Kamervragen over de ramp met de MH17

Op 15 augustus 2014 heeft kamerlid Angelien Eijsink (PVDA) een groot aantal vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken over de ramp met de MH17 (van 17 juli j.l.) en de stand van het onderzoek naar de oorzaak.
De vragen werden afgelopen week gepubliceerd en zijn te downloaden van de Tweede Kamer-website.

Een kleine selectie uit de vragen van Angelien Eijsink:

– 2a. Klopt het dat het terrein in eerste dagen is onderzocht door groot aantal bewoners van het rampgebied, door 800 mensen?
– 2g. Op welk moment wist u dat 800 mensen systematisch het gebied doorzocht hadden?
– 2h. Waarom heeft u deze zoekactie, waar u op 4 augustus 2014 van op de hoogte was, alleen maar aan de Kamer gemeld met de volgende zin op 6 augustus 2014: “In de eerste dagen na de ramp is met behulp van achthonderd lokale vrijwilligers intensief gezocht”?
– 2j. Waarom heeft u tien dagen gewacht specifiekere informatie over de zoekactie te melden aan de Kamer?

– 3e. Zijn er wrakstukken geborgen met schade die van buiten is aangebracht? Waar bevinden zich op dit moment de wrakstukken met de inslagen (van raketten of kogels) die op foto’s duidelijk zichtbaar waren? Zijn deze wrakstukken veilig gesteld voor het onderzoek en de vervolging? Zo ja, zijn er al voorlopige conclusies getrokken over de oorzaak van die schade?

– 5d. Is alle relevante informatie voor het strafrechtelijk onderzoek en het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) beschikbaar gesteld? Zo nee, wat is niet beschikbaar gesteld en waarom?

– 5g. Hoe beoordeelt u de medewerking van verschillende staten aan het onderzoek door de OvV en het strafrechtelijk onderzoek? Verschaffen landen als Rusland en Oekraïne op adequate wijze de informatie waar men om verzoekt?
– 5l. Klopt het er een schriftelijke overeenkomst is tussen Oekraïne, België, Nederland en/of Australië over het openbaar maken van het onderzoek naar de toedracht? Klopt het dat elk land de openbaarmaking daarvan kan blokkeren door een non-disclosure-overeenkomst?

– 7c. Hoe komt het dat de informatie van de zwarte dozen nog niet openbaar is terwijl dit bij andere rampen soms veel sneller is gebeurd?
– 7d. Is het juist dat gesprekken tussen de piloten in het vliegtuig en de verkeerstoren in beslag zijn genomen door de Oekraïense autoriteiten of zijn deze beschikbaar gesteld aan het onderzoeksteam?
– 7e. Is het juist dat de MH17-vlucht een andere dan gebruikelijke route volgde? Waarom was dit?

10 gedachten over “Kamervragen over de ramp met de MH17

 1. Rob B

  Ja, in theorie wel. Maar laat dit nu net een steen zijn waarvan in ieder geval onze “regering” niet wil dat daar iets van boven komt………

 2. Berna

  op de site van de Tweede Kamer zijn deze vragen niet (meer?) te vinden, ook niet bij Angelien Eijsink. Waar zijn ze gebleven en zijn er antwoorden?

   1. Paul Harmans

    Ik ben zelf geen kamerlid, maar wel een burger die de salarissen van kamerleden ophoest en die net zo hard op dergelijke antwoorden zit te wachten als degene die de vragen stelde. De onderste steen zou volgens Rutte bovenkomen, laat hij dan maar eens beginnen met het beantwoorden van die vragen en laat hij zijn borst maar natmaken, want er komen nog veel meer vragen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s