Orwelliaanse groei (2): Staatsschulden in Europa kleiner.. of toch niet

Eurostat houdt namens de Europese Commissie allerlei statistieken over de Europese economie bij. Je zou verwachten dat de rekenmeesters dit nauwgezet en onafhankelijk doen. Ik heb daar zo mijn vraagtekens bij.
Vorige week berichtte ik al over de nieuwe berekeningsmethode voor het Bruto Binnenlands Produkt,de zogenaamde “ESA 2010 methodology”. Volgens deze nieuwe berekening tellen Research en Development voortaan mee als investering (dus ook als het niets oplevert en weggegooid geld is). En ook uitgaven aan wapens tellen voortaan mee als investering.

Deze week publiceerde Eurostat nieuwe cijfers over de staatsschuld en het begrotingstekort van de Europese economieën. Natuurlijk gebruikt Eurostat de nieuwe rekenmethode.
Voor 2013 bedraagt het totale begrotingstekort van de eurozone-landen 2,9% van het gezamenlijke BBP (ook wel GDP). In 2012 was het begrotingstekort van de eurozone nog 3,6% van het BBP. In april van dit jaar, met de oude rekenmethode bedroeg het gezamenlijk begrotingstekort nog 3,0%.

De gezamenlijke schuld van de eurozone komt uit op 90,9% van het BBP. In 2012 bedroeg de schuld al 89% van het gezamenlijke BBP. In april 2014 (toen het BBP nog op de ouderwetse manier berekend werd) kwam de gezamenlijke staatsschuld nog op 92,6% van het eurozone-BBP.
Van 92,6% naar 90,9%: het lijkt of de staatsschuld van de eurozone kleiner is geworden.

Maar…
In werkelijkheid is de gezamenlijke staatsschuld natuurlijk gewoon verder gestegen.
Gemeten in keiharde euro’s liep de staatsschuld in de eurozone de afgelopen jaren gestaag op.

Schermafbeelding 2014-10-21 om 21.19.26

In 2010 bedroeg de gezamenlijke schuld 7,96 biljoen euro. In 2013 was dat 13% meer: 9,01 biljoen euro.
Tussen 2010 en 2013 steeg het BBP met slechts 4%.

Misschien wordt er volgend jaar weer een nieuwe berekening bedacht voor het Bruto Binnenlands Produkt of voor het begrotingstekort of voor de staatsschuld. Maar wat men ook verzint: het zal altijd leiden tot mooiere cijfers, zodat de Europese politici een mooi verhaal kunnen afsteken over dalende tekorten en schulden…

Een gedachte over “Orwelliaanse groei (2): Staatsschulden in Europa kleiner.. of toch niet

  1. Wildebeest (7Penselen)

    Was mij allang bekend dat de staatsschulden toenemen en wel met maximaal 3% als men zich aan de begrotingsdiscipline van de EU houdt. Immers er mag een maximale begrotingstekort zijn van 3% (is exponentiële groei). Dus een verdubbeling van de staats schuld in 70/3 in minder dan 25 jaar. Maar het lijkt erop dat de afzonderlijke lidstaten minder belastinggeld binnenkrijgen terwijl de belastingdruk toeneemt en de bevolking geconfronteerd wordt met zware bezuinigingen en lasten verhogingen. Dus ergens moet geld weg lekken zou ik zo denken. Ik denk dat er ook gekeken moet worden waarom de multinationals en banken eigenlijk zo weinig belasting betalen. En ook de vraag in hoeverre peakoil, resource problemen en milieuproblemen voor het weglekken van geld zorgen. Immers bij de nieuwe olie wordt de energie return on investment (EROI) steeds slechter. Verder is het ook opvallend dat schuiden van banken en multinationals worden gesocialiseerd of beter gezegd doorgeschoven naar de belastingbetaler, omdat deze bedrijven hun hand overspeeld hebben om de groei illusie gaande te houden, zoals in de huizenbubbel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s