April 2015: Nederland importeert meer aardgas dan het zelf produceert

In april 2015 was de Nederlandse aardgasimport voor het eerst groter dan de eigen binnenlandse produktie. Volgens de JODI Gas World database produceerden de Nederlandse aardgasvelden in april 3394 miljoen m³ aardgas. In dezelfde maand werd er 3445 miljoen m³ aardgas geïmporteerd. In de grafiek hieronder heb ik de maandelijkse cijfers van produktie en import weergegeven.

Schermafbeelding 2015-06-20 om 09.06.02

De import van gas in april 2015 was  50% hoger dan een jaar geleden in april 2014. De winning van aardgas uit Nederlandse gasvelden was in april 2015 ongeveer één derde (33%) lager dan in april 2014 en bijna gehalveerd ten opzichte van april 2013.
In de grafiek hieronder de hoeveelheid gas die in de maand april uit Nederlandse gasvelden werd gewonnen in de afgelopen 5 jaar.

Schermafbeelding 2015-06-20 om 11.36.27

Het lijkt er op dat de belofte van minister Kamp om de winning van aardgas uit het Groningse gasveld flink terug te schroeven in daden is omgezet.

Nederland is nog net een aardgasexporteur
In april 2015 exporteerde Nederland 3642 miljoen m³ gas. Dat is 18% minder dan in april 2014 (een uitzonderlijk warme maand in West-Europa).

Schermafbeelding 2015-06-20 om 09.19.59

In april 2015 was Nederland nog altijd een netto-exporteur van aardgas. Dat wil zeggen dat de export van gas groter is dan de import. De netto-gasexport bedroeg in april nog 197 miljoen m³. In april 2014 bedroeg de netto-gasexport 2185 miljoen m³ en in 2013 was de netto-export in april 2714 miljoen m³.
In de grafiek hieronder heb ik de netto-gasexport per maand weergegeven.

Schermafbeelding 2015-06-20 om 09.37.46

Ik heb op dit weblog al eerder geschreven dat deze trends, afnemende produktie en stijgende import onomkeerbaar zijn. Er zullen steeds vaker maanden voorkomen waarin de import van aardgas groter is dan de eigen Nederlandse gasproduktie.
Vroeger of later komt het moment dat Nederland te weinig aardgas uit eigen bodem wint om in het eigen binnenlands verbruik te kunnen voorzien. Op dat moment wordt Nederland een netto-importeur van aardgas en veranderen de aardgasbaten in een aardgasrekening. Misschien duurt dat nog 10 jaar, misschien nog maar 5 jaar. Het is jammer dat de politiek zich nog helemaal niet bezig houdt met de onvermijdelijke ommekeer in de Nederlandse economie.

Advertenties

6 gedachten over “April 2015: Nederland importeert meer aardgas dan het zelf produceert

 1. Hans

  Mooi stuk, Hans bedankt!

  Ik houd mijn hart vast wat er nog allemaal over ons heen gaat komen. Kijk alleen maar al eens naar de gavolgen van de 6 naar 21% verhoging, wat veel mensen toch ook in de beurs zullen gaan voelen(en vermindering wergelegenheid). Nu zijn de sportverenigingen aan het klagen, omdat hun ook een forse verhoging te wachten staat( ze vallen ook schijnbaar onder 6%). Welliswaar nog niet in een definitief jasje allemaal, maar toch.

 2. paradoxnl

  Vandaag stond op NOS teletekst het volgende bericht:

  Kamp draait gaskraan verder dicht

  Minister Kamp van Economische Zaken
  draait de gaskraan in de tweede helft
  van dit jaar nog verder dicht.Dat kan
  hij doen dankzij een zachte winter en
  de aanwezigheid van een extra reserve
  aan gas,melden bronnen in Den Haag.

  Kamp verlaagde de gaswinning eerder al
  van 39,5 miljard kuub over heel 2014
  naar 16,5 miljard kuub in de eerste
  helft van 2015.Nu heeft hij besloten de
  winning over het hele jaar te beperken
  tot 30 miljard kuub.

  Beperking van de gasproductie is nodig
  omdat de aardbevingen in Groningen door
  de gaswinning steeds zwaarder worden.De
  zwaarste was in 2012 in Huizinge.

  1. Hans Verbeek

   Het is (volgens mij) allemaal geen toeval, Paradox.
   Wordt de gaswinning teruggeschroefd vanwege de aardbevingen? Of omdat het steeds moeilijker wordt om voldoende gas te winnen?

   Vorige week hoorde ik het bericht dat de Groningse bodem al meer dan 200 keer ‘gefrackt” is.
   http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=150283
   Waarom zou men dat doen als er nog voldoende gas uit de gasbel komt?
   Volgens mij is dat ‘fracken’ nu al nodig omdat er gewoon veel minder gas spontaan uit de bodem komt.
   M.a.w. de aardgaswinning wordt niet beperkt op last van minister Kamp maar door geologische factoren. Om de Nederlanders niet ongerust te maken wordt er een verhaaltje verzonnen dat de gasproduktie wordt verlaagd vanwege de aardbevingen.

   Een complotdenker als ik kan zich zelfs voorstellen dat de ophef over de aardbevingsschade en de protesten van de Groningers allemaal georkestreerd zijn om de afnemende produktie op deze manier aan het volk uit te leggen. Het hoeft niet waar te zijn, ik kan het onmogelijk bewijzen. Maar het is leuk om je fantasie de vrije loop te laten. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s