Toekomstige energievoorziening van Oekraïne en ook van Nederland erg onzeker

Volgens de International Energy Security Risk Index, in 2012 gemaakt door de Amerikaanse Kamer van Koophandel, loopt de energievoorziening van Oekraïne de grootste risico’s. Het land haalt de hoogste risicoscore van alle onderzochte landen: 2250.
In het kaartje hieronder lopen de roodgekleurde landen de grootste risico’s wat betreft hun energievoorziening.

Schermafbeelding 2014-08-13 om 09.39.26

Nederland en België zijn oranje gekleurd en hun toekomstige energievoorziening is vrij onzeker. Maar Oekraïne is rood gekleurd en loopt grote risico’s.
De onzekere energievoorziening van Oekraïne komt voort uit de grote afhankelijkheid van import van aardgas en aardolie.
In 2013 gebruikte Oekraïne ca. 260 duizend vaten olie per dag. Maar omdat het land zelf geen olie meer produceert, moet al die olie worden ingevoerd. Het plaatje hieronder illustreert dat Oekraïne al decennialang volledig afhankelijk is van import-olie.

Schermafbeelding 2014-08-13 om 10.00.22

Oekraïne produceert zelf wel aardgas, maar te weinig om in de eigen behoefte te voorzien. Daarom moet het land ook al decennialang veel aardgas importeren uit Rusland.
In de afgelopen jaren probeert Oekraïne zich los te maken van het grote buurland Rusland en zich meer op West-Europa te richten. Om dat te voorkomen zet Rusland de Oekraïnse regering onder druk met het goedkope aardgas als hefboom.
Als Oekraïne goedkoop gas wil, dan zal het vriendjes moeten blijven met Rusland.

In het voorjaar van 2014 zijn de spanningen tussen Rusland en de nieuwe regering in Kiev zo hoog opgelopen dat Oekraïne nu helemaal geen gas meer krijgt van de Russische maatschappij Gazprom. Wat de International Energy Security Risk Index uit 2012 al aangaf, blijkt gewoon uit te komen: de energievoorziening van Oekraïne is zeer kwetsbaar.

Komende winter zal Oekraïne al snel zonder aardgas komen te zitten en aardgas levert 35% van alle energie, die het land verbruikt. Volgens de website van Gas Infrastructure Europe zijn de bovengrondse gasopslagtanks voor minder dan de helft gevuld: 47,2%. Het is ook erg onzeker of Oekraïne in de toekomst nog aan aardolie- en aardolieprodukten (goed voor 10% van het energieverbruik) zal kunnen komen: het land is bankroet.

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland kan ook voor de rest van Europa nog heel vervelende gevolgen krijgen. De Oekraïnse regering, bij monde van ex-premier Jatsjenjoek, heeft gedreigd om de doorvoer van Russisch aardgas naar Europa te blokkeren
Dat is voor Nederland, dat slechts een klein beetje Russisch aardgas importeert (om het door te verkopen) vervelend. Maar voor andere Europese landen kan dit dreigement grote gevolgen hebben.

Toekomstige energievoorziening in Nederland ook onzeker
De problemen, die Oekraïne komende winter zal ondervinden, lijken voor Nederland nog ver weg. Maar zoals Oekraïne 35% van haar energie haalt uit aardgas, zo haalt Nederland 47% van alle energie uit aardolie. En al die aardolie moet Nederland importeren.
In het onderstaande plaatje zie je dat Nederland nog altijd 900 duizend vaten olie per dag verbruikt.

Schermafbeelding 2014-08-13 om 14.09.19

De toekomstige energievoorziening van aardgas-exporteur Nederland is helemaal niet zo zeker als wij denken. We moeten er hard aan werken om onze afhankelijkheid van aardolie (en aardgas) te verminderen. Laten we afkicken van onze energieverslaving voordat de makkelijke bronnen opdrogen.

3 gedachten over “Toekomstige energievoorziening van Oekraïne en ook van Nederland erg onzeker

 1. paradoxnl

  Hans schreef:
  “Volgens de website van Gas Infrastructure Europe zijn de bovengrondse gasopslagtanks voor minder dan de helft gevuld: 47,2%.”

  Dat is wel heel erg laag voor deze tijd van het jaar Hans.

  Sinds 20 juni jongstleden [dat was naar ik aanneem kort na het stoppen van de gastoevoer vanuit Rusland] is volgens gegevens van ‘GIE EUROPE’ de bovengrondse opgeslagen hoeveelheid aan aardgas in de Oekraine nauwelijks meer toegenomen.
  Terwijl vanaf begin Mei 2014 tot 13 juni 2014 de wekelijkse toename van de bovengrondse aardgasvoorraad in de Oekraine nog zo’n 850 miljoen tot 900 miljoen kubieke meter bedroeg, bedroeg de wekelijkse toename vanaf 20 juni 2014 tot heden er nog maar zo’n 100 miljoen tot 150 miljoen kubieke meter. Dat terwijl in de maanden Juni, July en Augustus het aardgasverbruik in de Oekraine het laagste van het jaar is. Dus zelfs nu het Oekrainse aardgasverbruik relatief erg laag is, is de Oekraine amper in staat om, naar ik aanneem, met het in de Oekraine geproduceerde aardgas aan de interne vraag te voldoen.

  Bijvoorbeeld In het jaar 2010 (was koude winter in Oekraine) was het maandelijks aardgasverbruik als volgt:
  Januari: 11,4 miljard kubieke meter
  Februari: 7,6 miljard kubieke meter
  Maart: 6,8 miljard kubieke meter
  April: 3,8 miljard kubieke meter
  Mei: 2,5 miljard kubieke meter
  Juni: 2,2 miljard kubieke meter
  Juli: 2,1 miljard kubieke meter
  Augustus: 2,2 miljard kubieke meter
  September: 2,8 miljard kubieke meter
  Oktober: 5,4 miljard kubieke meter
  November: 5,4 miljard kubieke meter
  December: 8,1 miljard kubieke meter

  Als Rusland het hard gaat spelen en ook de komende maanden geen gas zal leveren aan de Oekraine, is de tragedie voor de Oekraine niet te overzien. Rusland weet dit natuurlijk. De Russen zullen naar ik aanneem gasleveranties als troefkaart gaan gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s