Nederland: economische groei stokt, de schulden lopen op

De afgelopen jaren wordt er veel gepraat en geschreven over economische groei. We kunnen eens kijken in de statistieken van het CBS hoeveel de Nederlandse economie de afgelopen jaren is gegroeid.

In 2001 bedroeg het Nederlands Binnenlands Bruto Produkt per hoofd van de bevolking 29.899 euro. Dat bedrag liep gestaag op 38.811 euro per Nederlander in 2008. Maar daarna kwam de klad erin. In 2013 kwam het Bruto Binnenlands Produkt uit op 38.368 euro per Nederlander (minder dan in 2008).

Schermafbeelding 2014-11-23 om 15.38.08

Het energieverbruik per hoofd van de bevolking bleef tussen 2001 en 2008 min of meer gelijk rond 5,8 ton-olie-equivalent. Maar sinds 2007 is het energieverbruik per hoofd van de bevolking afgenomen met 11% tot 5,17 ton-olie-equivalent in 2013.

Schermafbeelding 2014-11-23 om 17.07.49

De afname van het energieverbruik ging gepaard met het stagneren van de BBP-groei.

Overheidsschuld loopt op bij gelijkblijvend BBP
In 2001 bedroeg de overheidsschuld volgens het CBS 14530 euro per hoofd van de Nederlandse bevolking. Dat was 49% van het Bruto Binnenlands Produkt per hoofd van de bevolking. In 2007 bedroeg de overheidsschuld per Nederlander 15887 euro, nog maar 43% van het BBP per Nederlander.
Maar daarna is de overheidsschuld snel opgelopen tot 26284 euro per Nederlander. Omdat in die laatste 5 jaar het BBP niet verder is gegroeid, bedroeg de schuld in 2013 al 69% van het Bruto Binnenlands Produkt.

Schermafbeelding 2014-11-23 om 15.38.58

Geld lenen is het naar voren halen van BBP uit de toekomst naar het heden. Je gebruikt nu al de verdiensten uit jaren in de toekomst. Het aflossen van de leningen in de toekomst maakt dan het Bruto Binnenlands Produkt kleiner.

Uit de cijfers blijkt dat het oplopen van de overheidsschuld niet heeft geleid tot groei van het Bruto Binnenlands Produkt. De overheid leent steeds meer geld, maar slaagt er niet in om de economie te laten groeien.
Het lijkt erop dat het Bruto Binnenlands Produkt min of meer constant is gebleven, doordat de overheid zoveel geld heeft geleend. Als dat klopt dan kan ‘de economie’ alleen maar gaan groeien als de overheid de staatsschuld nog veel groter laat worden.

Toekomstperspectief
Het ligt in de verwachting dat het energieverbruik per hoofd van de bevolking zal blijven dalen. We verspillen steeds minder energie, we worden zuiniger. Maar de makkelijk winbare energie uit fossiele brandstoffen begint op te raken. In 2030 zal het aardgas in de Nederlandse bodem op zijn. Ook deze trend dwingt de Nederlanders om minder energie te verbruiken.
We kunnen ook verwachten dat de overheidsschuld verder zal blijven oplopen. Momenteel is lenen voor de Nederlandse regering erg goedkoop. De overheid schrijft regelmatig staatsleningen uit tegen 0% rente of zelfs negatieve rente. De rente voor 10-jaars-staatsleningen bedraagt slechts 0,91%. Omdat lenen zo makkelijk en goedkoop is, stelt de overheid noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen uit.
Of het Bruto Binnenlands Produkt nog verder gaat groeien is moeilijk te voorspellen. Ik denk zelf dat ‘de economie’ zal gaan krimpen: alleen met nieuwe berekeningsmethoden kan het Bruto Binnenlands Produkt groter worden of gelijk gehouden worden.

2 gedachten over “Nederland: economische groei stokt, de schulden lopen op

 1. Vrijbuiter

  ”Als dat klopt dan kan ‘de economie’ alleen maar gaan groeien als de overheid de staatsschuld nog veel groter laat worden.”

  Dit is het Japan scenario. Japan is nog steeds een welvarend land, maar alleen doordat ze de staatsschuld al 25 jaar laten oplopen tot inmiddels 240% van GDP.
  Sommige economen zeggen dat het niet uitmaakt, omdat de Japanners zelf hun spaargeld lenen aan de overheid, en het dus een interne schuld is. Maar niemand weet waar dit verhaal eindigt, zo hoog zijn staatsschulden nog nooit geweest.
  Ik denk steeds meer dat vergrijzing een grote rol speelt (Japanse bevolking krimpt). Oudere mensen sparen meer en consumeren minder. De hele Westerse wereld zal volgen.

 2. Hans

  “De hele Westerse wereld zal volgen.”

  De vergrijzing gaat absoluut een steeds groter deel van de koek opeisen. Laatst las ik ergens dat veel mensen, als ze 46 jaar zijn er een soort omslagpunt plaats vindt. Ze gaan dan echt nadenken over welke (hypothecaire)schulden ze aangegaan zijn en wat daar effectief voor nodig is om dat terug te betalen(realisatie van schulden). Dan gaan nog heel wat Nederlanders “ontwaken” uit die droom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s