Shell, premier Rutte en het schaligas in Oost-Oekraïne

In het oosten van Oekraïne woedt een burgeroorlog. Er zijn al honderden burgers gedood. Tienduizenden Russisch-sprekende Oekraïners zijn de grens overgevlucht naar Rusland.
Maar als het gebied is heroverd op de Russische separatisten, dan kan Shell beginnen om schaliegas uit de Oekraïnse bodem te gaan winnen.

In januari 2013 sloot Shell in Davos een gasdeal met de Oekraïense regering waarmee de Nederlandse multinational een vergunning in handen kreeg voor schaliegaswinning in een gebied van bijna 8000 vierkante kilometer in de regio tussen de steden Kharkov en Donetsk. Zowel de omstreden Oekraïense president Janoekovytsj – al maandenlang het onderwerp van hevige protesten in Kiev – als premier Rutte waren bij deze ondertekening aanwezig.

Shell wil precies gaan boren en fracken in het gebied waar nu een burgeroorlog woedt.
De bevolking van het gebied is niet dom en wil eigenlijk helemaal geen schaliegaswinning.

Is het Oekraïnse leger eigenlijk de weg aan het vrijmaken voor de proefboringen van Shell?

9 gedachten over “Shell, premier Rutte en het schaligas in Oost-Oekraïne

 1. Wildebeest (7Penselen)

  Des te meer een reden om solidair te zijn met NovoRossja aka de onafhankelijkheid van de Oostelijke provincies. De prijs van schaliegas is allang bekend het daar gaat het zeker op een manier dat de grond en de levensbronnen van de mensen helemaal kapot gemaakt worden. Schaliegas hier niet!!!, daar niet!!!, nergens!!!

  1. Hans Verbeek

   Milieubewuste politici, die de CO2-uitstoot willen verlagen, kunnen nu nog voorkomen dat Shell of andere oliemaatschappijen in Oekraïne voet in de grond krijgen. Maar Poetin pesten vinden ze geloof ik leuker dan de CO2-uitstoot verlagen.

 2. Marcus1968

  Offtopic: Hier en daar wordt gespeculeerd over een 3e wereldoorlog.
  De VS is militair sterk, en ze laat Rusland haar tanden zien. Maar ik vraag me wel eens af of de brandstof-voorraad van VS ook genoeg is om een (langdurige) 3e wereldoorlog aan te gaan en te winnen. Kan de VS een oorlog op schalie-olie voeren? En zo nu en dan lees je ook over onrusten bij de olie-leverancier Saoedi-Arabië, die tot nog toe steeds hard worden onderdrukt. Maar stel dat de Arabische Lente in Saoedi-Arabië (opnieuw) oplaait…

  De VS: Een reus op lemen voeten.

  De doodgezwegen opstand in Saoedi-Arabië (Cassandraclub: 16 juni 2014)
  https://cassandraclub.wordpress.com/2014/06/16/de-doodgezwegen-opstand-in-saoedi-arabie/

  Het rommelt in Saoedi-Arabië (Bureausport.vara.nl: artikel uit waarschijnlijk 2012)
  http://bureausport.vara.nl/Cases-detail.11064.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=40032&cHash=8a915a020aeba516132494c09a906cfc

  ‘Koning Saudi-Arabië strooit geld uit angst voor onrust’ (Elsevier: 23 feb 2011)
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2011/2/Koning-Saudi-Arabie-strooit-geld-uit-angst-voor-onrust-ELSEVIER290157W/

 3. henk

  Schaliegas is een HOAX!!!!!!!!!
  Zie Max Keiser on RT het je helemaal even uitleggen , met de cijfers over de USA in Biljoenen dollars…… zoon $110 Biljoen verlies!!!!! , geen winst!!!!
  Als het in de USA al niet loont , waarom zou het wel in de Ukraine lonen???
  Maar Chevron zal de gasprijs wel 3x zo hoog moeten laten worden om eindelijk winst te kunnen maken met dat projekt……

  1. Hans Verbeek

   De schaliegaswinning in de VS is een pyramidespel, dat draait op geleend geld, Henk. De meeste mensen in die sector weten al dat die leningen nooit terugbetaald kunnen worden. Maar de belangen zijn zo groot geworden, dat iedereen zijn mond houdt. Het kan nog jaren goed blijven gaan.

 4. Qvic

  De hele opzet in dit spel van het schaliegaswinning dat zich afspeelt in Oost-Oekraïne is er voor te zorgen om de toevoer van het Russische gas stopt en dat met name Shell dan het gas via de bestaande pijpleidingen naar Europa kan voeren. Want dan kunnen ze een hogere prijs voor verlangen. Omdat we in Europa afhankelijk zijn geworden van het gas aanvoer via deze leidingen. Het enige probleem is dat er meer gaspijpleidingen bestaan vanuit Rusland naar Europa. Deze andere pijpleidingen zouden wel eens op een duister moment wel buitenwerking worden gesteld, als de schaliegaswinning van Shell operationeel worden. Als we verder kijken dan dit plaatje waar Shell (in)direct verantwoordelijk voor is. De crisis in Griekenland en Cyprus, waren hele andere oorzaken dan het ons verteld is via de media. Voor de kusten van beide landen zijn olie en gas voorraden ontdekt en om deze gronden in privé handen te krijgen, moesten deze landen failliet verklaard worden, om zo via privatisering in bezit te komen van de gronden. In Griekenland is het gelukt, helaas in Cyprus niet. Kijken we naar de Gaza strook, daar ligt ook een riante gasvoorraad voor de kust, waar Shell ook geïnteresseerd in is.
  Daar de Palestijnen net met Gasprom een contract wou afsluiten voor exploitatie, valt de zelfde dag Israël nog aan. Wel opvallend. Kijken we naar de aandeel houders van Shell, dan komen gauw bij de grootaandeelhouders uit waar ons koningshuis er één van is. Gaan we nog iets verder kijken, dan zien we dat alle kabinetten in ons land beëdigd worden voordat ze mogen regeren. Bij de beëdiging moeten ze zweren trouw aan het koningshuis te zijn en deze vertegenwoordigen. Dus het zijn geen volksvertegenwoordigers, maar koningsvertegenwoordigers. Het maakt dus niet uit op wie je ooit gaat stemmen, ze zullen nooit het volk vertegenwoordigen, als ze in de regering/kabinet komen. Het volk is meer een ballast voor ze en schuwen nergens voor. Het volk wordt gebruikt als onuitputtelijke belastingbetaler, die alles uiteindelijk betaald. Zolang het volk niet in opstand komt, zal het steeds slechter voor hen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s