Rusland opnieuw grootste olieleverancier voor Nederland

Drie weken geleden liet het CBS weten dat Noorwegen de grootste olieleverancier van Nederland was geworden. Je kunt het persbericht nog nalezen op de website van het CBS. Het leek een politiek gemotiveerd persbericht in de trant van: Kijk we straffen Rusland voor de steun aan de opstandelingen in Oost-Oekraïne.

De bewering in het persbericht klopte. In het 4e kwartaal van 2014 leverde Noorwegen 5,14 miljoen ton aardolie aan Nederland en Rusland 4,57 miljoen ton. Maar in het 1e kwartaal van 2015 zijn de rollen alweer omgekeerd. Rusland leverde 5,80 miljoen ton en Noorwegen nog maar 4,08 miljoen ton.
In de grafiek hieronder heb ik de maandelijkse importcijfers van het CBS uitgezet.

Schermafbeelding 2015-06-22 om 17.03.37

Misschien brengt het CBS over een maandje wel weer een persbericht naar buiten met de mededeling dat Rusland toch weer onze belangrijkste aardolie-leverancier is geworden. Maar ik denk het niet, want dan zou het lijken alsof de sancties tegen Rusland een wassen neus zijn….

5 gedachten over “Rusland opnieuw grootste olieleverancier voor Nederland

 1. paradoxnl

  M.i. worden de landen van de Europese Gemeenschap, zeker in het geval het energieverbruik op hetzelfde niveau blijft of nog verder stijgt, steeds meer afhankelijk van de buitenwereld waaronder met name ook Rusland.
  Het om politieke redenen bagatelliseren van het belang van Russische olie (en het bagatelliseren van het belang van bruikbare energie en grondstoffen voor de economie als geheel) draagt m.i. alleen maar bij aan de illusie van politieke macht en onafhankelijkheid en zal op langere termijn hoogstwaarschijnlijk meer en meer ‘tegen ons zelf keren’.

 2. paradoxnl

  Hans, ook in mijn ogen een interessant stuk met duidelijke plaatjes.

  Ik had gisteren het stuk van Matt gelezen en wou er ‘misschien’ nog een stuk over schrijven.
  Terwijl de Amerikaanse olieproductie (vooral dankzij het schalie olie gebeuren) de afgelopen paar jaar met grofweg 4 a 5 miljoen vaten per dag is toegenomen, is volgens het artikel van Matt de Aziatische olieproductie de afgelopen paar jaar (vrijwel) niet gestegen. Dat, terwijl de Aziatische olieconsumptie gedurende die periode met maar liefst 4 a 5 miljoen vaten per dag is toegenomen. Daarentegen is uit mijn hoofd de afgelopen jaren de olieconsumptie in Noord-Amerika en Europa vrijwel niet toegenomen.
  Simpel gesteld zou men kunnen zeggen dat de toename in de Amerikaanse olieproductie vrijwel geheel ten goede kwam aan Azie. Het wordt de komende jaren voor mij heel interessant in hoeverre de Verenigde Staten nog in staat is haar olieproductie op te krikken. Zelfs volgens het meestal behoorlijk optimistische EIA zit de VS nu al dicht tegen haar piek en zou vanaf grofweg het jaar 2020 de Amerikaanse olieproductie gaan dalen.
  Vraag is of andere landen (denk vooral aan het Midden Oosten) in staat zullen zijn om aan de toekomstige stijgende olievraag vanuit de opkomende Aziatische economieen (denk alleen al aan India en ook de economie van China is nog lang niet volgroeid) te voldoen.
  Een gerelateerd probleem is, zoals je wel gelezen zult hebben, dat het in menig land steeds meer middelen kost om de olieproductie nog te laten stijgen, laat staan op peil te houden. Bovendien, en heel belangrijk, neemt de gemiddelde kwaliteit van een vat olie steeds verder af. M.i. merken we ondanks de lagere olieprijzen vooral van laatstgenoemde nu al de gevolgen.

  1. Hans

   Er moeten ongelofelijk grote hoeveelheden geimporteerd worden daar, dat kan alleen gerealiseerd worden als er hier(Amerika/Europa/Japan) niets meer bijkomt/teruggaat. Wat natuurlijk wel niet te zien is hoe groot de effecten zijn van het gebruik van steenkool van de grote twee India en China, maar dat doet aan de olie import eigenlijk niets af. Ergens gaat er dan toch een keer een probleem op de OK ontstaan, waar meerdere patienten op de brancard liggen en de chirurg niets meer kan uitrichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s