Eerste sneeuwval op Noordelijk Halfrond vroeg en meer dan gemiddeld

Op het Noordelijk Halfrond is de zomer alweer voorbij. In Canada, Alaska en Siberië is de eerste sneeuw alweer gevallen.

Al op 2 september viel er ongeveer 10 cm. sneeuw in Barrow in Alaska. Alleen in 1987 en 2003 kreeg Barrow een dikker pak sneeuw.

In British Columbia in Canada is deze week ook al sneeuw gevallen, erg vroeg in het seizoen.

Op het plaatje hieronder is te zien dat op 5 september al een flink gebied in Noord-Siberië door sneeuw is bedekt.

Het Global Snow Lab van de Amerikaanse Rutgers University geeft dagelijks een kaartje van het Noordelijk Halfrond waarop het door sneeuwbedekte gebied is aangegeven.

Schermafbeelding 2014-09-07 om 10.04.55

De wetenschappers van Global Snow Lab laten ook zien of er meer of minder sneeuw ligt dan normaal. Met blauwe vierkantjes wordt op de kaart aangegeven waar normaal geen sneeuw ligt, maar momenteel wel.

Schermafbeelding 2014-09-07 om 10.09.00

Update: op donderdag 11 september zijn er nog meer blauwe vierkantjes te zien.
Dat betekent dat er nog meer sneeuw ligt dan gemiddeld over de periode 1970-2000.

Schermafbeelding 2014-09-12 om 17.09.20

Ik heb ook even de cijfers voor de laatste week van augustus (week 35) bekeken.
Over de afgelopen 20 jaar nam de sneeuwbedekking eind augustus geleidelijk af tot ca. 2,4 miljoen km². Maar in 2013 en 2014 is de sneeuwbedekking weer gestegen tot boven 3 miljoen km².

Schermafbeelding 2014-09-07 om 13.34.52

De zwarte lijn in de grafiek geeft het voortschrijdend gemiddelde over 3 jaar weer.

5 gedachten over “Eerste sneeuwval op Noordelijk Halfrond vroeg en meer dan gemiddeld

 1. paradoxnl

  Hans, mooi artikel! Wou er zelf al stukje over gaan schrijven.
  Wie weet krijgen we deze maand (september 2014) net als vorig jaar weer een flink bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt boven het noordelijk halfrond. Dat zou dan de tweede september maand op rij zijn (met een bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt) na vele september maanden met een beneden gemiddelde sneeuwomvang. Ik heb de links niet bij de hand maar volgens sommige ‘wetenschappelijke’ artikelen zou een bovengemiddeld sneeuwtapijt in september, met name in siberie de kans op een koude winter in Noord-amerika of europa groter maken…afwachten maar weer. Voor mij heel interessant om te volgen. 🙂

  1. Hans Verbeek

   Hai Paradox, als je interessante artikelen tegenkomt, kun je ze hieronder linkdumpen.
   Ik blijf graag op de hoogte.

   We hadden in NL juist een erg zachte winter ondanks het vroege en uitgebreide sneeuwdek in september 2013

   1. paradoxnl

    Inderdaad Hans, ben me daar erg van bewust (erg zachte winter in Nederland). Zoals bekend beleefde daarentegen begin dit jaar een groot deel van het Centraal oostelijk deel van de Verenigde Staten één van de strengste winters sinds vele jaren.
    Misschien dat door andere factoren Europa afgelopen winter ontsnapt is aan een strenge winter. 😉

    Volgens recente inzichten zou de zogenaamde SA index (Snow Advance Index) berekend over de maand oktober een belangrijke indicator (voorspeller) zijn voor de sterkte/zwakte van de AO (arctic oscillation) index gedurende de erop volgende wintermaanden en daarmee ook voor de winter in Europa en een groot deel van de VS. De SAI voor de maand oktober is dus volgens sommige wetenschappers een goede voorspeller voor de hoogte van de AO index gedurende de erop volgende wintermaanden.
    Als gedurende de maand oktober het sneeuwtapijt ten zuiden! van de 60-ste breedtegraad boven het Euro-aziatische continent zeer snel toeneemt (hoge SAI) dan is volgens recent onderzoek de kans op een negatieve AO gedurende de maanden december, januari en februari erg groot.
    Er is in ieder geval, gebaseerd op een vrij kleine set van jaren, een behoorlijk sterke (negatieve) correlatie tussen enerzijds de hoogte van SA index over de maand oktober en anderzijds de hoogte van de AO gedurende de erop volgende wintermaanden (december, januari en februari). Hoe hoger de SA index des te lager de AO gedurende de erop volgende wintermaanden zou zijn.
    Op basis van de SAI hebben enkele wetenschappers de sterkte van de AO al enkele maanden van te voren zeer goed ingeschat. Een Negatieve AO zorgt ervoor dat de kans op een strenge winter boven Eurazie en het oostelijk deel van de VS een stuk groter wordt.
    Zie enkele van onderstaande links waar op basis van sneeuwbedekking gedurende de maand oktober van het vorig jaar (oktober 2013) al gewaarschuwd werd voor erg strenge winter in het oosten van de VS. Afwachten of de SA index ook in de toekomst een bovengemiddeld betrouwbare indicator voor de AO gedurende de erop volgende wintermaanden zal blijken te zijn…

    Naast de hierboven beschreven SAI schijnt ook een bovengemiddelde sneeuwomvang boven Eurazie in de vroege herfst (lees september) de kans op een koude winter te verhogen, maar minder samen te hangen met een negatieve AO gedurende de erop volgende wintermaanden. Vooral de oktober SAI schijnt sterkt samen te hangen met de hoogte van de AO index gedurende de erop volgende winter maanden. Hoe lager de AO des te meer kans op strenge winter in Noordamerika of eurazie.

    Klik om toegang te krijgen tot CohenandJones_GRL11.pdf

    http://blogs.mprnews.org/updraft/2013/10/tracking-rain-moving-north-siberian-snow-cover-key-to-winter-forecast/

    http://www.bloomberg.com/news/2013-10-24/if-new-york-freezes-in-january-blame-siberian-snow-now.html

    http://weatherwilly.blogspot.nl/2013/10/more-detail-on-how-siberian-october.html

    Klik om toegang te krijgen tot Gong2003RelativeImpacts.pdf

    http://www.wintergek.nl/forum/viewtopic.php?f=11&t=145

    Ik ben van plan om zelf nog een artikel te schrijven over Snow extent in september en oktober boven Siberie en ook over de hierboven genoemde SA index

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Als je de algehele opwarming van de Aarde in de gaten wilt houden, dan kun je beter kijken naar de langjarige temperatuurreeksen, die worden bijgehouden door instituten als GISS en de Hadley Climate Research Unit.
   Op Sargasso.nl wordt elke maand het nieuwste mondiale maandgemiddelde gepubliceerd. Daarover kun je dan van gedachten wisselen.

   Volgens mij gaat de opwarming de laatste 10 jaar veel langzamer dan de in de periode 1985 – 2000, Adam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s