Einde van het ruimtevaart-tijdperk nadert

Er zijn de laatste jaren steeds minder ruimtevaarders, astronauten. Het Amerikaanse ruimtevaartprogramma is op sterven na dood. Er gaan alleen nog maar Amerikanen de ruimte in met Russische raketten. De particuliere ondernemingen, die het stokje van NASA moeten overnemen kampen met pech. Virgin heeft de ruimtevluchten voorlopig opgeschort. En Boeing en SpaceX verwachten de eerste vlucht pas in 2017.
Het Russische ruimtevaartprogramma telt in 2015 vier bemande vluchten naar het Internationaal Space Station (ISS). Maar het gaat nogal slecht met de Russische economie, dus is het maar de vraag of alle geplande vluchten ook zullen doorgaan.

Op zijn weblog “Resource crisis” schrijft Ugo Bardi over het kortdurende tijdperk van de bemande ruimtevaart. Hij maakte de grafiek hieronder waarin voor elk jaar sinds 1960 het aantal astronauten in de ruimte is weergegeven.

mannedflights

Het is een bekende klokvormige curve, die we kennen uit het werk van King Hubbert over Peakoil.
Twee maanden terug schreef Ugo Bardi over het tijdperk van de Egyptische pyramidenbouw. Het was slechts een korte periode van 200 jaar. En als je kijkt naar het volume van de gebouwde pyramides, dan krijg je deelfde klokvormige curve.

De mensheid begon met het verkennen van de ruimte in de tijd dat er veel makkelijk winbare fossiele energie beschikbaar was. Het laatste decennium neemt de hoeveelheid beschikbare energie af. Ten eerste omdat het steeds meer energie kost om fossiele brandstoffen en metaalertsen uit de aardkorst te winnen. En ten tweede omdat er steeds meer energie uitgetrokken wordt om de materiële welvaart van de wereldbevolking te vergroten. Zelfs in Derde Wereldlanden zijn auto’s en mobiele telefoons gemeengoed geworden.
Er blijft niet voldoende energie voor een bemand ruimtevaartprogramma.
Ugo Bardi en ik hebben het begin van het ruimtevaarttijdperk (de jaren60 van de vorige eeuw) meegemaakt. En waarschijnlijk zullen we ook het eind van het ruimtevaarttijdperk meemaken.

7 gedachten over “Einde van het ruimtevaart-tijdperk nadert

 1. Hans

  “‘En waarschijnlijk zullen we ook het eind van het ruimtevaarttijdperk meemaken.”

  Hubbert voorspelde dat toen al. Mensen geboren in de 60er jaren, maken de op en ondergang mee van olie, kolen en gas.

  Je zou kunnen zeggen dat Hubbert de astronaut was van de jaren 50, hij was zijn tijd ver, ver vooruit.

   1. johan576

    Er is een transitie bezig van meer nationaal naar meer commercieel. Op zichzelf is het raar om te zeggen dat bemande ruimtevaart ten einde loopt, terwijl SpaceX nog moet beginnen met bemande ruimtevaart. Dat we wel zo’n afname zien is veroorzaakt doordat de koude oorlog afgelopen is. Dat heeft deccenia lang enorme budgetten mogelijk gemaakt.

    Energie/Fossiel is geen issue bij ruimtevaart. Hoe een minuscuul klein beetje gebruikt de ruimtevaart jaarlijks als je vergelijkt met wat de burgerluchtvaart elke dag opstookt.

    Uiteindelijk is het een kwestie van waar kiezen we voor. Logischerwijs hebben de Amerikanen meer pioniersbloed in hun bloed dan wij dat hebben. Ik heb dat ook iets meer dan jij dat hebt.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Misschien, Johan. Maar de hele infrastructuur, die schuilgaat achter de ruimtevaart (winnen en zuiveren van metalen, computers ontwerpen en maken, software schrijven, raketten bouwen, brandstof en zuurstof zuiveren enzovoorts) gebruikt ontzaggelijk veel energie.
    Er zijn maar een paar landen op de wereld, die zich een ruimtevaartprogramma kunnen veroorloven. De energie, mankracht en grondstoffen, die die landen investeren in ruimtevaart kunnen ze niet investeren in medische zorg, huisvesting en onderwijs. De miljarden, die de VS en Rusland in de ruimtevaart hebben gestoken, hadden ze ook anders kunnen besteden.

 2. Hans

  “De miljarden, die de VS en Rusland in de ruimtevaart hebben gestoken, hadden ze ook anders kunnen besteden.”

  Ik begrijp van Ugo Bardi z’n analyse, dat het totaal maar dan ook totaal niet realistisch is dat we ooit van een andere planeet grondstoffen kunnen gaan winnen, althans niet in het tijdsbestek wat ons nog rest aan grondstoffen hier op aarde(om nog vaak genoeg de ruimte in te komen). Wat moeten we dan nog op Mars? Totale waanzin in mijn ogen(en daar dacht ik al als kind zo over), een uitspatting van onze decadente westerse wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s