De laatste restjes olie en steenkool blijven gewoon in de bodem


Oliemaatschappij Shell wil snijden in de kosten. De leiding van het bedrijf verkoopt voor 15 miljard dollar aan bezittingen en gaat onrendabele velden sluiten.
Dat betekent dat olievelden, die meer kosten dan ze opleveren (bij de huidige lage olieprijs), niet verder leeggepompt zullen worden.

Shell heeft besloten om twee produktieplatforms in het Brent-olieveld in de Noordzee stil te leggen en te ontmantelen. Het ene platform, Delta, ligt al 3 jaar stil. Het andere, Charlie, zal ook worden stilgelegd. Het onderhoud van de platforms kost meer dan de olie, die nog gewonnen kan worden, bij de huidige lage olieprijs van slechts $83 per vat zal opleveren.
Het sluiten en afbreken van de platforms betekent dat niet alle winbare olie in het Brent-olieveld ook daadwerkelijk gewonnen wordt. Shell besluit dat een deel van de aardolie voorlopig en misschien wel voor altijd in de bodem moet blijven zitten.

Dit gebeurt niet alleen in de Noordzee, maar overal ter wereld. In Nigeria, in Irak en in Rusland zal de winning van olie stoppen als die door een prijsdaling meer kost dan oplevert. En dat is lang voordat de laatste vaten uit de bodem zijn opgepompt. Een substantieel deel van de winbare reserves zal niet gewonnen worden als de olieprijs zo laag blijft.
Dit geldt ook voor aardgas en voor steenkool. In de Nederlandse bodem zit nog altijd steenkool. Maar bij de huidige lage steenkoolprijs is het te duur (het kost teveel energie) om die steenkool naar boven te halen.
Uiteindelijk zullen niet alle steenkool-, aardgas- en aardoliereserves gewonnen worden en tot CO2 verbrand worden. Hoeveel fossiele brandstof er in de grond zal blijven zitten is nog niet duidelijk. Maar door recente economische ontwikkelingen wordt het deel dat niet gewonnen en verbrand zal worden eerder groter dan kleiner.

Is de olieprijs te laag voor nieuwe schalie-olieprojecten?
Bij de huidige lage olieprijs komt de winning van schalie-olie (Light Tight Oil LTO) in de VS in het gedrang. In sommige gebieden blijft de winning van schalie-olie winstgevend zolang de olieprijs boven de $53 dollar blijft. Maar voor de financiering van nieuwe schalieprojecten hanteren de banken een minimum olieprijs van $90 per vat: $80 per vat om de kosten te dekken en $10 per vat extra om eventuele risico’s voor de bank op te kunnen vangen.

Dit geldt ook voor aardgas en voor steenkool. In de Nederlandse bodem zit nog altijd steenkool. Maar bij de huidige lage steenkoolprijs is het te duur (het kost teveel energie) om die steenkool naar boven te halen.
Uiteindelijk zullen niet alle steenkool-, aardgas- en aardoliereserves gewonnen worden en tot CO2 verbrand worden. Hoeveel fossiele brandstof er in de grond zal blijven zitten is nog niet duidelijk. Maar door recente economische ontwikkelingen wordt het deel dat niet gewonnen zal worden eerder groter dan kleiner.

Dalende olieprijs en dalende steenkoolprijs
De vraag naar olie is lager dan verwacht door deskundigen. Er is sprake van een overschot, zodat de olieprijs daalt.
De vraag uit China naar steenkool daalt en daardoor daalt ook de prijs van steenkool.
Hieronder heb ik de steenkool- en olieprijs over de laatste 3 jaar weergegeven, bijgewerkt tot en met september.

Schermafbeelding 2014-11-04 om 17.26.36

Hoe lager de prijs, hoe meer olie en steenkool er zal blijven zitten in de aardkorst.
Hoe lager de prijs van fossiele brandstoffen, hoe lager uiteindelijk de CO2-uitstoot wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s