Sneeuwbedekking Noordelijk Halfrond begin april 2015

Schermafbeelding 2015-04-11 om 17.34.56

Volgens het Global Snow Lab was er in week 14 van 2015 ruim 37 miljoen km² land op het Noordelijk Halfrond bedekt met sneeuw. Dat is 5 miljoen km² meer dan in dezelfde week van 2014.
Het omvangrijkste sneeuwdek dat het Global Snow Lab in de afgelopen 30 jaar voor begin april waarnam, was 38,3 miljoen km² in 2003.
Hieronder de meetreeks voor begin april sinds 1986.

Schermafbeelding 2015-04-11 om 22.32.49

Aan de grafiek zie je dat de hoeveelheid sneeuw op het Noordelijk Halfrond behoorlijk kan varieren. Maar je ziet ook dat de hoeveelheid sneeuw niet afgenomen is door de klimaatverandering in de afgelopen 30 jaar.

Een gedachte over “Sneeuwbedekking Noordelijk Halfrond begin april 2015

  1. paradoxnl

    Hans,

    Ik ben benieuwd of de komende Mei maand wat betreft ‘sneeuwomvang boven het Noordelijk halfrond’ eindelijk eens wat minder extreem beneden normaal zal uitvallen.

    Tot nu toe houdt het sneeuwdek boven grote delen van Rusland, ondanks het relatief zachte weer, nog goed stand. Daarentegen is de sneeuwomvang boven Noord-Amerika al een tijdje beneden gemiddeld.
    Volgens de kortere termijn verwachting (speculatief) van onder andere het GFS zal het de komende dagen boven grote delen van west en centraal Siberie weer kouder worden, zodat het sneeuwdek voorlopig nog wel intact blijft. Echter (heel speculatief), volgens de middellange termijn van het GFS zal vanaf grofweg 5 Mei aanstaande grote delen van west en centraal Siberie in de greep komen van zacht lente weer. Indien laatstgenoemde bewaarheid wordt zal het nu nog aanwezige sneeuwdek boven grote delen van Noord en centraal Siberie snel verdwijnen. Het is al sinds het jaar 2004 geleden, aldus informatie op Rutgers University, wanneer er voor het laatst in een mei maand een bovengemiddelde sneeuwomvang boven het Noordelijk halfrond optrad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s