Dieselverkoop in Nederland daalt verder

In de maand juli werd in Nederland 531 miljoen liter dieselbrandstof verkocht. In juli 2013 was dat 592 miljoen liter. Tijdens de eerste 7 maanden van 2014 werd totaal 3950 miljoen liter diesel verkocht. Dat is 6% minder dan in dezelfde periode van 2013 toen er 4213 miljoen liter diesel werd verkocht en verbruikt in Nederland.
In de grafiek hieronder zijn de verkoopcijfers van het CBS over de afgelopen vierenhalf jaar uitgezet. De rode lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde over 6 maanden weer.

Schermafbeelding 2014-09-24 om 16.33.41

De verkoop van benzine lag in juli 2014 3% lager dan in dezelfde maand van 2013: er werd 429 miljoen liter benzine verkocht tegenover 443 miljoen liter een jaar eerder.
In de eerste 7 maanden van 2013 werd er 3106 miljoen liter benzine verkocht. Dit jaar staat de teller na 7 maanden 4% lager op 2979 miljoen liter.

Schermafbeelding 2014-09-24 om 16.38.16

De paarse lijn in de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde over een periode van 6 maanden.

Bijkomend voordeel is dat de CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark ook daalt. Ik verwacht dat de verkoop en het verbruik van benzine en diesel zal blijven dalen. Er zullen tankstations en misschien ook raffinaderijen gaan sluiten.

5 gedachten over “Dieselverkoop in Nederland daalt verder

 1. Hans

  Toch vreemd waar zo’n forse daling vandaan komt, zelfs al is het een samenstelling van factoren.
  Louter zuinigere auto’s, over de grens tanken kunnen dit soort effecten toch niet teweeg brengen lijkt me.
  Misschien zijn mensen structureel minder aan het rijden en verlegt men z’n prioriteiten(al merk ik er weinig van in mijn omgeving):

  http://duitslandnieuws.nl/archief/2014/05/duitsers-dromen-niet-meer-van-dikke-bmws-maar-van-een-open-keuken/

  1. Hans Verbeek

   Over de grens is de diesel en benzine al anderhalf jaar goedkoper, dan in NL. Dat verklaart niet waarom het dieselverbruik in juli 2014 zoveel lager is.

   Misschien komt het doordat er minder vrachtwagens met groente naar Oost-Europa rijden.
   De handel tussen NL en Rusland is alleen maar mogelijk dankzij makkelijk winbare olie. In het steenkooltijdperk was er gewoon geen handel met Rusland. De handel met Rusland en andere verre buitenlanden zal weer gaan afnemen. Of via ‘natuurlijk verloop’ of via boycots en handelsoorlogen.
   Zoals altijd zeg ik erbij dat de ontwikkelingen onomkeerbaar zijn.. het komt niet meer terug. De hoeveelheid olie, die voor Nederland en zijn vrachtwagenvloot beschikbaar is zal verder gaan afnemen.

   1. Hans

    Ik denk inderdaad dat, dat een deel verklaart Hans. Eigenlijk kan men dat bij de dieselverkoop ook zien, de laatste knik naar beneden. Bij benzine is het moeilijker te verklaren. Al is het wel zo, dat als er minder handelswaar via vrachtwagens in het land komen, dit ook weer minder dichter bij huis(middels benzineauto’s) verplaatst zal worden.

    Misschien zou je de cijfers van België en Duitsland eens erbij moeten kunnen pakken, dan zal dat meer duidelijker worden, of deze trend in Nederland sterker zichtbaar is(invoer vind plaats via beide landen). Maar ook daar zal men wel een daling kunnen zien, lijkt me.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Volgens Eurostat wordt er in Duitsland 3 – 5 % meer autobrandstof verkocht dan in 2010. De laatste maanden stijgt deverkoop (en dus het verbruik) van brandstof licht.

    In België stijgt de verkoop van brandstof ook iets, de laatste maanden. Maar er wordt wel 5-10% minder autobrandstof verkocht dan in 2010.

    Het lijkt erop dat toch een steeds grotere groep Nederlanders even de grens over wipt om te tanken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s