Koolstof-bubbel-update: steenkoolmijnen dicht en schalie-olie nieuws

Er wordt ontzettend veel geleend geld geïnvesteerd in de winning van fossiele brandstoffen. Aangelokt door de hoge prijzen van aardgas, steenkool en olie en beloftes over onuitputtelijke voorraden hebben investeerders hun kapitaal geïnvesteerd in teerzand- en schalie-olieprojecten en in boorplatforms om in de poolstreken en in de diepzee te boren. Er is sprake van overinvestering: een koolstof-zeepbel.

Of de investeringen ooit terugverdiend zullen worden is maar de vraag. Oliemaatschappijen hebben de afgelopen jaren al enorme bedragen moeten afschrijven. De produktiekosten stijgen en de prijs van fossiele brandstoffen is aan het dalen, zodat er per vat olie of per ton steenkool steeds minder winst gemaakt kan worden.

Australische steenkoolmijnen 3 weken dicht
Vanwege het grote steenkoolaanbod op de wereldmarkt, ofwel vanwege de tegenvallende vraag, is de prijs voor steenkool de afgelopen jaren flink gedaald. Om de produktie te beperken zal het Australische mijnbouwbedrijf Glencore 13 steenkoolmijncomplexen 3 weken lang stilleggen. Het gaat om 20 mijnen en 5000 man personeel. Het is de bedoeling om 5 miljoen ton steenkool minder te produceren / in de grond te laten zitten.
Ik denk dat we in de toekomst meer steenkoolmijnen vanwege de lage steenkoolprijs (of de hoge produktiekosten) zullen zien sluiten: tijdelijk of permanent.

Schalie-olie levert geen winst meer op
De olieprijs is ook weer iets gedaald: een vat Brent-olie kost nu minder dan $80.
Dat betekent dat er ook met aardolie minder geld valt te verdienen. Moeilijk winbare olie, uit teerzand, uit de poolzee of uit schaliegesteente is bij deze lage olieprijs zelf verliesgevend.
In het filmpje hieronder legt Chris Martenson (van Peak-Prosperity) uit waarom schalie-olie alleen bij een hoge olieprijs winstgevend is.
In het filmpje vertelt Chris Martenson ook uit dat de schalie-olie-reserves altijd naar beneden worden bijgesteld: de initiële schatting van de hoeveelheid winbare is altijd veel te hoog. De hoeveelheid olie, die uiteindelijk gewonnen zal worden valt zwaar tegen.

Met dank aan Paradoxnl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s