Is het tijdperk van afnemende CO2-uitstoot begonnen?

PEAKCO2

In de afgelopen 200 jaar is de mensheid steeds meer fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Door steeds grotere hoeveelheden steenkool, aardgas en aardolie te verbranden is de CO2-produktie van de mens gestegen tot een verontrustende hoeveelheid. In de grafiek hieronder staat de CO2-uitstoot van de afgelopen 48 jaar weergegeven.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 11.07.35

De wetenschap is het erover eens dat de menselijke CO2-uitstoot de drijvende kracht is achter de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer. En dat die stijgende CO2-concentratie zal leiden tot opwarming van de atmosfeer.

In Europa daalt de menselijke CO2-uitstoot sinds begin jaren 90 en in Noord-Amerika (Mexico, de VS en Canada) is de CO2-uitstoot sinds 2007 al 7% gedaald.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 11.22.55

In 2007 bedroeg de gezamenlijke CO2-uitstoot van Noord-Amerika en Europa ruim 15000 Megaton ofwel 48% van de totale mondiale CO2-uitstoot. In 2013 was de gezamenlijk Amerikaanse en Europese CO2-uitstoot gedaald tot 14000 Megaton. En dat is nog maar 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Omdat de makkelijk winbare aardolie, steenkool en gasreserves al grotendeels verbruikt zijn, kunnen we verwachten dat ook in de rest van de wereld de CO2-uitstoot zal gaan afnemen. Het is alleen de vraag wanneer dat precies zal gaan gebeuren. Het is interessant om de CO2-uitstoot van China in de gaten te houden. Hieronder is de Chinese CO2-uitstoot uitgezet samen met de totale mondiale CO2-uitstoot.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 11.02.59

In 2007 kwam de Chinese CO2-uitstoot op 6516 Megaton, ofwel 20% van de mondiale CO2-uitstoot.
Maar het Chinese aandeel in de mondiale CO2-uitstoot is sindsdien gestegen. In 2013 produceerde China 9524 Megaton CO2 en dat was 27% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Maar volgens de meest recente cijfers lijkt de Chinese CO2-uitstoot in 2014 lager uit te vallen dan die van 2013. Een lager verbruik van steenkool en een stagnerende cementproduktie hebben er volgens Glenn Peters van het CICERO-onderzoeksinstituut voor gezorgd dat de Chinese CO2-uitstoot niet verder is gestegen en misschien wel een procentje is afgenomen.
De grafiek hieronder is door Glenn Peters gemaakt en via internet verspreid.

Schermafbeelding 2015-03-08 om 21.55.00

Volgens Jiang Kejun, wetenschapper bij het Energy Research Institute in Beijing zal het verbruik van steenkool in China de komende jaren verder afnemen en daarmee dus ook de Chinese CO2-uitstoot.
Het is nog een beetje vroeg om definitieve conclusies te trekken. Maar als in Europa, Noord-Amerika en in China de CO2-uitstoot in 2014 is afgenomen dan is er een gerede kans dat de mondiale CO2-uitstoot in 2014 ook ietsje lager zal uitvallen dan die van 2013.
Misschien is het tijdperk van de afnemende mondiale CO2-uitstoot al in 2014 begonnen. Misschien begint dat tijdperk pas dit jaar of in 2016.

5 gedachten over “Is het tijdperk van afnemende CO2-uitstoot begonnen?

 1. Wildebeest (7Penselen)

  Het is nog maar de vraag of de CO2 uitstoot werkelijk afneemt. Als men in Europa en de US de CO2 uitstoot afneemt. In hoeverre wordt deze verplaatst naar andere gebieden, die niet meer doen met allerlei klimaat en milieu maatregelen. China is hier een van, maar zal ook vanwege de vervuiling binnenkort eieren voor hun geld moeten kiezen. En ook China zal op zoek gaan naar gebieden waar ze dan hun gang kunnen gaan. Zolang men op het standje groeien staat zal de CO2 uitstoot en de vervuiling niet afnemen.

 2. paradoxnl

  Misschien dat binnen enkele jaren de CO2 uitstoot flink zal gaan dalen vanwege de te sterk opgelopen kosten om olie te winnen, te raffineren tot allerlei petroleum producten en te distribueren.
  Als ik me niet vergis komt een flink aandeel van de huidige wereldwijde steenkoolconsumptie op conto van economische activiteiten waarbij olie noodzakelijk is.
  Wanneer de wereldwijde productie van allerlei essentiele petroleumproducten te duur wordt met als gevolg een afnemende vraag naar olie, zal ook de vraag naar steenkool eerder afnemen dan toenemen.
  Volgens onderstaande site zal kort na het jaar 2020 de oliewinning inclusief raffinage en distributie al te duur zijn/ te veel bruikbare energie kosten dat een vat olie niet meer zal bijdragen aan een toename van het Bruto Nationaal Product, ergo zelfs negatief zal gaan bijdragen aan het Bruto Nationaal Product:
  http://www.thehillsgroup.org/depletion2_022.htm

  Quote:
  The Maximum Consumer Price curve was also developed from the ETP model. It represents the maximum price that the end consumer can pay for petroleum. It is based on the observation that the price of a unit of petroleum can not exceed the value of the economic activity that the energy it supplies to the end consumer can generate.

  Qoute
  Historically, petroleum has been a primary beneficiary to the economy. The economic activity that it powered was greater than the cost of the petroleum. Its historical effect can be seen in Graph# 25 (World GDP vs Cumulative Production). That benefit is now declining, and by the early 2020’s an increased use of petroleum will no longer add to GDP. It will become more cost effective for society to begin limiting its use of petroleum as the use of petroleum transitions from a GDP enhancer to a GDP reducer.

 3. Trinreiziger

  Een klein vraagje in zijn algemeen. Dus los van dit artikel.
  Als ik cassandraclub punt wordpress punt com als url gebruik krijg ik een andere versie te zien dan dat ik cassandraclub punt wordpress punt com slash page2 invoer. Een beetje verwarrend misschien?

  1. Hans Verbeek

   Op de eerste URL (cassandraclub punt wordpress punt com) zie je de voorpagina met de meest recente blogs. Als je er “/page2” achter zet, dan ga je naar de oudere blogposts in het archief.
   En bij /page3 krijg je nog oudere verhalen (en geen page-three-girl)

   Als je een bepaald artikel zoekt of een bepaald onderwerp: gebruik dan de zoek-functie in de rechterkolom of de trefwoorden-wolk (tag-cloud) onder de zoekfunctie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s