Het klimaatverhaal van 2014 dat de TV-journaals niet haalt

20140915_ice

Sinds 2007 wordt er ieder jaar door de media (TV en kranten) veel aandacht besteed aan het afsmelten van het zeeijs aan de polen. Wetenschappers en dus ook wetenschapsjournalisten richten zich vooral op het Noordpoolijs.
In 2012 smolt er zo veel zeeijs weg op de Noordpool dat er in september slechts 3,4 miljoen km² ijs overbleef: de laagste hoeveelheid sinds het zeeijs m.b.v. satellieten in de gaten wordt gehouden.
Maar in 2013 smolt er minder zeeijs weg en bleef er half september 5 miljoen km² zeeijs over. Dat nieuws was een stuk minder sensationeel.

In september 2014 is de resterende minimale hoeveelheid Noordpoolijs ook ongeveer 5 miljoen km² (zichtbaar in de grafiek hieronder)

Schermafbeelding 2014-09-21 om 13.28.46

Een ijsvrije Noordpool lijkt nog decennia ver weg. De media negeren het smeltende Noordpoolijs.

Aan de Zuidpool is de laatste jaren juist steeds meer zeeijs. In september van 2013 was de hoeveelheid zeeijs rond Antarctica ver boven het gemiddelde over de periode 1981-2010: 19,6 miljoen km².
Nu, een jaar later, is de hoeveelheid zeeijs rond de Zuidpool nog groter: 20 miljoen km².

Schermafbeelding 2014-09-21 om 13.37.37

In september 2014 is er mondiaal 2,2 miljoen km² zeeijs bijgekomen in vergelijking met september 2012. Dat is een toename met 9,5% in twee jaar tijd.
Het is een momentopname en zegt maar weinig over de lange termijnontwikkeling.
Maar de mediastilte rond het afsmelten van het zeeijs rond Noord- en Zuidpool is opvallend als je het vergelijkt met de hype rond hetzelfde zeeijs van het afgelopen decennium.

5 gedachten over “Het klimaatverhaal van 2014 dat de TV-journaals niet haalt

 1. paradoxnl

  Bedankt Hans, ik volg het nieuws over het zee ijs met flinke interesse.

  Over de media gesproken…
  Dat augustus 2014 mondiaal de warmste augustus maand sinds het begin van de metingen was, is naar mijn idee ‘daarentegen’ wel meer media aandacht voor. Het lijkt inderdaad op selectieve berichtgeving. Het is nog even afwachten of het jaar 2014 een nieuw warmte record gaat vestigen, want het gemiddelde over de eerste 8 maanden van het jaar 2014 is de op twee na hoogste. Er zijn de komende jaren een paar stevige nieuwe warmte records nodig om de stagnatie in de mondiale opwarming te doorbreken.

  Wat betreft de flink hoge nieuwe ijs omvang boven de zuidpool…
  Niet alleen de ijs ‘extent’ maar ook de ijs ‘area’ is er momenteel record hoog.
  Zie bijvoorbeeld voor ijs ‘area’ de volgende link:
  http://sunshinehours.wordpress.com/2014/09/21/antarctic-sea-ice-area-day-261-another-95000-sq-km-still-going-almost-straight-up/
  En zie voor ijs ‘extent’ deze link:
  http://sunshinehours.wordpress.com/2014/09/21/antarctic-sea-ice-extent-sep-21-2014-9th-all-time-record-in-9-days/

  Op basis van wat ik gelezen heb is die record hoge ijs omvang boven het zuidpoolgebied een flinke negatieve feedback [flink afkoelend effect].
  Laatstgenoemde negatieve feedback hoeft niet direct (niet op korte termijn) te leiden tot een lagere gemiddelde mondiale temperatuur, maar zorgt er wel voor dat er [netto] minder energie [warmte] aan de oceanen wordt toegevoegd. Aangezien water een flink grotere warmte capaciteit heeft dan lucht, duur het enige tijd eer de kleinere hoeveelheid aan [via zonnestraling] toegevoegde energie [aan het zeewater] leidt tot gemiddeld lagere temperaturen van het oppervlakte water van de oceanen wereldwijd en als gevolgd daarvan een gemiddeld lagere temperatuur van de lucht boven het oceaan water.
  Als ook de komende jaren de omvang van het zuidpoolijs flink bovengemiddeld blijft, wordt het [vanuit een albedo perspectief] extra interessant.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie en aanvulling, Paradox.
   In Nederland kan 2014 ook nog het warmste jaar ooit worden. Door de warme september kan het jaargemiddelde uitkomen op 11,3°C, net iets warmer dan 2006 en 2007.

 2. NevenA

  Een ijsvrije Noordpool lijkt nog decennia ver weg.

