rebellen een deel van het BUK systeem, waardoor men geen onderscheid kan maken tussen passagiers en militaire kisten.

  Vandaar passagiersvluchten niets boven oorlogsgebieden te zoeken hebben en diverse geheime diensten hebben hun luchtvaartmaatschapijen gewaarschuwd over de risico’s en anderen w.o. onze AIVD niet. De rebellen gebruiken de luchtafweer om zich te verdedigen tegen de Oekrainse luchtoverwicht w.o bombardementen, die door HRW als mensenrechtenschending wordt omschreven. Oorlog = chaos en een fout is zo gemaakt. Hier dient men als luchtvaartsmaatschappij wel rekenschap te aan te geven en geen risico’s te nemen.

  Wil je het conflict aanpakken dan zou men naar de oorzaken moeten kijken en hier zit ook een lang en moeilijk verhaal vast. Een van de oorzaken is dat de nieuwe regering heel weinig oog heeft voor de behoeften en noden van het Russische deel van de Oekraine. Ik denk dat het niet doen van vele politieke spelletjes al heel veel zal helpen in het voorkomen van problemen en conflicten, waaronder ook de politieke spelletjes rond de machtswissel in Kiev. Vaak is er al een boel mis voordat er wapens op het toneel komen. En wapens betekent vaak ook heel veel burgerslachtoffers.

  Met bezorgde groet.

 4. Rob Alberts

  Met mijn vergelijking ben ik in een valkuil gestapt.
  Hoeveel direct- dan wel indirect betrokkenen er in dit conflict en bij deze ramp betrokken zijn pleit geen enkele deelnemer vrij.
  De complexiteit is te vereenvoudigen door een open gesprek aan een tafel.
  De wil daartoe zie ik niet.
  Evenzo min dat ik de hulp daartoe zie.

  De gestorven slachtoffers zijn nooit deel geweest van het conflict.

  Bezorgde groet,

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Het is niet meer ongedaan te maken, Rob.
   We kunnen alleen nog maar leren van deze ramp.
   Laten we beginnen om het niet erger te maken.
   Afkoelen en vooral veel met elkaar praten. Niet tegen elkaar, maar met elkaar.

 5. Hans

  Bedankt Hans.

  Ik wil toch nog even iets aantippen voor de liefhebbers ik kreeg dit als tip van iemand uit mijn omgeving.
  Volgende week en de week erna zijn de twee laatste delen van Econoshock 2.0 op tv.
  Helaas heb ik de eerste twee moeten missen, aangezien deze serie alleen op tv is te zien(of als koop dvd), dus niet later op internet(of You tube). Misschien is het interessant ik weet het niet, laat me verrassen.

  Deel 3: De energieschok en de groene shok(49 min)
  Woensdag 30 juli om 21:35 op Canvas en herhaling Donderdag 31 juli om 18:37
  http://www.canvas.be/programmas/docview%3A-econoshock-20/0c004dc2-c3c2-415c-98f5-f1d88de35761#panel-epi

  Deel 4: De Megashock(51min)
  Woensdag 6 augustus om 21:40 en herhaling Donderdag 7 augustus om 18:35
  http://www.canvas.be/programmas/docview%3A-econoshock-20/451ecbbb-3e13-4b18-a08c-a4a453cb88cd#panel-epi

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Ik heb een klein stukje van de eerste aflevering gezien.
   Goed programma met goede bedoelingen.
   Maar… niet verontrustend genoeg. Zeg maar Cassandraclub lite 😉

 6. henk

  De gasbuffers in NL zijn wel vol , dat betekend dat je daar een half jaar op kunt draaien….
  Mits we natuurlijk niet al dat gas weer verkwanselen , zoals Luns vroeger gedaan heeft , maar ons eerst…… hebben tenslotte zelf die buffers in onze grond zitten……. enwel met ons belasting geld die dingen allemaal betaald!
  Verder heb ik tot op heden nog geen spat bewijs van de USA kunnen vinden , ondanks dat zij op dat moment 3 satelieten boven dat stukje Ukraine hadden vliegen…… wanneer krijgen wij nu eindelijk eens die beelden te zien?????
  Verder denk ik dat de bewoners aldaar het hele verhaal naar waarheid vertellen , zie BBCRussia reportage en bij CNN was reeds bekend hoe het gedaan was binnen 1 dag…. met air to air raket…. foto op het internet van CNN
  Dus de luchtmacht van de Ukraine heeft die Boeing 777 gewoon uit de lucht geschoten met hun SU-25… zoals Carlos dat reeds had bericht op twitter…….. helaas zat Poetin niet in het toestel wat zij neerschoten , want denk dat dat de bedoeling was van het geheel….. Poetin vloog maar een half uurtje verwijderd van die plek des onheil……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s