Genoeg aardgas tot 2030… en daarna?

Het CBS houdt nauwgezet bij hoeveel aardgas er nog in de Nederlandse bodem zit. Dat is momenteel nog ongeveer 1000 miljard m³, ongeveer de helft van de aardgasreserves in 1993.
In de grafiek hieronder zie je hoe de reserves de afgelopen 20 jaar halveerden.

Schermafbeelding 2014-11-08 om 09.11.53

Het is een vervelende grafiek: het glas is half leeg. En dan te bedenken dat er meestal slechts 80-85% van de reserves daadwerkelijk gewonnen kan worden, nooit 100%.
Gelukkig zijn er nieuwe technologische ontwikkelingen, zodat de hoeveelheid gas, die uiteindelijk gewonnen wordt kan worden opgekrikt. Er kan een mengsel van water en zeep in het gashoudend gesteente worden geinjecteerd, daardoor gaan de reserves waarschijnlijk langer mee. In het optimistische glas-is-halfvol-persbericht wordt gemeld dat Nederland nog tot 2030 zelfvoorzienend zal zijn.

Als je de afname van de afgelopen  jaar extrapoleert, dan zullen rond 2030 de reserves zijn opgestookt.

Schermafbeelding 2014-11-08 om 09.35.08

De laatste 10% van de reserves (100-200 miljard m³) zullen zelfs met verbeterde technieken niet gewonnen kunnen worden.

Wat gaan we na 2030 stoken?
In de 17e en 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw stookten we in de koude Nederlandse winters hout en turf. Nederland werd grotendeels ontbost en er ontstonden grote meren op de plaatsen waar het veen werd afgegraven. Brandstoffen als turf en hout zijn eigenlijk ook fossiele brandstoffen hoewel het slechts honderden jaren heeft geduurd om ze te vormen i.p.v. miljoenen.
Steenkool was de belangrijkste brandstof in de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Het aardgastijdperk zal in Nederland duren van 1960 tot 2030. Zoals eerder opgemerkt op dit weblog kan de kleine hoeveelheid schaliegas in Nederlandse bodem daar bar weinig aan toevoegen.
Voorlopig is er nog geen nieuwe brandstof voor handen om ons na 2030 warm te houden. Het grote voordeel van het opraken van het Nederlandse aardgas is natuurlijk het wegvallen van de CO2-uitstoot. Na 2030 zal de Nederlandse CO2-uitstoot erg snel lager worden.

Schermafbeelding 2014-11-08 om 12.11.08

Een Nederlands huishouden stoot jaarlijks 6600 kg CO2 uit. Het verbranden van aardgas voor verwarming, warm water en koken is goed voor 42% van die CO2-uitstoot, 2800 kg.
Vanaf 2030 zal de Nederlandse CO2-uitstoot vermoedelijk zo’n 40% lager liggen dan het afgelopen decennium. Hardstikke goed nieuws voor de klimaatbeschermers.

7 gedachten over “Genoeg aardgas tot 2030… en daarna?

 1. Hans

  Mooi stukje. Als hier bij stil gaat staan gaat het erg rap allemaal. In de link van het CBS, valt me vooral op dat het de laatste jaren veel sneller afneemt, grofweg tussen 80-100 miljard kuub per jaar. Kijk eens naar begin jaren 90, dan zie je dat, dat maar zo’n 20-50 miljard kuub is. Waarschijnlijk hadden we toen een andere energiemix(?). Dus 2030 is misschien nog (te)optimistisch. Ongelofelijk, 16 jaar. Van baby tot puber en dan is het op..(snel dus). Dat gaat dus ook zeer grote financiële effecten krijgen.

  Ik denk dat we vanaf nu steeds meer berichten gaan horen in het nieuws, dat de omliggende (europesche) landen problemen met hun energie mix gaan krijgen(kijk maar naar Belgie, bijvoorbeeld). We gaan spannende jaren tegemoet.