  Zelfs als het decennia ver weg zou zijn (de trend ligt nog altijd mijlenver voor op wat klimaatmodellen projecteren, traditionele rebound years of niet), dan nog is dat geologisch gesproken razend snel. Deze snelheid maakt het inschatten van potentiële gevolgen een uiterst hachelijke onderneming, wat logischerwijs weer gevolgen zou moeten hebben voor beleid op basis van risicomanagement. En die gevolgen beginnen niet pas als het Arctische gebied een keer in september praktisch ijsvrij is. Die gevolgen zijn al ingezet.

  Maar goed, de mainstream opinie onder zee-ijs experts is dat een ijsvrije september wel eens in de 2030’er jaren zou kunnen plaatsvinden. Er zijn een aantal agressieve projecties die stellen dat het ook dit decennium zou kunnen gebeuren. Deze kans lijkt nu kleiner geworden, maar ik zou persoonlijk niets uitsluiten als het om het Arctische gebied gaat. Vrijwel niemand had nog maar 10 jaar geleden smeltseizoenen als 2007, 2011 en 2012 voor mogelijk gehouden.

  Maar de mediastilte rond het afsmelten van het zeeijs rond Noord- en Zuidpool is opvallend als je het vergelijkt met de hype rond hetzelfde zeeijs van het afgelopen decennium.

  Het is toch niet zo raar dat records meer aandacht krijgen, dan als een record niet verbroken wordt? Als het wereldnieuws is dat een Amerikaans stadje weggevaagd wordt door een serie tornado’s, moet de media dan een jaar later berichten: dit jaar is het stadje niet weggevaagd door een serie tornado’s? Is het wereldnieuws als Usain Bolt geen record uit de boeken sprint?

  Overigens zouden jullie een Google Alert kunnen instellen voor het begrip Arctic + “sea ice”, dan zie je dat er dagelijks wereldwijd meerdere artikelen geplaatst worden over het wel en wee in het Noord- en Zuidpoolgebied.

  Tot slot is het toch wel heel toevallig dat er tegelijkertijd zulke extremen plaatsvinden aan beide uitersten van de planeet. Het lijkt vaak alsof skeptici suggereren dat extreem+extreem=normaal is. Dat is hetzelfde als zeggen dat honger in de wereld geen probleem is, omdat er ondertussen meer mensen met overgewicht dan met een voedingstekort zijn.

  En een uitleg waarom dat zee-ijs nou zo sterk groeit in de zuidelijke winter ontbreekt al helemaal. Komt het door zoet smeltwater van het landijs, of omdat windpatronen (al dan niet tijdelijk) veranderen waardoor het zee-ijs verder van de kust geblazen kan worden en de ruimte daarachter weer dicht vriest? Komt het door veranderende oceaancirculatie? En waar komt dat dan weer door? Willen we dit wel weten, of kijken we alleen naar de oppervlakte en zeggen we: helemaal niks aan het handje?

  Overigens bleek in 1992 al uit experimenten met klimaatmodellen dat een toename van de broeikasgasconcentratie in de atmosfeer zou kunnen leiden tot een toename van zee-ijs rond Antarctic. Het was toen ook al gissen naar de oorzaak, maar men vermoedde dat het door een toename in sneeuwval kwam (meer zoet water dus).

  De suggestie wordt echter gewekt dat dit als een complete verrassing komt, en er dus automatisch helemaal niets van klimaatwetenschap klopt. Het bekende, laffe propaganda-foefje (niet jij, Hans).

  Het is nog even afwachten of het jaar 2014 een nieuw warmte record gaat vestigen, want het gemiddelde over de eerste 8 maanden van het jaar 2014 is de op twee na hoogste.

  En dat allemaal zonder El Niño (al een tijdje niet meer gezien onderhand), maar met een inactieve zon, een negatieve AMO/PDO, relatief veel zee-ijs rond de Zuidpool en nog altijd een hoop Aziatische luchtvervuiling. Je vraagt je bijna af wat er gebeurt als een of meer van deze invloeden weer de positieve kant uitslaan.

  Groetjes,

  Neven

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je uitgebreide toelichting, Neven.
   Ik maak me niet zoveel zorgen om een ijsvrije Noordpool. Als (over vele jaren) het zeeijs half september geheel weg zal smelten, dan zal het in oktober gewoon weer terugkeren.
   Ik maak me ook geen zorgen over de toename van het zeeijs rond Antarctica.
   Ik heb geleerd om me alleen zorgen te maken over dingen die je zelf kunt beïnvloeden.
   Voorlopig gaat het eerst weer winter worden en richt ik mijn blik op Siberiê
   http://paradoxnl.wordpress.com/2014/09/08/sneeuwrijke-start-herfst-2014-op-het-noordelijk-halfrond/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s