De gemiddelde Nederlandse automobilist reed in 2013 1000 kilometer minder dan in 2004. En het aantal auto’s in Nederland lijkt te stabiliseren. Het zou kunnen dat er in de toekomst minder auto’s in Nederland rondrijden en dat die auto’s ook kortere afstanden rijden. Er worden nog altijd nieuwe wegen aangelegd, maar zijn die in de toekomst wel nodig?
In de Verenigde Staten daalt het aantal gereden kilometers per automobilist ook. In de grafiek hieronder zie je de prognose uit 2013 en 2014 ingetekend.
En het lijkt erop dat het Amerikaanse wegennet niet verder uitgebreid zal worden, maar gaat krimpen.
In de Amerikaanse staat Iowa meldde een hoge ambtenaar van het transport-departement, dat het onderhoud van de autowegen en spoorwegen te duur wordt. Hij is ervan overtuigd dat het wegennet met meerbaanswegen, bruggen en viaducten onbetaalbaar zal worden en zal gaan krimpen.
Een citaat:
Ik gaf u de cijfers al. 114 duizend mijl aan meerbaanswegen, 25 duizend bruggen en 4000 mijl aan spoorwegen. Dat is heel veel, zei ik in een gesprek over verhoging van de benzine-accijns. Het is onbetaalbaar. Niemand wil er voor betalen.
Wij moeten er voor betalen, wij draaien er voor op. Kijk in de spiegel: we kunnen dat hele wegennet niet opnieuw opbouwen.
Persoonlijk denk ik dat we zo’n uitgebreid wegennet niet helemaal nodig hebben. In werkelijkheid zal het wegennet gaan krimpen.
Ik kijk nu al uit naar het aftakelingsproces van de infrastructuur. De natuur zal er iets moois van maken.
Zomerse groet,
Ik zie het helemaal voor me, Rob, het wordt vast mooier dan het nu is.
Iowa doe je natuurlijk op de motor….. 😉