Olieprijs zakt tot onder de $100 per vat.. waarom?

Schermafbeelding 2014-09-15 om 20.21.50

De prijs van een vat aardolie is aan het dalen. De belangrijkste olieprijs voor Europese landen, die van Brent, is gezakt tot onder de $98 per vat. Dat is merkwaardig, want veel mensen, waaronder ik, dachten juist dat aardolie schaars zou worden en dat de olieprijs juist hoger zou worden.
In 2008 kwamen er door een huizenzeepbel in de VS ontzettend veel dollars in omloop. In die situatie kon de olieprijs door speculanten worden opgedreven tot boven de 140 dollar per vat.
In 2014 is er ontzettend veel geld in de wereldeconomie gepompt door de centrale banken van de OECD (de FED, de Bank of England, de Bank of Japan en in mindere mate de ECB).Je zou verwachten dat de olieprijs opnieuw zou oplopen tot recordhoogte. Maar er zijn twee ontwikkelingen, waardoor de olieprijs niet stijgt, maar juist daalt.
1. dalende vraag naar aardolie
2. olieproducenten zetten alles op alles om de produktie hoog te houden

De vraag naar aardolie daalt: maar waarom?
De afgelopen jaren is de vraag naar aardolie in veel OECD-landen gdaald.
De import van aardolie naar de grootste Europese landen daalde in de periode 2006-2014 al met 25%. In de VS is het verbruik van aardolie met 9% gedaald van 20,8 miljoen vaten per dag in 2005 tot 18,9 miljoen vaten per dag in 2013. In Japan daalde het aardolieverbruik met bijna 15% van 5,4 miljoen vaten per dag in 2005 tot 4,6 miljoen vaten per dag in 2013.
De vraaguitval in Europa, Japan en de VS komt doordat aardolie in 10 jaar tijd ongeveer vier keer zo duur werd en doordat het besteedbaar inkomen van de bevolking sinds 2006 constant is gebleven of zelfs is gedaald. Hierdoor wordt er in Japan, Europa en de VS veel minder gebouwd en gereden dan voor 2006.

De groei van het olieverbruik in opkomende economieën, zoals Brazilië en China, blijft achter bij de verwachtingen. Het olieverbruik neemt in de opkomende economieën nog wel toe, maar niet zoveel als voor de wereldwijde economische recessie van 2008 en 2009.
Hieronder is het dagelijks olieverbruik van China uitgezet tegen de tijd.
De laatste 5 jaar groeit het aardolieverbruik nog altijd, maar niet meer zo snel als in de eerste jaren van de 21e eeuw.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 20.57.00

De vraag naar aardolie stijgt minder snel omdat de economische teruggang in Europa en Noord-Amerika ook leidt tot een lagere groei in de opkomende economieën. De dalende koopkracht in het rijke Westen vertraagt de groei van de industrie in China, India en Brazilië. De industrie en het aardolieverbruik is de laatste jaren nog wel gestegen, maar niet meer zo snel als men gewend was en gehoopt had.

Olieproducenten zetten alles op alles om de produktie hoog te houden
Veel olieproducerende landen gebruiken de inkomsten uit aardolie om de bevolking te verwennen. Dat kan door allerlei sociale voorzieningen of door subsidies op brandstof en voedsel. De bevolking is de afgelopen jaren gewend geraakt aan de olierijkdom in de vorm van subsidies en voorzieningen. De regeringen van olieproducerende landen doen er alles aan om te voorkomen dat de bevolking er op achteruit gaat en proberen de olie-inkomsten zo hoog mogelijk te houden.

Anderhalf jaar geleden wees Bill Spindle in een Wall Street Journal-blog al op de risico’s van een dalende olieprijs (of een dalende olieproduktie) voor de olieproducerende landen in het Midden-Oosten. Hij merkt in zijn artikel fijntjes op dat Saoedi-Arabië jaarlijks 100 miljard dollar besteed aan werkeloosheidsuitkeringen, bouwprojecten, studiebeurzen en andere aardigheidjes voor de bevolking.

Het onderzoeksbureau APICORP Research van de Arab Petroleum Investments Corporation zocht in de zomer van 2013 uit welke olieprijs de olieproducerende landen nodig hebben om hun begroting sluitend te krijgen.Dat liep uiteen van $60 per vat voor Qatar tot $140 per vat voor Iran.
Voor bijna alle olieproducerende landen lag de benodigde olieprijs voor een sluitende begroting in 2013 hoger dan in 2012. (zie de figuur hieronder)

OPEC_fiscal_break-even_oil_prices_changes_2013_2012

Saoedi-Arabië, de grootste of op één na grootste olieproducent te wereld, heeft een minimale olieprijs nodig van $95 tot $100 per vat, wanneer het land in 2014 net zoveel produceert als in 2013, tussen de 9,5 en 10 miljoen vaten per dag. Als Saoedi-Arabië de olieproduktie vrijwillig zou beperken tot minder dan 9 miljoen vaten per dag, dan dalen de inkomsten en moet de regering bezuinigen op de uitgaven. Bezuinigen is in Saoedi-Arabië net zo impopulair als in Europa.
Voor de andere olieproducerende van Noorwegen tot Venezuela (heeft eigenlijk een minimale olieprijs van $121 per vat nodig) geldt hetzelfde: als de olie-inkomsten afnemen moet men impopulaire bezuinigingen doorvoeren. Daarom zal geen enkel olieproducerend land vrijwillig de produktie beperken om op die manier een hogere prijs af te dwingen. Als de grootste producent, Saoedi-Arabië, het al niet aandurft, dan zullen de kleintjes het zeker niet doen.

