De zeespiegelstijging neemt ietsje af i.p.v. toe

De stijging van de zeespiegel wordt met behulp van satellieten nauwkeurig in de gaten gehouden. Veel klimatologen en politici verwachten dat de zeespiegel, door het afsmelten van de ijskappen van Groenland en Antarctica, sneller zal gaan stijgen. Ik volg als klimaathobbyist de zeespiegelstijging sinds 2007.

In 2007 rapporteerde de Sealevel-onderzoeksgroep van de University of Colorado dat de gemiddelde zeespiegelstijging over de periode 1993-2007 3,5 mm per jaar bedroeg (met een onzekerheidsmarge van 0,4 mm)

uc_seallevel_2007r2-1

Dat gemiddelde was gebaseerd op de metingen van de TOPEX-satelliet en de Jason-1 satelliet. Voor seizoensinvloeden (zeespiegeldaling door sneeuwval op het Noordelijk Halfrond) is door een berekening gecorrigeerd.

Zeven jaar later, in 2014, bedraagt de gemiddelde zeespiegelstijging volgens het Laboratory for Satellite Altimetry, een onderdeel van NOAA, nog maar 2,9 mm per jaar (met een onzekerheidsmarge van 0,4 mm). De Sealevel-onderzoeksgroep uit Colorado komt tot een gemiddelde jaarlijkse zeespiegelstijging van 3,2 mm (met een onzekerheidsmarge van 0,4 mm)
De grafiek hieronder laat de 21-jarige meetreeks van 3 satellieten (TOPEX, Jason-1 en Jason-2 zien)

sl_ns_global

Ik vind het opvallend dat een 50% langere meetreeks leidt tot een lagere zeespiegelstijging. De afname van de jaarlijkse zeespiegelstijging (van 3,5 mm naar 3,2 mm) is klein en valt technisch gesproken binnen de foutenmarge van de metingen.
Deskundigen, zoals professor Pier Vellinga, suggereren dat de zeespiegelstijging gedurende de 21e eeuw juist zal gaan toenemen. In de praktijk is daar nog niets van te merken.

Het zandsuppletiespel
Omdat professor Pier Vellinga heeft voorspeld dat de zeespiegel sneller zal gaan stijgen, worden in Nederland elk jaar de stranden opgehoogd door professionele strandophogers. Grote zandzuigers halen zand omhoog van de zeebodem, enkele kilometers uit de kust. Met gigantische pompen wordt dat zand, vermengd met water, op het strand gespoten, omdat professor Pier Vellinga heeft voorspeld dat de zeespiegel sneller zal gaan stijgen.
In de 17e eeuw werden de Nederlandse stranden niet opgehoogd.
In de 18e eeuw had men ook geen enkele behoefte om zand uit zee te gaan halen om het strand op te hogen.
In de 19e eeuw schilderde Hendrik Willem Mesdag zijn beroemde Panorama Mesdag. Ook in die eeuw werd het Scheveningse strand niet opgehoogd.

Schermafbeelding 2015-01-05 om 21.00.11
(klik voor vergroting)

Pas na 1960, toen er volop aardolie was om de grote zandzuigers en pompen aan te drijven, zijn we in Nederland begonnen om het strand op te hogen. Jaar in, jaar uit.
Nergens ter wereld is de afgelopen decennia zoveel zand verplaatst door machines als in Nederland. Ook al stoten die motoren en machines CO2 uit. In 2015 gaat het zandsuppletiespel vrolijk door, omdat professor Pier Vellinga heeft voorspeld dat de zeespiegel sneller zal gaan stijgen.

4 gedachten over “De zeespiegelstijging neemt ietsje af i.p.v. toe

 1. NevenA

  Hoi Hans,

  De website van de Sealevel-onderzoeksgroep van de University of Colorado is op dit moment niet meer bereikbaar.

  Bedoel je deze website? Waarschijnlijk is in de tussentijd het adres veranderd.

  Op die grafiek staat “Rate = 3.2 ± 0.4 mm/yr”. Ik weet niet waarom er een 0.3 mm verschil is met de grafiek van NOAA. Ik weet ook niet in hoeverre het lagere gemiddelde vergeleken met de grafiek van 2008 te wijten is aan die enorme daling in 2011, toen een pittige La Niña een hoop water van zee naar land verplaatste (zie ook dit artikel: The 2011 La Niña, so strong the oceans fell).

  Misschien kun je het aan Pier Vellinga vragen, want die bepaalt dat kennelijk allemaal in z’n eentje. 😉

  Het is afwachten hoe die grafiek er weer uitziet na de volgende El Niño.

  1. Hans Verbeek

   Hallo Neven,
   bedankt voor je aanvulling. Ik zal morgen de meest recente grafiek van de Sealevel-onderzoeksgroep uit Colorado plaatsen. En ik zal de tekst aanpassen.

   Volgens de Canadezen ligt er momenteel heel wat water in de vorm van sneeuw op het Noordelijk Halfrond. De seizoensinvloed is deze winter wat groter dan normaal.

   Pier Vellinga is natuurlijk niet in zijn eentje verantwoordelijk voor dat absurde Nederlandse zandsuppletie-circus. Maar ik zou het prettig vinden als hij stopt met het overdrijven van de zeespiegelstijging.
   Binnen 15 jaar zullen wij Nederlanders stoppen met het ophogen van de stranden. Gewoon omdat de goedkope brandstof dan op is en we het echt niet met de hand gaan doen. Ik hoop dat nog mee te maken.

   Gelukkig Nieuwjaar, Neven.

 2. NevenA

  Binnen 15 jaar zullen wij Nederlanders stoppen met het ophogen van de stranden. Gewoon omdat de goedkope brandstof dan op is en we het echt niet met de hand gaan doen. Ik hoop dat nog mee te maken.

  Dat hoop ik ook, maar ik hoop ook dat de zeespiegelstijging in hetzelfde tempo blijft stijgen, of langzamer, want anders hebben de Nederlanders na 2100 best wel een probleem. Ik ben sowieso meer van het voorkomen dan van het aanpassen.

  Jij ook nog de beste wensen, Hans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s