Eén derde van de Nederlandse olie-import komt uit ondemocratische landen

Schermafbeelding 2015-04-04 om 21.44.33

In december 2014 importeerde Nederland ruim 4,6 miljoen ton aardolie. Het CBS houdt nauwkeurig bij uit welke landen deze aardolie afkomstig is.
Ongeveer 20% van de aardolie, die in december geïmporteerd werd, kwam uit Rusland…
En 15% kwam uit een ander and waar de mensenrechten niet hoog in het vaandel staan, Saoedi-Arabië.

Schermafbeelding 2015-04-04 om 19.04.22

Van de Nederlandse olie-import komt ca. 5,5% uit Koeweit, ook niet echt democratisch.
Nederland koopt jaarlijks voor miljarden euro’s aardolie. Een derde deel van die euro’s gaat naar regimes die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, met de rechten van vrouwen en de rechten van homo’s. Zo lang wij gewoon aardolie kopen van Rusland en Saoedi-Arabië ondersteunen wij die regimes, die we eigenlijk verwerpelijk vinden.

5 gedachten over “Eén derde van de Nederlandse olie-import komt uit ondemocratische landen

  1. Wildebeest (7Penselen)

   Ik snap überhaupt niet dat men nog olie uit Saudi Arabië wilt hebben. Dat regime daar doet weinig onder dan die van de IS. Daarbij is Saudi Arabië ook een van de grootste sponsors van Al Qaida gerelateerde organisaties. Islam fundamentalisme wordt gecreëerd door het systematisch politiek beïnvloeden van de Arabische wereld door het westen vanwege oliebelangen en gefinancierd aan de pomp. Koeweit is trouwens nauwelijks beter. Maar als we voor een paar bucks minder olie van IS gebieden kunnen kopen zullen we het zeker niet nalaten. Al met al komt dit ook omdat we verslaafd zijn aan de olie en luxe producten / consumptie goodies. Is het niet de olie dan zijn het de rest van de producten (zoals kleding uit sweatshops) die op een zeer dubieuze manier zijn geproduceerd. We hebben totaal geen zicht waar onze producten vandaan komen en geproduceerd worden en eigenlijk willen we het ook niet weten, want dan voelen we ons alleen maar ongemakkelijk.

   Over Rusland… Rusland is niet de agressor, maar het westen wil met allerlei spelletjes Poetin onderdruk zetten. Poetin is zeker niet mijn ideale schoonzoon, maar hij gedraagt zich veel en veel minder agressief dan die andere supermacht.

   @Hans @Raymond Horstman
   Onze welvaart, die we hier kennen is alleen mogelijk door het leegtrekken van onze planeet en het uitbuiten van mensen elders op onze planeet. Vergeet rustig dat armoede een natuurverschijnsel is en de oorlogen te wijten zijn aan de ‘achterlijkheid’ van de bevolking, zoals sommige ons willen doen laten geloven. De waarheid is dat armoede het gevolg is van het kapot maken van de lokale leefomgeving en de gemeenschappen en de oorlogen gaande worden gehouden omdat dit het winnen van grondstoffen makkelijker maakt of goedkoper. Of men een deal heeft met despoot A en een verzetsorganisatie of een andere despoot de boel wilt overnemen.

   De slavenhandel was nog geslepener dan een ieder dacht. De slaven waren krijgsgevangenen van stammenstrijden en een stam kreeg dat spullen voor. Zo worden stammenoorlogen geïntensiveerd.

 1. Raymond Horstman

  Onze hypocrisie is niet nieuw. Niet eens zo heel lang geleden handelden “we” in slaven. Maar niet in ons eigen land. Ik meen begrepen te hebben dat slavernij in Nederland verboden was. Dit was voor sommigen beletsel om aan deze uiterst profijtelijke praktijk mee te doen. We kochten slaven in Afrika. Daar was slavernij en handel legaal en we verkochten ze in Amerika waar het ook legaal was. We hebben geen wetten overtreden en dan doe je toch niets fout was de redenering. Het is makkelijk om je geweten te sussen als je goed geld verdient met handel. Handel is onze tweede natuur. Voorop gezet dat we nog een eerste natuur bezitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s