Orwelliaanse groei(3): naheffing uit Brussel een gevolg van herberekening?

Het wordt van alle kanten tegengesproken, o.a. door minister Dijsselbloem, maar misschien is de naheffing van 642 miljoen euro die de Europese Commissie oplegt aan Nederland mede het gevolg van de nieuwe manier waarop het Bruto Binnenlands Produkt berekend wordt, de “ESA 2010 methodology”.

Ik blogde al eerder over de nieuwe berekening van het Bruto Nationaal Produkt (ook wel Bruto Binnenlands Produkt (BBP) of Gross Domestic Product (GDP) genoemd). Door de herberekening tellen Research en Ontwikkeling en de aanschaf van wapens voortaan mee als investering in de economie. Ook de inkomsten uit de verkoop van drugs (de omzet van coffeeshops) tellen voortaan mee.

Dankzij het hogere BBP is het begrotingstekort van de Nederlandse overheid nu flink gedaald tot 2,3%. In april van dit jaar was het volgens de oude berekeningsmethode nog 2,5%.
De Nederlandse staatsschuld bedroeg in april (volgens de oude berekening) 73,5%. Maar nu volgens de de “ESA 2010 methodology” is het nog maar 68,6%.

Premier Rutte zegt tegen de media:”We gaan het tot de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we hierover de discussie met de Europese Commissie aan. Daar ga ik niet op vooruit lopen.”
Maar Rutte roept altijd dat zij het tot de bodem zullen uitzoeken. Dus voorlopig horen we er niets meer over.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Nederland gaat weigeren om de naheffing te betalen. Dat zou nl. tot gevolg kunnen hebben dat de restitutie van teveel betaalde bijdragen van Frankrijk en Duitsland, respectievelijk 1 miljard en 780 miljoen euro, ook niet doorgaat.

Minister Dijsselbloem kan overigens heel eenvoudig een kortlopende staatslening van 640 miljoen euro uitschrijven. Dat levert misschien wel wat extra inkomsten op, want de Nederlandse regering kan nog altijd geld lenen tegen negatieve rente.
Hoewel die extra rente-inkomsten natuurlijk wel weer meetellen in het BBP…

2 gedachten over “Orwelliaanse groei(3): naheffing uit Brussel een gevolg van herberekening?

  1. Wildebeest (7Penselen)

    Dit is een staaltje van oppoetsen van cijfers, door een zogenaamde Europese berekeningsnorm uit 2010, die we pas nu eind 2014 toepassen en voor het oppoetsen van de getallen betalen we nu ineens 642 miljoen Euri aan de EU.

    Nn nu zitten prostitutie en softdrugs gebruik ook in de statistieken, maar hoe lang zal het duren dat zware criminaliteit alsmede geknoei met cijfers ook in de statistieken terug te vinden zijn. Want natuurlijk gaan ze dit over een X aantal jaar wel verder oprekken, immers in de normale reële wereld zal deze economie in ieder geval niet meer groeien. Dus dan probeert men het in de imaginaire wereld. Maar de Euri die naar Brussel moeten in ieder geval wel reële.

    http://nelpuntnl.nl/sex-drugs-moeten-voortaan-van-brussel-want-zijn-goed-voor-het-bnp/

    PS. Straks wordt gratis seks nog taboe, want het is slecht voor de economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s