  Future is now…

  1. Hans Verbeek

   Inderdaad Hans, als je begint met extrapoleren in 2009, dan zal het aardgas al in 2025 op zijn (echt helemaal op).
   De export van aardgas zal de komende jaren al gaan afnemen. We zagen dit voorjaar al lagere aardgasbaten (en een lager BBP) door de zachte winter in Europa en het lagere gasverbruik. We zullen op een andere manier geld moeten gaan verdienen.
   En vanaf 2030 zullen we op een andere manier onze huizen verwarmen.

   1. Hans

    Ik meen me te herinneren, dat je in een oud stukje aangaf dat bijvoorbeeld de NS, voor 60% stroom verbruikte uit gascentrale’s om treinen te laten rijden. Misschien is dat al een van die meerverbruikers de laatste jaren, omdat men fors meer treinen is gaan laten rijden de afgelopen jaren en dat gaan er nog meer worden. Wel wilt men overschakelen op windenergie, daar.

    “En vanaf 2030 zullen we op een andere manier onze huizen verwarmen.”

    Ik vraag me af hoe bewust mensen hiervan zijn, denk dat dat tegenvalt(vreemd genoeg). Mensen laten zich helemaal gek maken, met groei, groei , groei. Je kunt het ze ook niet kwalijk nemen.
    In een buurt verderop is men bezig kasten van huizen te plaatsen(particuliere bouw). Hoe “sustainable” is dat dan vraag ik me af. Zonnepanelen met elektrokachels, ha, ha.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Hi Hans, sinds 2010 is de hoeveelheid elektriciteit, die in NL wordt opgewekt afgenomen. We importeren veel (goedkope) stroom uit Duitsland.
    elektriciteit NL

    De huizen zijn in het aardgastijdperk erg groot geworden in NL. Vroeger was de woonkomer vaak in 2-en verdeeld door schuifdeuren. Nu heb je doorzonwoningen met gigantische huiskamers.
    Ik denk dat de schuifdeuren weer zullen terugkomen.

 2. Rob Alberts

  Kleinere huizen, kleinere ruimten, kleinere ramen er zijn zoveel manieren te bedenken om de stookkosten omlaag te brengen.
  In een gezin geven de stookkosten nog steeds een grote aardgasverbruik.
  Hoe de Nederlandse huizen hier in 2050 op aangepast zijn is voor mij nog de vraag.

  Vriendelijke groet,

 3. paradoxnl

  Zoals meestal het geval is, zijn de nieuwste technieken wel relatief duur.
  TNO vind het logisch als de rijksoverheid mee investeert in ontwikkeling van de nieuwe methodes [om extra reserves economisch winbaar te maken].
  Wereldwijd ziet men mijns inziens dat de extractie kosten van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool) en ook van allerlei mineralen flink aan het opgelopen zijn. Het einde van het goedkope energie en grondstoffen tijdperk is voorbij [mits er geen revolutionaire doorbraak plaatsvind welke goedkoop en snel op grote schaal toegepast kan worden].
  Laatstgenoemde is volgens menig onafhankelijk analist een belangrijke reden waarom de wereldwijde economische groei aan het stagneren is.

  Quote uit artikel:
  “TNO wijst erop dat de kosten van deze winningsmethodes duurder zijn dan de traditionele gaswinning. Daarom zou het volgens TNO logisch zijn als de rijksoverheid mee investeert in ontwikkeling van de nieuwe methodes.

  René Peters van TNO erkent dat de nieuwe technieken uitstel van executie betekenen, er komt een moment dat het Nederlandse gas toch echt op is. “Uiteindelijk zullen we naar een duurzame energievoorziening moeten. Maar het lijkt erop dat die transitie nog wel een tijdje duurt. In ieder geval langer dan het moment dat we van gas-exportland importland van gas worden. En met deze technologie kunnen we dat omslagpunt nog wat uitstellen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s