Dalende rendementen op staatsleningen brengen pensioenen in gevaar

Volgens een overzicht van De Nederlandse Bank beleggen de Nederlandse pensioenfondsen ongeveer een kwart van hun vermogen in Europese staatsobligaties.

Volgens een recenter overzicht hebben Nederlandse pensioenfondsen voor 215 miljard euro belegd in staatsobligaties van eurozone-landen (incl. Nederland). Dat is 22,5% van het totaal belegde vermogen (959,6 miljard).

Schermafbeelding 2014-07-30 om 08.03.22

De laatste maanden zijn de rendementen op staatsleningen van eurozonelanden flink gedaald. Griekenland betaalt momenteel minder dan 6% rente. Spanje en Italië ongeveer 2,5%. Frankrijk ca. 1,5%. Duitsland minder dan 1,2% en Nederland betaalt nog maar 1,32% rente.

De gemiddelde rente, die eurozonelanden op 10-jaarsleningen betalen was in juli 2011 nog 4,59% (Bron: DNB). In december 2013 was de gemiddelde rente gedaald tot 3,31%.
In juni 2014 bedroeg de gemiddelde eurozone-rente 2,28%. Dat is nog net iets hoger dan de 2,10% van december 2012.
In de onderstaande grafiek wordt duidelijk dat het rendement op staatsobligaties de laatste jaren daalt.

Schermafbeelding 2014-07-30 om 08.51.45

De waarde voor juli 2014 zal weer iets lager liggen dan de 2,28% van juni 2014.

Het theoretische rendement van de 251 miljard, die pensioenfondsen hebben belegd in eurozone-staatsobligaties, bedroeg in juli 2011 nog 9,8 miljard euro.
In juni 2014 is dat theoretisch rendement gehalveerd tot 4,9 miljard euro.

Gelukkig lenen de eurozonelanden steeds meer en kunnen de pensioenfondsen steeds meer staatsobligaties kopen. Het rendement van de investeringen (de kwaliteit) daalt, maar gelukkig neemt het volume (de kwantiteit) nog altijd toe.

Een gedachte over “Dalende rendementen op staatsleningen brengen pensioenen in gevaar

 1. Wildebeest (7Penselen)

  Ben met name ook geïnteresseerd in peak-everything economie, dus vandaar ik het een en het ander van af weet.

  Verder zal na peak-oil/everything ook de gemiddelde levensstandaard omlaag gaan, dus economische krimp. Groei komt tegenwoordig alleen uit geknoei met geld.

  Lage rentes en geld drukken (QE) zijn om een dode economie op te peppen, maar zal niet lukken, zijn tegen sparen en beleggen en hollen het pensioen systeem uit en overheden willen ook hun geld zo goedkoop mogelijk lenen en de markt biedt de mogelijkheden.

  Pensioen systeem staat voor groeieconomie en hogere rendementen in de toekomst. Wat door peakoil niet zal gebeuren. Oplossing riskanter beleggen en dus grotere beleggingszepers Peak-everything heeft dus ook direct invloed op de pensioenen en je krijgt peak pensioen of beter gezegd we zijn er al voorbij (zie allerlei kortingen op de pensioenen en voorgestelde bezuinigingen op de AOW o.a. verhoging pensioenleeftijd, thuiszorgboete, ….)

  Zie ook de gezondheidskosten de pan uitrijzen. Dit zal uiteindelijk leiden tot vragen van wat behandelen we wel en wat niet en dit zal leiden tot peaklevensverwachting. En als er minder geld is zullen mensen op een gegeven moment ook gaan bezuinigen op gezond eten. Vette en zoete troep is altijd nog goedkoper dan groente en fruit.

  Dus pensioenen gaan omlaag, AOW wordt aangepakt en ook door bezuinigingen op de gezondheidszorg gaat de levensverwachting ook omlaag. Maar een lagere levensverwachting is op zich wel goed voor het pensioenstelsel, maar ik denk dat men in een blijvende tijd van afslanken dit niet zal toegeven.

  Dan rest nog een oudje van mij op Biiflatie. Hieruit blijkt dat ik helemaal geen hoge verwachting heb van het pensioen.
  http://biflatie.nl/artikelen/economisch/leven-naar-de-dood-geloofwaardiger-dan-een-goed-pensioen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s