Peak-elektriciteit: Elektriciteitsverbruik in Nederland daalt gestaag

Uit de cijfers van het CBS blijkt duidelijk dat de Nederlandse bevolking steeds zuiniger wordt met elektriciteit. Hieronder in een grafiek uitgezet de totale hoeveelheid elektriciteit in miljoen KWh, die de Nederlanders bij elkaar per maand verbruiken.

Schermafbeelding 2015-05-15 om 17.42.52

De dalende trend is duidelijk zichtbaar.
Als je naar de langere termijn kijkt, dan zie je dat het elektriciteitsverbruik vanaf de jaren ’70 tot 2008 voortdurend is gestegen. Maar sinds 2008 is de stijgende trend omgebogen in een licht dalende trend. Hieronder is het Nederlandse elektriciteitsverbruik in de maand januari weergegeven.

Schermafbeelding 2015-05-15 om 17.52.49

De trendbreuk na 2008 is ook duidelijk zichtbaar als je het elektriciteitsverbruik per hoof van de bevolking gaat uitrekenen. In januari 2008 was het verbruik per Nederlander ruim 700 KWh. In januari 2015 was dat verbruik gedaald tot 650 KWh.
Hieronder zie je het elektriciteitsverbruik in januari per Nederlander weergegeven.

Schermafbeelding 2015-05-15 om 18.00.54

NB. In de grafiek hierboven is de 0 op de Y-as ook echt de 0 van 0 KWh.
Het zal nog vele jaren duren voordat de lijn in de grafiek in de buurt komt van die 0 KWh. Maar het hoogste punt van de grafiek in januari van 2008 zal nooit meer worden overtroffen. Die 708 KWh per Nederlander per maand kunnen we peak-elektriciteit noemen: de grootste hoeveelheid elektrische energie, die we ooit hebben verbruikt.

3 gedachten over “Peak-elektriciteit: Elektriciteitsverbruik in Nederland daalt gestaag

 1. Hans

  Interessante grafiek.

  Natuurlijk speelt hier ook voor een groot deel particulier in mee, denk ik zo. Zonnepanelen en het psychisch effect daarvan bij mensen: Weer een huis met panelen, misschien moet ik mijn verbruik ook eens meer in de gaten gaan houden. Computer, mijn desktop(incl. scherm en losse luidsprekers), zuigen zo maar tussen de 75 en 100 watt uit het stopcontact. Een laptop slechts 20 watt ongeveer. Tablet of Smartphone? Slechts een paar watt tijdens opladen en je kunt de hele dag tikken op het scherm.
  Televisies: als ik in de winkel sta te kijken, verbaas ik me over het afnemen van het verbruik. Staat hier nog een stroomslurper van 160 watt(ouderwetse tv), een moderne “platte”, zit heel vaak al tussen de 40 en 75 watt, met een fors formaat scherm. Hetzelfde gaat op voor wasmachines/ koelkast/ diepvries. Verlichting: LED scheelt op sommige lichtpunten in huis zo maar 1/4 tot 1/10, dat tikt best lekker aan, omdat verlichting een vrij grote post is bij elektriciteit.
  Een bedreiging daarin loert wel voor de elektrische auto,mocht die ooit in grote getale het net gaan tarten.

  Maar het belangrijkste zal toch komen van een verminderde koopkracht bij mensen, waardoor fabrikanten veel minder stroom zijn gaan verbruiken, om spullen/diensten te produceren. Ook daar neemt trouwens de bewustwording steeds grotere vormen aan.

  off-grid met zonnepanelen ? is dat mogelijk :

  http://www.express.be/articles/nl/column/tesla-powerwall-duur-of-duurzaam/213297.htm

  1. Hans Verbeek

   Hans, ik denk ook dat de krimpende economie bijdraagt aan het verlaagde elektriciteitsverbruik. Vooral de bouwsector is kleiner geworden. Dat betekent dat er minder bouwlampen, boormachines, enz. in bedrijf zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s