Peakoil in Europa: 40% van de raffinaderijen kan dicht

Afgelopen week verscheen een rapport dat oliemarktexpert Hamza Khan schreef voor ING. Ik heb het rapport niet zelf gelezen maar volgens dit persbericht kan Europa in de toekomst toe met ongeveer 60 olieraffinaderijen. Er is een overcapaciteit en 40% van de raffinaderijen kan gesloten worden. De oliemaatschappijen wilden voor 2020 al 10 middelgrote raffinaderijen sluiten, maar dat is waarschijnlijk onvoldoende.
Khan constateerde verder dat de oudste raffinaderijen vaak het moeilijkst te sluiten zijn omdat ze al tientallen jaren de grootste werkgever zijn in de omgeving.

De olie-industrie verwacht dat er tot 2020 30 miljard dollar geïnvesteerd moet worden in de raffinaderijen. Maar waarschijnlijk moet daar nog 21 miljard dollar bij. Khan heeft becijferd dat de Europese raffinaderijen bij elkaar slechts 4 of 5 miljard dollar winst maken. Het zal meer dan 10 jaar duren voordat de investeringen terugverdiend zullen worden.

Peak-oil: Europa gebruikt steeds minder aardolieprodukten
Europa produceert zelf steeds minder aardolie. En Europa gebruikt ook steeds minder aardolieprodukten.
In de grafiek hieronder is het verbruik van aardolieprodukten in de 19 belangrijkste Europese landen weergegeven. De gegevens zijn afkomstig uit de JODI-database (secondary prodcts table).

Schermafbeelding 2014-11-26 om 11.08.06

Sinds eind 2006 daalde het Europese verbruik van aardolieprodukten van 14,5 miljoen vaten per dag naar 12,5 miljoen vaten: een afname van 13%.
In de produktcategorie Gas/dieseloil is de daling niet zo scherp. Van 5,5 miljoen vaten per dag eind 2010 naar 5,2 miljoen vaten (5% minder) 4 jaar later.

Schermafbeelding 2014-11-26 om 11.43.36

In een andere produktcategorie, ‘motor and aviation-gasoline’, is het verbruik sterker gedaald. Van 3,5 miljoen vaten per dag eind 2006 naar 2,5 miljoen vaten eind 2014. Die afname bedraagt bijna 30%.

Schermafbeelding 2014-11-26 om 11.50.47

Deskundigen, zoals Hamza Khan, verwachten dat de vraag naar aardolieprodukten niet meer zal toenemen maar nog verder zal afnemen. Vandaar dat ze concluderen dat er nog wel wat raffinaderijen zullen sluiten.
Ik denk zelf ook dat de vraag naar aardolie-produkten steeds verder zal afnemen. Peakoil betekent niet alleen dat de produktie van aardolie na een maximum zal gaan afnemen. Peakoil betekent automatisch dat ook het verbruik van aardolie en aardolieprodukten zal afnemen. In Europa is het al zo ver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s