Peakoil in Rusland

Net als in alle andere olieproducerende landen zal ook in Rusland de olieproduktie op een gegeven moment gaan afnemen. Het is erg moeilijk om te voorspellen wanneer de maximale, nationale olieroduktie (peakoil) bereikt zal worden. Dat moment kan pas achteraf met zekerheid worden aangewezen.
Hieronder staat de Russische olieproduktie voor de afgelopen 10 jaar weergegeven. De bron voor deze gegevens is de JODI-database. De auteurs waarschuwen dat de data vóór januari 2012 (waar de grafiek omlaag valt) minder betrouwbaar zijn.

Schermafbeelding 2015-03-05 om 08.35.36

De afgelopen 8 jaar is de Russische olieproduktie min of meer constant gebleven tussen 9,5 en 10,5 miljoen vaten per dag. De scherpe schommelingen van de olieprijs in 2008 en 2009 hadden weinig invloed op de produktie. Dat komt misschien omdat meer dan de helft van de Russische olie voor binnenlands gebruik is.
Over het jaar 2010 bedroeg de gemiddelde dagelijkse olieproduktie 10,2 miljoen vaten. De gemiddelde dagelijkse export bedroeg 5,0 miljoen vaten. En dat betekent dat er gemiddeld 5,2 miljoen vaten door de Russen zelf werd verbruikt.

Het binnenlandse Russische verbruik neemt geleidelijk iets toe, zodat de hoeveelheid, die geëxporteerd wordt geleidelijk afneemt. Rusland is wat dat betreft ook een voorbeeld van het export-land-model van Jeff Brown.
Over 2014 bedroeg de gemiddelde dagelijkse produktie 10,1 miljoen vaten en de gemiddelde dagelijkse export nog maar 4,5 miljoen vaten. Hetgeen betekent dat het binnenlands verbruik is opgelopen naar gemiddeld 5,6 miljoen vaten.
In de grafiek hieronder de hoeveelheid aardolie die Rusland exporteerde.

Schermafbeelding 2015-03-05 om 10.12.10

Omdat ook in Rusland de makkelijk winbare olie zal opraken, kunnen we een afnemende produktie verwachten. Leonid Fedun, vice president van de Russische oliemaatschappij Lukoil meldde afgelopen week dat de Russische olieproduktie eind 2016 800 duizend gedaald zal zijn. De produktie zal dan minder dan 9,5 miljoen vaten per dag bedragen. Als oorzaken noemt Fedun, de westerse sancties en de daling van de olieprijs. De prognose van Fedun betekent dat ook in Rusland peakoil gepasseerd is, waarschijnlijk ergens tussen 2010 en 2015.

Waarschijnlijk zal het binnenlands verbruik in Rusland iets gaan afnemen. Maar de lagere produktie zal ook ten koste gaan van de export van aardolie. Het valt te verwachten dat vooral Europa minder afhankelijk zal worden van Russische exportolie.
Het Amerikaanse Energy Information Agency denkt heel anders over de Russische olieproduktie. Dat gerenommeerde instituut verwacht dat de Russische olieproduktie (inclusief Natural Gas Liquids) voorlopig zal blijven toenemen.

Schermafbeelding 2015-03-05 om 10.43.28

De deskundigen van het EIA voorspellen dat de Rusland over 20 jaar nog altijd 11 miljoen vaten aardolie zal produceren. Die prognoses van het EIA worden nu echt ongeloofwaardig.

3 gedachten over “Peakoil in Rusland

 1. Hans

  800.000 vaten per dag is best een serieus aantal. Gezien op wereldschaal is dat ongeveer 1 % per dag minder, als het dat gaat zijn, het kan ook zomaar veel hoger gaan liggen.

  Daarnaast vraag ik me af in hoever dit misschien een politieke uitspraak is om de sancties te versoepelen of druk te zetten. Vreemd vind ik dat men hier (eigenlijk)uitspraken over doet, het verzwakt je positie toch ook in zekere zin. Ook zou hier een stuk bij kunnen zitten van resource-nationalism(het niet meer of minder exporteren maar meer voor eigen bevolking overhouden), al acht ik die kans klein nog op dit moment, voor de toekomst kunnen we dat niet uitsluiten. Kunnen we de Russen op hun blauwe ogen vertrouwen in dit soort uitspraken?

  1. paradoxnl

   Hoi Hans,

   Die 800.000 vaten per dag minder is inderdaad een hoog aantal. Misschien wordt de daling wat overdreven om het marktsentiment te beinvloeden.
   Maar ook in Rusland beginnen de grote olievelden, waarom sommigen al tientallen jaren in gebruik zijn, meer en meer uitgeput te geraken. Die informatie is niet van de ene op de andere dag onder het daglicht verschenen. Al sinds enkele jaren wordt er zeker door onafhankelijke analisten (en ook vanuit Rusland zelf) aangegeven dat er flink geinvesteerd dient te worden om de Russische olieproductie nog voor enige jaren op peil te houden.
   Op basis van wat ik gelezen heb dient de terugval ervan meer en meer gecompenseerd te worden door dure, lastig winbare olie uit de rest van de Russische federatie (brown field versus green fields).
   Als de olieprijzen nog een jaartje op huidig niveau of nog lager blijven steken [vanuit historisch perspectief zijn olieprijzen nog steeds relatief duur], zal m.i. de Russische olieproductie de komende jaren wel eens flink kunnen gaan dalen.

   Verder is de gemiddelde koopkracht in menig importerend OECD land vooral sinds het jaar 2008 flink aangetast. Het brandstofverbruik van de landen behorende tot de OECD is uit mijn hoofd al sinds 2007 aan het dalen.
   Misschien wel goed voor de wereld als geheel dat onze (gelegaliseerde) roofzucht wat getemperd wordt en onze samenleving wat minder materialistisch van aard zal worden…en vooral dat de inkomensverschillen flink binnen de perken blijven.

   Op de een of andere manier zal de wereld van haar olieverslaving af moeten zien te geraken. Hopelijk dat alternatieve energievoorziening enig soelaas kan bieden, alhoewel we mijns inziens veel te laat begonnen zijn met de transitie naar een meer duurzame samenleving. Ik ben enorm voor alternatieve energie voorziening!
   De kans lijkt me erg groot dat we zeker ook hier in het grondstof arme west europa er niet aan gaan ontsnappen aan flink minder consumeren. M.i. zal ons huidige op schuld gebaseerde en van groei afhankelijke financieel economisch systeem steeds meer in haar voegen gaan kraken.

   1. Hans

    Paradox, bedankt voor je uitgebreide reactie.
    Het was me inderdaad bekend dat het met de Russische olie output niet erg goed gesteld is, op meerdere site’s kon men dat concluderen. Mochten we peakoil nu meemaken dan is daar(volgens Ron Patterson) in het eerste jaar niet veel van te merken. Daarna gaat iedere procent zwaar tellen…(aldus hem). Wat me wel opviel, was dat Poetin destijds tegen een collega zei(een beetje gemompeld): (over de sancties): dit komt allemaal als een boemerang op ze terug..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s