De lage olieprijs maakt het voor oliemaatschappijen erg lastig om moeilijk winbare aardolie te gaan exploiteren. Olievelden in de poolzee of in de diepzee kunnen pas winstgevend geëxploiteerd worden als de wereld bereid is om een hoge prijs te betalen, meer dan $100 per vat.
Dat de olieprijs weer onder de $100 per vat staat, is een signaal van de consumenten naar de oliemaatschappijen om die moeilijk winbare aardolie voorlopig maar niet naar boven te halen. De koopkracht daalt en de consumenten worden gedwongen om minder te rijden en minder aardolie te gebruiken. Misschien is de moeilijk winbare aardolie in de poolstreken en de diepzee te duur om te verspillen aan massatoerisme, pretkilometers en ruimtevaart.

4 gedachten over “Olieprijs zakt tot onder de $100 per vat.. waarom?

  1. paradoxnl

   Die zogenaamde grote olievondst in het Australische Arckaringa (Alternatieve naam is Coober Pedy) was ruim een jaar geleden een flinke media hype. Niet verbazingwekkend dat het al een tijdlang erg stil is rond deze zogenaamde grote olievondst…
   Deze olievondst betreft namelijk op zijn best 233 miljard olie-equivalent vaten. Dus geen 233 miljard vaten aan olie maar een vondst met een energie inhoud van op zijn best 233 miljard olievaten. Er was sprake van een zogenaamde hype cycles om menig groot investeerder lekker te maken om flink wat geld te pompen in de exploitatie van aardolie en aardgas.
   Volgens onafhankelijke analisten bestaat een groot deel van deze 233 miljard olie-equivalent vaten hoogstwaarschijnlijk uit onconventioneel (lees duur en lastig winbaar) aardgas en heel belangrijk voor een groot deel uit kerogen. Slechts een niet noemenswaardige hoeveelheid aan olie zal bij hoge olieprijzen economisch winbaar zijn en het overgrote deel van de zogenaamde olie equivalenten zal in de vorm van aardgas gewonnen worden.
   Kerogen is fossiel materiaal, welke wanneer het flink verhit wordt ook olie oplevert. Kerogen omzetten in bruikbare olie is nog lang niet economisch winbaar. Een relatief klein gedeelte van die 233 miljard olie-equivalent vaten kan mogelijk wel economisch winbare olie opleveren, maar hierbij zullen erg hoge olieprijzen nodig zijn.
   Bijvoorbeeld, in het westen van de VS zit grofweg een geschatte hoeveelheid van 2000 miljard vaten aan olie in de vorm van kerogen in de grond…addertje onder het gras, geen enkel vat is er ondanks erg hoge olieprijzen economisch winbaar.
   De hierboven vermelde zuid-australische vondst is totaal niet te vergelijken met de van oorsprong goedkoop economisch winbare oliereserves van goede kwaliteit in Saoedi-Arabie. In saoedi arabie betreffen de oliereserves namelijk wel echte olie en geen olie-equivalenten. Zacht uitgedrukt een wezenlijk verschil…
   “The unrisked prospective resources for unconventional reservoirs in the Arckaringa Basin have been estimated by Gustavson to be 233 billion barrels of oil equivalent (233 BBOE) and by D &M to be 103 billion barrels oil equivalent (103 BBOE)
   “Analysis presented in these reports indicates that the Stuart Range formation and the underlying Boorthanna and Pre-Permian formations are rich in oil and gas prone kerogen that may form the basis of a new liquids-rich shale play”.

 1. John Jorna

  De economie van Rusland zal door de dalende olieprijs verzwakken en daardoor ook de politieke macht. Wij hoeven niet zo bezorgd te zijn, dat we een tekort aan olie krijgen. Hoe zit het met aardgas? Stijgt de vraag minder of daalt de vraag zelfs?

  1. Hans Verbeek

   Vergis je niet, John, 25% van de olie die NL nodig heeft komt uit Rusland. Dat is voor het overgrote deel makkelijk winbare olie, die bij een prijs van $98 per vat nog winst oplevert voor de producent, de transporteur en de raffinaderij.
   De makkelijk winbare olie zal steeds meer vervangen worden door moeizaam winbare olie. Die is alleen winstgevend bij een hogere prijs. Als wij die hogere prijs niet willen of kunnen betalen, dan zal de moeilijk winbare olie in de bodem blijven zitten.

   Ik schreef hier al eerder over:
   https://cassandraclub.wordpress.com/2013/06/27/moeilijk-winbare-olie-uitstel-uitstel-afstel/
   https://cassandraclub.wordpress.com/2013/04/06/hoe-lang-blijft-winning-van-olie-en-gas-nog-winstgevend/
   https://cassandraclub.wordpress.com/2013/03/21/als-er-olie-gevonden-wordt-op-de-maan-gaan-we-dat-dan-halen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s