Zijn er straks wel banen voor die 670 duizend studenten?

Politici hameren erop dat Nederland een kenniseconomie is en dat het afronden van een opleiding heel belangrijk is. Het gevolg is dat het aantal studenten aan hogescholen en universiteiten de afgelopen decennia verder is gestegen.
In 1991 stonden (volgens het CBS) 182 duizend studenten ingeschreven bij een universiteit en 243 duizend studenten bij een hogeschool.
Drieëntwintig jaar later (in 2014) staan er 250 duizend studenten ingeschreven bij een universiteit: een stijging van 37% t.o.v. 1991. Bij het HBO staan er 440 duizend studenten ingeschreven, dat is 80% meer dan in 1991.

Schermafbeelding 2014-10-22 om 16.01.45

Natuurlijk is de Nederlandse bevolking de afgelopen 23 jaar ook gegroeid.
Maar het deel van de bevolking dat studeert aan HBO of universiteit is verhoudingsgewijs sterker gegroeid.

In 1997 stond 1,07% van alle Nederlanders ingeschreven als student bij een universiteit. In 2014 is dat percentage opgelopen naar 1,49%.
Het percentage HBO-studenten steeg van 1,77% in 1997 naar 2,6% in 2014.

Schermafbeelding 2014-10-22 om 16.08.07

Er staan momenteel 670.000 studenten ingeschreven in het hoger onderwijs. Dat is ruim 4% van de totale Nederlandse bevolking. Over ongeveer 5 jaar komen deze studenten op de arbeidsmarkt met hun diploma. Zouden er dan 670.000 banen zijn? Of is het de bedoeling dat ze dan weer een opleiding gaan volgen?

3 gedachten over “Zijn er straks wel banen voor die 670 duizend studenten?

  1. Wildebeest (7Penselen)

    Sorry en het klinkt bizar, maar ik zie dit als KANS voor de transitie en gemeenschapsbeweging. Zie ook de eigen werk beweging van de jaren ’80. Zoiets kan op een hele andere manier weer terug komen.

    Als de mindset van deze toekomstige werkloze studenten verandert van hedendaagse groei economie naar een meer kleinschalige transitie economie kan deze groep toekomstige afhakers een factor van betekenis worden voor het opbouwen van een nieuwe sociale beweging gebaseerd op gemeenschappen en duurzaamheid. De vraag is hoe gaan we ze winnen voor een heel ander maatschappelijk concept. 1 geluk hebben we wel… Een X aantal jaar om hierover na te denken. Verder gaan dingen vaak vanzelf als een ex-student hard met zijn hoofd tegen deze samenleving knalt mede door de steeds verdere controle dwang en werklozen onvriendelijk beleid. Het zijn uiteindelijk wel mensen met een IQ van minimaal 120 en die dus meer moeten kunnen doorzien wat er nu werkelijk aan de hand is. Je kunt ze aanspreken op hun verstand. Verder zijn jongeren vaak flexibeler dan ouderen.

    Een nieuwe sociale beweging is iets wat we nu erg missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s