Nederlandse aardgasproduktie dit jaar 20% lager dan in 2013

ukraine-under-pressure-pay-gazprom-its-outstanding-gas-bill-photo-reuters (1)

In de eerste 9 maanden van 2013 produceerde Nederland 61,8 miljard m³ aardgas. In 2014 werd er in dezelfde periode slechts 48,3 miljard m³ geproduceerd. Dat is 20% minder.
Het koude weer in de eerste helft van 2013 zorgde voor een hoger aardgasverbruik dan normaal. In de zachte winter van dit jaar was er minder vraag naar aardgas.
In de grafiek hieronder is de maandelijkse Nederlandse aardgasproduktie weergegeven. De gegevens komen uit de JODI-Gas database.

Schermafbeelding 2014-11-27 om 09.17.11

De dalende trendlijn in de grafiek wordt veroorzaakt door de lagere produktie in 2014. En door de keuze van beginpunt (januari) en eindpunt (september) van de grafiek.

Het Nederlandse aardgasverbruik is in 2014 door de zachte winter ook een stuk lager dan in de jaren daarvoor. In de eerste 9 maanden van dit jaar werd er in Nederland 28,7 miljard m³ gas verstookt. In dezelfde periode van 2013 was dat nog 33,9 miljard m³. Het verbruik in 2014 is 15% lager.
In de grafiek hieronder het binnenlands aardgasverbruik over de afgelopen 4 jaar weergegeven.

Schermafbeelding 2014-11-27 om 09.28.34

Import en netto-export van aardgas
De afgelopen jaren is Nederland meer aardgas gaan invoeren. Dat aardgas wordt doorverkocht aan andere West-Europese landen.

Schermafbeelding 2014-11-27 om 09.33.35

De totale Nederlandse export van aardgas is de afgelopen jaren min of meer gelijk gebleven. Maar een steeds groter deel van die export wordt geïmporteerd uit Noorwegen en Rusland. De netto-export van Nederlands aardgas (totale export – import) is geleidelijk aan het afnemen. In de laatste grafiek bij dit verhaal is de netto-export van Nederlands aardgas weergegeven.

Schermafbeelding 2014-11-27 om 09.41.14

De netto-export van aardgas is een belangrijke bron van inkomsten voor de Nederlandse economie. Op de doorverkoop van geïmporteerd aardgas wordt ook wel verdiend, maar de winstmarge op aardgas uit Nederlandse bodem is veel groter.
Als de afname van de netto-export doorzet, dan dalen de aardgasinkomsten van Nederland. Uiteindelijk zal de Nederlandse aardgasproduktie zo ver afnemen dat de gasexport volledig bestaat uit geïmporteerd gas. En daarna zal Nederland een netto-importeur worden van aardgas en zullen de aardgasinkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Een gedachte over “Nederlandse aardgasproduktie dit jaar 20% lager dan in 2013

  1. paradoxnl

    Leuke post Hans.

    Ik vermoed dat de lagere productie van dit jaar van doen heeft met het zachte weer in Europa, maar wie weet, misschien is de daling van de totale jaarlijkse aardgasproductie in Nederland nu al begonnen.

    Als Europa te maken krijgt met een aaneensluitende reeks van lange erg koude winter, zal het Europese aardgas gebeuren flink de aandacht gaan krijgen, want de totale Europese conventionele aardgasproductie (exclusief de Russische) is al jaren aan het dalen.

    Een koude of warme winter- of lentemaand resulteert in menig Europees land tot een flink verschil in aardgasverbruik. Bijvoorbeeld maart 2013 verliep in Duitsland erg koud. Het totale interne aardgasverbruik aldaar bedroeg toen maar liefst 12,6 miljard kubieke meter (bron Jodi). Maart 2014 verliep daarentegen erg zacht in Duitsland. Het totale interne aardgasverbruik aldaar bedroeg toen maar 7,0 miljard kubieke meter (bron Jodi). Een enorm verschil met een jaar eerder! Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te vinden dat het interne gasverbruik in menig Europees land vooral gedurende de lente- en wintermaanden van het ene naar het andere jaar flink kan verschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s